У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ВСТУП

ВСТУП

Подальшу розбудову української економіки на шляху до ринкових методів господарювання неможливо уявити без широкого та глибокого дослідження податкової діяльності держави. Податки мають досить вагоме бюджетне значення, виступають ефективним інструментом державного впливу на ринок і напрямки його розвитку, обсяги, структуру попиту та пропозиції, на доходи населення і юридичних осіб. В цих умовах особливої актуальності набувають дослідження теоретичних і прагматичних аспектів функціонування та обліку оподаткування юридичних осіб.

Все це, з одного боку різко підвищує роль та значення податків з юридичних осіб за допомогою яких забезпечується значна частина податкових надходжень до бюджету держави. З другого, робить необхідним дослідження теорії та практики оподаткування юридичних осіб в Україні.

Зміна тенденцій загальноекономічної динаміки в Україні зі спаду на зростання, що розпочалася в кінці ХХ століття, вимагає і перегляду підходів щодо податкового навантаження на економіку. У зв’язку з розвитком акціонерної форми власності особливої актуальності набуває вирішення проблеми оптимізації механізмів прибуткового оподаткування, що потребує розробки як теоретичної концепції податкової політики, так і практичного обґрунтування напрямів її реформування.

Механізми оподаткування прибутку підприємств та доходів фізичних осіб, які нині використовуються в Україні, мають деякі суттєві вади. Серед них – наявність двох паралельних обліків – бухгалтерського та податкового, безсистемне надання пільг на безповоротній основі, паралельне існування спрощеної і загальної системи оподаткування, недосконалість механізмів адміністрування прибуткових податків, відсутність чітко визначених механізмів оподаткування розподіленого прибутку тощо. Недосконалість податкового законодавства привела до фактів ухилення від сплати податків. Це призводить до недостатнього фінансування суспільного сектора, порушення конкуренції, відпливу капіталів за кордон та інших негативних наслідків в економіці та соціальній сфері.

Проблемам оптимізації прибуткового оподаткування, теоретичним та практичним аспектам впливу податків на формування доходів бюджету, напрямам реформування податкової системи в умовах ринкової економіки України присвятили наукові дослідження відомі українські економісти: В. Андрущенко, О. Василик, В. Вишневський, В. Геєць, А. Даниленко, О. Данілов, Л. Демиденко, Ю. Іванов, А. Крисоватий, І. Луніна, П. Мельник, В. Опарін, А. Соколовська, В. Федосов, Л. Шаблиста. Більшість фахівців акцентують увагу на недоліках податкового законодавства та необхідності його реформування. В той же час вони роблять висновки, що повністю змінювати систему оподаткування не можна, необхідно здійснювати пошук шляхів її удосконалення. Дискусійними залишаються питання стосовно об’єктів і шкали ставок оподаткування податком на прибуток, а також стосовно пільгових режимів оподаткування.

Необхідність подальших досліджень у даному напрямі визначили вибір теми дипломної роботи, мету і завдання, предмет і об’єкт дослідження.

Актуальність теми даної роботи полягає в тому, що для виконання дохідної частини Бюджету України Державна податкова адміністрація повинна вживати необхідні заходи, які сприяли б збільшенню податкових надходжень до бюджету, зокрема – податку від оприбуткування прибутку підприємств, оскільки він є основним джерелом наповнення Державної казни. Так, за допомогою встановлення середньогалузевого рівня податкового навантаження, ДПА намагається збирати достатню кількість коштів для фінансування необхідних державних видатків, оскільки платники податків постійно прагнуть мінімізувати свої зобов’язання перед державою для того, щоб підвищити свій добробут.

Метою дипломної роботи є обґрунтування показника податкової віддачі з податку на прибуток підприємств. Поставлена мета визначила необхідність вирішення таких завдань:

дати характеристику податкової віддачі з податку на прибуток підприємств;

показати, як змінювались рівні податкової віддачі протягом останніх років;

вияснити причини низьких рівнів податкової віддачі області у галузевому розрізі.

Предметом дослідження є питання податкової віддачі з податку на прибуток підприємств. Об’єктам дослідження є підприємства Івано-Франківської області.

При виконанні дипломної роботи опрацьовано Закони України, накази Міністерства фінансів України, накази Державної податкової адміністрації України та інші нормативні документи з питань прибуткового оподаткування та податкової віддачі з прибутку підприємств, періодичні видання, що стосуються даної теми дипломної роботи.

Завданням податкової служби є приблизити, навіть поступово, податкове навантаження підприємств області до рівня України. А платники податків повинні ясно усвідомлювати свою роль в наповненні бюджету, працювати легально, а не будувати схеми штучної збитковості і мінімізації податкових зобов’язань.

РОЗДІЛ I

ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ ОБЛІКУ ПОДАТКУ НА ПРИБУТОК

Принципи прибуткового оподаткування

Кожна держава для виконання своїх функцій повинна мати відповідні кошти, які концентруються в державному бюджеті та інших централізованих фондах. Джерелами формування цих коштів можуть бути, по-перше, власні доходи держави, які вона одержує від виробничої та інших форм діяльності або у вигляді надходжень платежів за ресурси, що згідно з діючим законодавством належать державі; по-друге, податки, які сплачують юридичні та фізичні особи із своїх доходів.

В усіх державах на різних етапах їхнього історичного розвитку податки виконували перед усім фіскальну функцію, тобто забезпечували централізацію певної частини ВНП в державному бюджеті з метою фінансування державних витрат.

Протягом останніх двох десятиліть значного розвитку набула регулююча функція податків. Сутність її полягає у впливі податків на різні аспекти діяльності їх платників. Ця функція заснована на тому, що, вилучаючи за допомогою податків певну частку доходів економічних суб’єктів, можна стимулювати або стримувати їх діяльність у відповідних напрямах, а отже, регулювати соціально-економічні процеси в країні. Використання регулюючої функції податків здійснюється через податкову політику.

Встановлення державою податків – це форма прояву її державного суверенітету і здійснення належних їй функцій владності. Основними передумовами виникнення податків були:

перехід від натурального господарства до грошового;

зародження та формування держави.

Для того, щоб з’ясувати, що являє собою податок потрібно визначити його принципові ознаки:

це вид платежу, який вноситься юридичними та фізичними особами;

платіж, який регулюється актом компетентного органу державної влади;

сума, яка стягується за допомогою податкового механізму, вноситься до бюджету (державного або місцевого), або до державного цільового фонду;

перераховані в бюджет суми не мають цільового призначення. Надходячи до


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39