У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Курсова робота

Тема:

Управління та оподаткування операцій
з давальницькою сировиною

Зміст

Вступ

Комплексні економічні перетворення, що відбуваються сьогодні в Україні, мають на меті не лише виробити моделі та механізми побудови і послідовної реалізації сучасних економічних відносин, але й поступову інтеграцію українських підприємств у міжнародні економічні зв'язки, з одного боку, і залучення іноземних підприємців до діяльності в Україні - з іншого.

Ефективність господарської діяльності як вітчизняних, так і іноземних підприємців у рамках правової системи конкретної держави визначається, насамперед, ступенем досконалості охоплення сфер регулювання і ліберальності її законодавства. Україна в даному разі не є винятком. У зв'язку з цим зростає значення правового регулювання питань функціонування різних суб'єктів господарської діяльності в Україні, побудованої на взаємовідносинах, що мають місце як на території України, так і за її межами і ґрунтуються на законах зовнішньоекономічної діяльності. Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності пов'язаний із застосуванням загальних ідей і концепцій менеджменту у всіх формах зовнішньоекономічної діяльності (експорті й імпорті товарів і послуг, лізингових операціях, прямому інвестуванні і т.д.). Сутність менеджменту зовнішньоекономічної діяльності полягає в комплексному дослідженні та моделюванні міжнародного середовища у поєднанні з налагодженою взаємодією всіх підрозділів і посадових осіб організації/установи в інтересах продуктивного досягнення визначених зовнішньоекономічних стратегій.

1. Регулювання операцій з давальницькою сировиною

1.1.Визначення термінів

Згiдно зі статтею 1 ЗУ «Про операцiї з давальницькою сировиною у зовнiшньоекономiчних вiдносинах» вiд 15.09.95р 327/95-ВР (далі — ЗУ 327/95-ВР) давальницька сировина — це «сировина, матерiали, напiвфабрикати, комплектуючi вироби, енергоносiї, ввезенi на митну територiю України iноземним замовником (чи закупленi iноземним замовником за iноземну валюту в Українi) або вивезенi за її межi українським замовником для використання у виробленнi готової продукцiї з подальшим поверненням усiєї продукцiї або її частини до країни власника (чи реалiзацiєю в країнi виконавця замовником або за його дорученням виконавцем) або вивезенням до iншої країни.

Готова продукцiя може бути реалiзована в Українi, якщо давальницька сировина, з використанням якої вироблено цю продукцiю, ввезена iноземним замовником на митну територiю України чи закуплена iноземним замовником за iноземну валюту в Українi. Право власностi на iмпортовану давальницьку сировину та вироблену з неї готову продукцiю належить iноземному замовнику».

Законом визначено, що замовник — це суб’єкт господарської діяльності, який надає давальницьку сировину, а виконавець — це суб’єкт господарської діяльності, який здійснює переробку, обробку, збагачення чи використання давальницької сировини.

Операцiї з давальницькою сировиною у зовнiшньоекономiчних вiдносинах — це операцiї з переробки (обробки, збагачення чи використання) давальницької сировини (незалежно вiд кiлькостi замовникiв та виконавцiв), а також етапiв (операцiй з перероблення цiєї сировини), ввезеної на митну територiю України (чи закупленої iноземним замовником за iноземну валюту в Українi) або вивезеної за її межi з метою отримання готової продукцiї за вiдповiдну плату. До операцiй з давальницькою сировиною належать операцiї, в яких сировина замовника на конкретному етапi її переробки становить не менше 20 вiдсоткiв загальної вартостi готової продукцiї. Винятком з цього правила є конкретний перелiк видiв давальницької сировини, що врегульований вiдповiдними постановами Кабмiну. КМУ має право регулювати розмiри питомої ваги сировини у продуктi переробки згідно зі ст. 7 ЗУ 327/95-ВР. Як видно з таблицi 2, урядом поставлено обмеження питомого вмiсту сировини у готовiй продукцiї тiльки щодо сировини українського походження, що направляється на переробку за кордон. До сировини закордонного замовника застосовується загальна норма у 20%.

1.2.Кваліфікація окремих операцій як операцій з давальницькою сировиною

У практицi застосування законодавства часто виникають питання квалiфiкацiї окремих операцiй як операцiй з давальницькою сировиною. З цiєю метою в МЗЕЗТ затверджено Положення «Про визначення операцiй як таких, що належать до операцiй з давальницькою сировиною» (наказ 79 вiд 12.02.96 р. — зареєстровано в Мін’юсті за 94/1119 26.02.96 р.). Це Положення розроблено вiдповiдно до пункту першого статтi 7 ЗУ 327/95-ВР i визначає механiзм розгляду в МЗЕЗТ України зовнiшньоекономiчних договорiв (контрактiв) з метою визначення таких операцiй. Висновки надаються на письмовi запити, з якими звертаються в разi потреби митнi органи або державнi податковi iнспекцiї. У разi необхiдностi МЗЕЗТ може на пiдставi статтi 9 ЗУ «Про зовнiшньоекономiчну дiяльнiсть» розглядати письмовi запити, отримуючи їх безпосередньо вiд суб’єктiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi.

Для надання висновкiв щодо вiднесення операцiй суб’єктiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi до операцiй з давальницькою сировиною запитувач подає такi документи: —

лист-запит з обгрунтуванням змiсту вiдхилення окремої операцiї, що здiйснюється суб’єктом пiдприємницької дiяльностi, вiд норми абзацу третього статтi 1 Закону України «Про операцiї з давальницькою сировиною у зовнiшньоекономiчних вiдносинах»; —

копiю контракту, завiрену пiдписом керiвника i печаткою пiдприємства в установленому порядку; —

копiї документiв, що засвiдчують стан виконання контракту на дату звернення до МЗЕЗторгу; —

копiї документiв, що засвiдчують спосiб придбання сировини давальницької операцiї згiдно з контрактом; —

акт експертизи, виданий Торгово-промисловою палатою України чи регiональною торгово-промисловою палатою, який засвiдчує вiдсоткову ступiнь використання сировини в операцiї, що розглядається, та рiвень її вартостi в загальнiй вартостi готової продукцiї.

У разi потреби МЗЕЗТ може вимагати iншi документи.

1.3.Реєстрацiя та облiк контрактiв на переробку давальницької сировини

Така вимога передбачена з метою дотримання добровiльно взятих Україною зобов’язань по обмеженню експорту статтею 8 ЗУ 327/95-ВР. Наказом МЗЕЗторгу 133-а вiд 24.02.96 р., який розроблено на виконання вищезгаданої статтi закону, встановлено, що контракти на переробку ДС пiдлягають облiку та реєстрацiї тiльки у разi, коли експорт сировини, продуктiв переробки, зазначених у додатках до наказу 6 (група текстильних виробів), 8, здiйснюється до


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8