У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Роль НБУ на ринку цінних паперів

З М І С Т

В С Т У П ......................................................................................................... 3

Р О З Д І Л I. Роль НБУ у формуванні інфраструктури ринку цінних паперів ............................................................................................................. 6

1. 1. Проблеми становлення та розвиток ринку цінних паперів в Україні ............................................................................................................. 6

1.2 Функції Центрального банку України на ринку цінних паперів ............................................................................................................ 23

Р О З Д І Л ІІ. Політика Центробанку на ринку цінних паперів ........... 27

2.1. Центральний банк на відкритому ринку цінних паперів ......... 27

2.2. Здійснення кредитної політики Центрального банку на ринку цінних паперів ............................................................................................... 51

2.3. Роль і місце Національного банку України на ринку цінних паперів ........................................................................................................... 61

РОЗДІЛ ІІІ. Ринок цінних паперів та перспективи його розвитку в Україні ........................................................................................................... 76

В И С Н О В К И .......................................................................................... 80

Список використаної літератури ............................................................. 91

В С Т У П

Говорячи про роль НБУ на ринку цінних паперів я буду висвітлювати операції на відкритому ринку. Цей інструмент використовується для регу-лювання ліквідності банківської системи та впливу на рівень ринкових відсоткових ставок. Операції на відкритому ринку проводяться з короткостроковими і довгостроковими зобов'я-заннями казначейства та державних корпорацій, облігаціями торгово-промислових фірм, банків, комерційними векселями, які враховує централь-ний банк.

У Законі "Про Національний банк України" (ст. 29) визначено, що "...операціями відкрито-го ринку Національного банку є купівля-про-даж казначейських зобов'язань, власних зобов'язань Національного банку (депозитних сертифі-катів), а також визначених Правлінням Націо-нального банку комерційних векселів, інших цінних паперів та боргових зобов'язань".

Операції центрального банку на відкритому ринку передбачають безпосередній вихід суб'єк-та регулювання на грошовий ринок. Такі опе-рації можуть проводитися в таких обсягах, які спричинять необхідну реакцію ринку. Як інстру-мент регулювання операції на відкритому рин-ку е передбачуваними, що й визначає зростання потенціалу використання їх як коригуючого чинника впливу на грошовий обіг, але при цьо-му значно звужуються можливості довгостро-кового антиінфляційного управління.

Сфера використання операцій відкритого ринку обмежена грошовим ринком. Економіч-ною основою операцій центрального банку на відкритому ринку е монопольне становище його як джерела кредитних ресурсів для банківської системи в цілому.

За наявного рівня попиту на ресурси цент-рального банку саме його політика щодо умов надання кредиту й операцій на відкритому рин-ку визначає реальний обсяг пропозиції банків-ських ресурсів.

Операції на відкритому ринку збільшують (при купівлі Цінних паперів) або зменшують (при продажу цінних паперів) обсяг ресурсів банків і банківської системи в цілому, що відби-вається на вартості кредиту, обсязі попиту, а в кінцевому підсумку — і на обсязі грошової маси. Тому можна вважати, що антиінфляційний ефект операцій на відкритому ринку прояв-ляється при продажу центральним банком цінних паперів.

У більшості розвинутих країн, де зберігаєть-ся орієнтація грошової політики на регулюван-ня вартості кредиту, основним об'єктом опе-рацій на відкритому ринку е ставки за кредита-ми. Це пов'язано з тим, що ставки за довгостро-ковими інструментами грошово-кредитного рин-ку більшою мірою прив'язані до інвестиційних рішень, а тому їм надається перевага в підтримці їхньої невідчутності до кон'юнктурних коливань ринку.

Операції на відкритому ринку використо-вуються центральними банками всіх розвину-тих країн, але в різних масштабах. Є ціла низ-ка перепон для інтенсивного використання їх: відсутність фондового ринку державних цінних паперів, нерозвиненість вторинного ринку цінних паперів, відсутність у банків коштів для проведення операцій в необхідних розмірах тощо.

Можливість проведення операцій на відкри-тому ринку сприяє тому, що цей інструмент є дуже зручним для нейтралізації певних обсягів надлишкової ліквідності.

Актуальність теми дослідження. Реформування економіки  України та її перехід від планових до ринкових принципів побудови  посилює актуальність спроб розібратися у становленні ринкових  відносин  у грошовій  сфері  економіки . Протягом  багатьох десятків  років планова  економіка відкидала найменші можливості використання механізмів ринку  цінних  паперів  в  процесі  перерозподілу  грошових  коштів  в  господарстві . Як наслідок, в Україні не проводилися комплексние дослідження питань, пов”язаних з функціонуванням ринку цінних паперів і його регулювання центральним банком .  Тому з”ясування сутності і умов розвитку ринку цінних паперів має важливе наукове і практичне значення. Водночас , оскільки у структурі ринку цінних паперів банківські установи посідають важливе місце , посилюється актуальність опрацювання проблеми їх участі в розвитку цього ринку.

Значний внесок у розробку цих проблем здійснили західні економісти Дж.Кейнс, М.Кеплер , У.Фішер , М.Фрідмен, С.Харвей , Дж.Хікс , а також провідні вітчизняні економісти О.Д. Василик, А.С. Гальчинський,         В.О.Лисицький , Д.Г. Лук”яненко, А.М. Мороз,  С.С.Осадець,  А.М. Поддєрьогін, М.Ф. Пуховкіна, М.І.Савлук , В.М. Суторміна , В.М. Федосов , В.А. Ющенко та інші. Разом з тим , ще й досі не проведено предметних монографічних досліджень , які містили б системний аналіз новітніх надбань концептуальних основ банківської діяльності  на ринку цінних паперів.

Недостатньо висвітлена у вітчизняній науково-економічній літературі проблема статусу НБУ на ринку цінних паперів , потребує уточнення методологія практичного використання цінних паперів  при здійсненні монетарної політики . Значної уваги потребує дослідження проблем підвищення ефективності банківської діяльності за допомогою  операцій з цінними паперами.

Важливість цих проблем і недостатній рівень їх вивчення в умовах переходу України до ринкових відносин істотно посилили важливість розробки концептуальних підходів до їх  вирішення та наукового обгрунтування перспектив розвитку національного ринку цінних паперів.

Мета дослідження. Мета дослідження полягає у виявленні сутності і сучасних особливостей діяльності центробанку на ринку цінних паперів.

Об”єктом дослідження виступає НБУ і ринок цінних паперів.

Р О Д Д І Л І.

Роль НБУ у формуванні інфраструктури ринку цінних паперів

1.1 Проблеми становлення та розвитку ринку цінних паперів в Україні

Становлення ефективного ринку цінних паперів в Україні неможливе без активізації процесу соціально-економічних та політичних реформ. Будь-які масштабні економічні перетворення залишаться незавершеними без створення конкурентоспроможного фінансового сектора, здатного мобілізовувати та надавати реформованій економіці інвестиційні ресурси.
Розвиток вітчизняного ринку має свої характерні особливості, пов'язані з реформуванням форм власності в суспільстві. У процесі приватизації з 1992 по 1998 рік понад 60,5 тис. підприємств змінило форму власності, в тому числі 9,5 тис. - шляхом перетворення у відкриті акціонерні товариства, що становить 16 відсотків від загальної кількості приватизованих товариств в Україні.

Отже, фондовий ринок формується не еволюційним, а досить-таки революційним шляхом. Але немало на ньому і перешкод, а саме: недовіри вітчизняних інвесторів до фінансових інструментів, обмеженості вітчизняних інвестиційних ресурсів, відсутності відповідної інфраструктури, практики активного просування акцій на ринку,


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23