У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ДИПЛОМНА РОБОТА

на тему:

„Розрахунки в зовнішньоекономічній діяльності”

Зміст

Вступ

Розділ 1. Загальні положення міжнародних розрахунків:

Міжнародні розрахунки як фінансова категорія

Правова основа розрахункових відносин;

Розділ 2. Види розрахунків в зовнішньоекономічній діяльності:

2.1 Поняття та види акредитива:

2.1.1 Порядок відкриття акредитива

2.2 Поняття інкасо та його учасники;

2.3 Банківська гарантія як спосіб розрахунків:

2.3.1 Міжнародно-правова регламентація банківської гарантії

2.4 Поняття, форма та види векселів

2.5 Гарантія платежу за векселем

Висновок

Список використаної літератури

ВСТУП

Природним наслідком комерційної діяльності,що здійснюється в одній із форм ,є той ,за яким у однієї із сторін правовідносин (боржника) виникає зобов’язання виконати необхідні платежі іншій стороні (кредитору) чи уповноваженій ним особі за поставлений товар ,надані послуги ,виконані роботи та ін.Зрозуміло ,що ці зобов’язання можуть бути виконані готівкою шляхом безпосередньої передачі зазначеним особам відповідних сум грошей ,проте подібне здійснення розрахункових операцій є абсолютно не типовим ,адже в переважній більшості контрагенти немають можливості безпосереднього контакту між собою ,томущо можуть знаходитися на різних країнах чи навіть континентах і їх прямий контакт не завжди можливий ,а якщо розрахунки проводяться регулярно то це неможливо в принципі та й недоцільно взагалі.

Головною особливістю розрахунків в зовнішньоекономічній діяльності є те , що експортери та імпортети чи інші суб’єкти транснаціональних комерційних відносин вступають у розрахункові стосунки на безготівкових засадах , використовуючи для цього банки чи інші фінансові установи ,що вимагає здійснення спецільних , певною мірою відокремлених від зовнішньоекономічних контрактів , відносин , сутність яких зводиться до належного оформлення , пересилання , оброблення товаророзпорядчих документів та здійснення платежів. Зміст прав та зобов’язаннь , що втаких випадках виникають між сторонами розрахункових відносин , та розподіл відповідальності між ними залежить від конкретної форми розрахунків , що використовуються.

Взагалі під формою розрахунків у міжнародній комерційній практиці , розуміється умова платежу , що регулюється нормами міжнародного приватного права та має певні особливості стосовно порядку зарахування коштів на рахунок кредитора , платіжних документів , що використовуються , а також процедери документообороту. Вибір сторонами міжнародного комерційного договору тієї чи іншої форми розрахунків впливає як на процес реалізації товару , так і на оборотність грошових коштів , а тому в кінцевому результаті обумовлює ефективність самої комерційної угоди.

Варто зазначити і те ,що уміжнародному торгівельному обороті дуже нечасті випадки , коли певна дія однієї сторони , наприклад , поставка товару , надання послуги тощо , і отримання платежу за його здійснення , збігаються в часі. Частіше має місце здійснення платежу після отримання товару чи здачі його перевізнику або попередня оплата майбутніх дій , коли кредитується постачальник.

Слід зазначити і те , що зобов’язання які виникають при здійсненні міжнародних платежів , рідко регелюються міжнародними угодами.Внаслікок цого зазначені платежі здійснюються на основі права , що було обрано сторонами або відповідним національним правом. Проте міжнародний обіг коштів всеж створив деякі загальні правила , що стали звичаєвими нормами , які знайшли своє закріплення у документах Міжнародної торгової палати та інших організацій , що здійснюють уніфікацію.

Актуальність теми зумовлена сучасним станом української економіки ,яка переживає тепер кризові явища ,зумовлені світовою економічною кризою. Адже одним з визначальних елементів кризи стало зменшення фінансових надходжень з-за кордону у вигляді прибутку підприємств та організацій. Відємний платіжний баланс є наслідком грошового відтоку , і зрештою зменшення виробничих потужностей. Тому особливості правового регулювання міжнародних розрахунів стоїть на часі дуже гостро , ще й тому , що українські суб’єкти не вміють використовувати весь платіжний інструментарій.

Головною метою даної роботи є комплексний науково практичний аналіз правового регулювання розрахунків між комерційними усрановами приватного права в Україні, та за її межами. З’ясувати загальні поняття розрахункової діяльності та видів розрахунків , а також поняття ,щодо суб’єктивного складу зазначених правовідносин. А також аналіз чинної нормативно-правової бази як на національному так іна міжнародному рівні.

Об’єктом даного дослідження є правовідносини, які виникають в сфері розрахункової діяльності комерційних суб’єктів між собою та правове становище банків у цій сфері.

Предметом даного дослідження є чинна нормативно-правова база, у сфері правового регулювання розрахункової діяльності в залежності від способу розрахуну ,що обрали партнери.

Методологічну основу роботи складають загально наукові та спеціально-юридичні методи, використання історико - порівняльного методу при здійсненні порівняння розвитку грошових відносин України та зарубіжних країн. Метод системного аналізу використовувався при визначенні основних видів розрахунків та основний метод- доктринального тлумачення правових норм.

Нормативну базу дослідження складають: національні та норми міжнародного приватного права в сфері транснаціональних розрахунків.

Теоретичною основою даного дослідження стали наукові праці відомих українських та російських вчених: Артемова Н. М.,Дюмулена И. И..Зыкина Й. С. Зыкова Н. И.Кузнецоваї Н. В. Матвеева О. П. Опришко В. Ф. Покровскої В. В.

Кредісова.А.І.

Практичне значення результатів даного дослідження полягає в тому, що воно дає можливість в стислому вигляді зрозуміти суть розрахункової діяльності ,інформаційною основою для подальшого вивчення даної теми та здіснення комплексного переходу на інноваційні шляхи розвитку фінансового ринку України. А також, результати можуть стати методологічною основою для юристів практиків при заключенні та виконанні договірних зобов’язань.

Структура роботи складається із вступу двох розділів висновків у формі пояснювальних таблиць та списку використаної літерарури.

Розділ 1. Загальні положення міжнародних розрахунків.

1.1.Міжнародні розрахунки , як економічна категорія.

У роботах з міжнародного приватного права правове регулювання міжнародних розрахунків розглядається як об'єкт міжнародного приватного права


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27