У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Основні засоби, що знаходяться біля банку на правах власності і володіння - це сукупність матеріально-наочних цінностей як засобів праці, які експлуатуються у виробничій і невиробничій сферах в перебігу тривалого (понад рік) терміну з метою отримання економічних вигод шляхом реалізації послуг, створеної унаслідок їх прямої і непрямої експлуатації.

З 01.07.2004 р. в системі банку встановлено, що до складу основних засобів відносяться предмети вартістю понад 1000 грн. і терміном експлуатації більше 1 року. Формування первинної вартості об'єктів основних засобів, відбувається на стадії їх надходження за первинною вартістю об'єкту, придбаного за оплату, яка включає всі витрати пов'язані з придбанням, доставкою, установкою і введенням їх в експлуатацію. Залишкова вартість, формування якої відбувається протягом терміну експлуатації за вирахуванням зношеної частини в первинній вартості, - це балансова вартість такого активу.

Поняття балансова вартість ОЗ і залишкова вартість - це ідентичні поняття.

Відповідно до Положення (Стандартом) бухгалтерського обліку N7 "Основні засоби", затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 27.04.00 р. N92, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 18.05.00 р. N288/4509, для цілей бухгалтерського обліку в системі банку основні засоби класифікуються по таких групах:

- земельні ділянки.

- будівлі, споруди, що передають пристрої.

- комп'ютерне устаткування.

- транспортні засоби.

інструменти, прилади, інвентар (меблі), устаткування офісне (ДСМ, машини для упаковки грошей, детектори валют), пристосування побутові електричні - інші основні засоби ( рекламні щити, інформаційні стенди, картини, драбини, дозиметри, тонометри, спортінвентар, годинник, верстати) рахівниць.

Аналітичний облік основних засобів відображається в інвентарних картках. Облік всіх карток ведеться в інвентарній книзі.

Кожному об'єкту ОЗ привласнюється інвентарний номер. Ці номери зберігаються за даним об'єктом на весь період його знаходження в банку. Внутрішні телефонні, комп'ютерні лінії зв'язку, системи відеонагляду, комплекс охоронно-пожежної сигналізації можуть враховуватися на балансі, як окремі інвентарні об'єкти основних засобів. Інвентарні номери об'єктів, які вибули, не можуть бути привласнені іншим об'єктам, які отримуються банком.

Інвентарні книги обліку основних засобів в кінці року не закриваються і записи в них продовжуються в новому році.

Запис в інвентарній книзі ведеться по кожному об'єкту окремо. Інвентарна книга ведеться в електронному вигляді, роздруковується у разі вимоги контролюючих органів або аудиторів.

Облік об'єктів ОЗ по місцю їх експлуатації (знаходженню) здійснюються в інвентарному списку.

При закупівлі великої партії основних засобів до введення в експлуатацію необхідно їх берегти на складі і враховувати на рахунку 4430. З відповідальними лицями за збереження даних основних засобів складається договір про матеріальну відповідальність і щомісячно проводиться звірка залишків на складі з даними по бухгалтерському обліку.

Незавершене капітальне будівництво (реконструкція) враховується і нагромаджується на рахунку 4430 до закінчення даних робіт і на підставі акту форми 2 вводиться в експлуатацію.

Придбання основних засобів

 

Первинна вартість основних засобів складається з наступних витрат:

- сума, яка оплачується постачальникам активів і підрядчикам за виконання будівельно-монтажних робіт:

- реєстраційні збори, державне мито і аналогічні платежі, які здійснюються у зв'язку з придбанням (отриманням) прав на об'єкт основних засобів;

- сума непрямих податків (ПДВ, акцизний збір, у зв'язку з придбанням, отриманням);

- витрати на страхування ризиків при доставці ОЗ;

- витрати на доставку, установку, монтаж, наладку ОЗ;

- інші витрати, які безпосередньо пов'язані з доведенням ОЗ до належного полягання для використовування. При введенні в експлуатацію основних засобів складається акт введення в експлуатацію, яке відображає наступні параметри:

1. Код ОКПО;

2. Найменування банку;

3. Склад комісії на введення в експлуатацію основних засобів;

4. Найменування ОЗ;

5. Дата оплати постачальника;

6. Найменування фірми де проводилася покупка ОЗ;

7. Кількість;

8. Дата введення в експлуатацію;

9. Норма амортизації;

10. Коротка характеристика об'єкту;

11. Інвентарний номер ОЗ;

12. Найменування рахунку по дебету і кредиту при постановці на баланс.

При здійсненні купівлі земельної ділянки несільськогосподарського призначення необхідні:

- державний акт на право власності на землю, який видається покупцю за умови оплати ним вартості придбаної земельної ділянки;

- договір купівлі-продажу.

Перед операціями купівлі-продажу земель не сільськогосподарського призначення обов'язково проводять експертну оцінку земельної ділянки. Слід визнати її за справедливу вартість, як вартістю, по якій може бути проведений обмін між незалежними сторонами, якими власне є продавець і покупець такої ділянки. Ця справедлива вартість є контрактною вартістю.При покупці будівель, споруд, квартир, необхідні наступні документи:

а) Для філіалів наказ Головного банку на придбання.

б) Договір купівлі-продажу;

в) Технічний паспорт;

г) Довідка БТІ;

При покупці нерухомості необхідно сплачувати збір на обов'язкове державне пенсійне страхування у розмірі 1% від вартості даного об'єкту.

Сума пенсійного збору відноситься до складу валових витрат.

При покупці автомобіля:

а) Наказ Головного банку на дозвіл і реєстрацію в ДАІ;

б) Договір купівлі-продажу, або довідка-рахунок;

При покупці транспортних засобів необхідно сплатити збір на обов'язкове державне пенсійне страхування, що складає 3% від операції купівлі-продажу транспорту.

 

Реконструкція, модернізація, ремонт ОЗ.

Витрати, які пов'язані з підтримкою об'єкту основних засобів (капітальні і поточні ремонти) з 01.01. 2001 р. не впливають на його залишкову вартість.

До поточного ремонту будівель і споруд відносяться роботи систематичного і своєчасного захисту частини будівель, споруд і інженерного устаткування від передчасного зносу шляхом усунення дрібних ремонтів і поломок.

Первинна вартість основних засобів, збільшується на суму витрат, пов'язаних з поліпшенням об'єкту (модернізація, модифікація, реконструкція і т.д.).

Амортизація основних засобів

Всі необоротні (матеріальні) активи підлягають амортизації (окрім землі і незавершених капітальних інвестицій).

Земля - це актив, на який не нараховується амортизація, оскільки термін її використовування необмежений.

Нарахування амортизації починається з першого числа місяця, наступного за місяцем, в якому об'єкт основних засобів і нематеріальних активів став придатним для його використовування, і закінчується, починаючи


Сторінки: 1 2 3