У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Кредитний портфель являє собою сукупність виданих позик, які класифікуються на основі різних критеріїв, пов'язаних з різними чинниками кредитного ризику або зі способами захисту від нього.

Управління кредитним портфелем дає змогу балансувати та стримувати ризик усього портфеля, контролювати ризик, прита-манний тим чи іншим ринкам, клієнтам, позиковим інструмен-там, кредитам та умовам діяльності. Управління кредитними ризиками вимагає систематичного кількісного та якісного аналізу кредитного портфеля та роботи з проблемними кредитами.

Аналіз кредитного портфеля потребує дослідження його струк-тури в розрізі груп ризику, ступеня забезпеченості, галузевої структури, форм власності позичальників і т. п., а також вивчен-ня динаміки кожної групи, сегментації кредитного портфеля.

Для оцінювання якості кредитного портфеля з погляду кредит-ного ризику застосовуються такі показники:

коефіцієнт покриття класифікованих позик; питома вага зважених класифікованих позик; коефіцієнт питомої ваги проблемних позик;
* коефіцієнт питомої ваги збиткових позик.

Аналіз кредитних операцій повинен здійснюватися також у напрямі оцінювання ступеня захищеності від можливих втрат. Чим гірші показники якості кредитів з погляду кредитного ризи-ку, тим більшим має бути ступінь їх захищеності.

 

В цілях надання допомоги громадянам в будівництві (реконструкції ) та придбання житла банком може видаватися три види житлових кредитів:

короткостроковий або довгостроковий на придбання та забудову землі під попереднє житлове будівництво; короткостроковий кредит на будівництво ( реконструкцію ) житла, тобто безпосередньо для фінансування будівельних робіт (будівельний кредит); довгостроковий кредит для придбання житла.

За строком використання позики поділяються на:

строкові; безстрокові (до запитання).

Строкові — це позики надані на визначений у договорі термін. У свою чергу вони бувають короткострокові (терміном до одного ро-ку), середньострокові (терміном від одного до трьох років), довго-строкові (терміном понад три роки).

Аналізуючи структуру короткострокових кредитів, потрібно виділяти такі групи кредитів:

до 1 місяця;

від 1 до 3 місяців;

від 3 до 6 місяців;

від 6 місяців до 1 року.

Середньострокові кредити можуть надаватися на оплату об-ладнання, поточні витрати, па фінансування капітальних вкла-день. У свою чергу, вони поділяються па:

-кредити зі строком від 1 до 2 років;

- кредити зі строком використання понад 2 роки.

Довгострокові кредити можуть надаватися для формування основних фондів, об'єктом кредитування можуть бути капітальні витрати па реконструкцію, модернізацію та розширення вже дію-чих основних фондів, па нове будівництво, па приватизацію та інше, і видаються строком понад три роки.

Кредити до запитання {безстрокові) — це кредити, які вида-ються на невизначений термін і які на вимогу кредитодавця мають бути погашені у визначений ним час. Якщо кредитодавець не ви-магає повернення, то кредит погашається позичальником у строк, визначений самостійно.

За фінансовою дисципліною позичальника виділяють такі групи кредитів:

стандартні;

пролонговані;

прострочені;

безнадійні.

Стандартні— це кредити, за якими проценти та сума основ-ного боргу сплачуються вчасно, без прострочки платежу,

Пролонговані, або відстрочені, кредити — це кредити стосов-но яких на основі клопотання позичальника строки погашення були перенесені на більш пізній термін.

Прострочені кредити — це кредити, щодо яких строк пога-шення, установлений кредитним договором, минув, а позикові кошти не повернені позичальником.