У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Методика аналізу кредитної діяльності банку.

У процесі аналізу кредитної діяльності потрібно використовувати таку методику, яка найбільшою мірою сприятиме його ефективності. Під методикою проведення будь-якого аналізу слід розуміти сукупність способів, правил і заходів щодо найбільш доцільного виконання певної роботи. В аналізі кредитної діяльності Ощадбанку методика являє собою сукупність аналітичних способів і правил її вивчення. Вони допомагають одержати найбільш повну оцінку кредитної діяльності банку, яка враховується його керівництвом у процесі прийняття управлінських рішень щодо вироблення подальшої стратегії кредитної діяльності банку.

Під методом в широкому значенні наука розуміє спосіб дослідження свого предмета. Методом аналізу банківської діяльності комерційного банку є комплексне органічно пов'язане дослідження діяльності комерційного банку з використанням статистичних, економіко-математичних, облікових та інших способів обробки інформації. Особливостями методу аналізу банківської діяльності є: використання системи показників, які характеризують діяльність банку; вивчення факторів та причин їх зміни; виявлення і вимірювання взаємозв'язку між ними. Для проведення аналізу кредитної діяльності банку використовують такі методи:

Метод порівняння – передбачає зіставлення невідомого явища, предметів із відомими, вивченими раніше, з метою визначення їх спільних рис або відмінностей.

Метод групувань – дає змогу через систематизацію даних балансу розібратися в сутності аналізованих явищ і процесів. Під час аналізу банківської діяльності застосовуються різні угруповання рахунків балансу, а саме: власних і залучених коштів, довго- і короткострокових кредитів, термінів активно -пасивних операцій, види доходів витрат та прибутків.

Методом оцінки кредитних операцій комерційного банку є комплексне органічно пов’язане дослідження діяльності комерційного банку з використанням статистичних, економіко-математичних, облікових та інших способів обробки інформації.

Горизонтальний (у часі) аналіз передбачає порівняння кож-ної позиції звіту про кредитний портфель з аналогічною позицією попереднього пе-ріоду. Він дає змогу виявити тенденції зміни окремих статей або їх груп, що входять до складу даного звіту.

Зміна стосовно базового значення становитиме:

за абсолютною зміною:

ланцюгові

?y = yі – yі-1

базисні:

?y = yі – y0

Вертикальний (структурний) аналіз спрямований на визначен-ня структури кредитного портфеля з виявленням впливу кожної позиції даного звіту на результат у цілому. Вертикальний аналіз подає звітність щодо кредитних операцій у вигляді відносних величин, які характеризують структуру узагальнюючих підсумкових показників. Обов'язковим елементом аналізу слугують динамічні ряди цих величин, що дає можливість передбачати та прогнозувати структурні зрушення в складі банківських коштів і джерел їх покриття.

Графічний метод. Графіки є масштабним зображенням показників за допомогою геометричних знаків або умовних художніх фігур і мають велике ілюстративне значення. Завдяки їм досліджуваний матеріал стає зрозумілішим.

Метод табличного відображення аналітичних даних. Результати аналізу звичайно подаються у вигляді таблиць. Це найбільш раціональна і зручна для сприйняття форма уявлення аналітичної інформації про досліджувані явища за допомогою цифр, розташованих у певному порядку.