У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Теоретично – методологічні аспекти управління фінансовими ризиками комерційного банку.

Економічний зміст та класифікація фінансових ризиків комерційного банку.

Якщо фірма чи підприємець мають намір розпочати діяльність на ринку, то для цього їм потрібні матеріальні та фінансові засоби. Але оскільки навіть найдосконаліший бізнес – план це лише прогнозування майбутнього стану підприємства і тому має досить імовірнісний характер, то завжди існує ризик втратити вкладені кошти за несприятливих умов, передбачити ступінь впливу яких під час планування було неможливо.

Значна частина операцій, насамперед, пов’язаних з розміщенням кредитних ресурсів, супроводжується тим чи іншим ризиком. Це стосується і діяльності на ринку цінних паперів. Учасники цього ринку завжди беруть на себе фінансовий ризик, тобто загрозу зниження доходності, прямих фінансо вих втрат або упущеної вигоди. Однак, в кожному конкретному випадку необхідно враховувати особливостя кожного виду банківського фінансового ризику з тим, щоб прймати виважені управлінські рішення щодо його попередження або пом'якшення.

У науковій літературі поняття ’’ризик ” формують по різному.

Ризик – це специфічна риса процесу реалізації банківського товару: передача на час, на строк права володіння й використання частини кредитного фонду та інфраструктурних послуг, необхідних для ефективного використання цієї частини.( Кириченко Банківський мен. Ст.416) .

Ризик – це усвідомлена можливість небезпеки виникнення непередбачених втрат очікуваного прибутку, майна, грошей, у зв'язку з випадковими змінами умов економічної діяльності, несрприятливими обставинами. ( Кірєйцев Фін. мен. Ст. 332).

Комерційний ризик – це імовірність втрати вкладених коштів чи матеріальних засобів незалежно від виду діяльності. ( Головач Стат. банк. діяльності ст. 54).

Фінансовий ризик – це можливість втратити кошти повністю або частково внаслідок невного їх розміщення або маніпуляцій з ними, а також втратити альтернативну вигоду, яка може перевищувати реально отриману.( Головач Стат.банк.діяльн.ст. 54).

На нашу думку, ці автори дають неточне і неповне визначення понятттю ”ризик ”. Пропонуємо власне розуміння цього поняття.

Ризик –це можлива небезпека втрат, що випливає зі специфіки тих або інших явищ природи і видів діяльності льдського суспільства, і, яка обов'язково потребує управління з метою їх мінімізації.

З огляду на написане ризики поділяються на чисті та спекулятивні.

До чистих належать ризики, пов'язані з можливістю часткової або повної втрати коштів, а також втратами, спричиненими несвоєчасним поверненням коштів.

До спекулятивних належать ризики, пов'язані з імовірнісним характером результатів фінансових операцій.

Банківські ризики належать до спекулятивних, що пояснюється очікуванням імовірного позитивного чи негативного результату або так званого нуль-результату, коли не завдано збитків, але не отримано очікуваного прибутку на вкладений капітал, тобто з урахуванням альтернативних можливостей це так само збитки.

Класифікація банківських ризиків:

Систематичний ризик – це ризик падіння курсу цінних паперів на фондовому ринку. Він не пов'язаний з конкретним цінним папером.Виражає собою загальний ризик на всі вкладення в цінні папери, ризик того, що інвестор не зможе їх в цілому вивільнити, повернути без певних втрат. Аналіз систематичного ризику полягає в оцінці того, чи варто взагалі мати справу з портфелем цінних паперів, чи не краще вкласти кошти в інші форми активів (прямі грошові інвестиції, нерухомість, валюта ).

Несистематичний ризик – це узагальнююче поняття, що об’єднує всі види ризиків, пов’язаних з конкретним цінним папером.

Несистематичний ризик є диверсифікованим, вибірковим, коли інвестор має можливість здійснювати вибір того цінного паперу (по змісту, по умовах випуску, по емітенту),що забезпечує прийняті умови систематичного ризику. Ступінь цього ризику виражається в понятті ’’ інвестиційна якість’’ певного виду цінного паперу.

Селективний ризик – це ризик невірного вибору невного конкретного паперу для інвестування в порівнянні з іншими видами акцій, облігацій тощо при формуванні портфеля. Цей ризик пов’язаний з невірною оцінкою інвертиційної якості цінних папепрів.

Часовий ризик – ризик емісії, придбання чи продажу комерційним банком акцій в неслушний час, що неминуче зумовлює втрати в доходах.

Так, при створенні комерційних банків вони випускають цінні папери для формування кредитних ресурсів, бувають і повторні емісії. На початку акціонування можливе успішне розповсюдження цінних паперів по цінах вище номіналу. Але з часом виникають значні утруднення в реалізації паперів, емітенти змушені виходити на більш віддалені ринки і нести значні витрати. Існують і більш загальні закономірності руху курсів ( на розвинутих й наповнених фондових ринках), наприклад, сезонні коливання ( цінні папери торгових, сільськогосподарських та інших сезонних підприємств), циклічні коливання ( рух курсів цінних паперів в різних фазах макроекономічних відтворювальних циклів).

Ризик законодавчих змін – це такий ризик, який пов’язаний з можливістю зміни законодавства, що регулює випуск цінних паперів і викликає суттєві витрати і втрати для емітента і інвестора. Емісія цінних паперів ризикує виявитись недійсною, може несприятливо змінитись правовий статус посередників оп операціях з цінними паперам тощо.

Ризик ліквідності – ризик ,пов’язаний з можливістю втрат від реалізації цінних паперів банку внаслідок зміни оцінки їх якості. Ризик ліквідності є одним з найбільш розповсюджених на українському фондовому ринку.

Причиною цьому є не лише загальне падіння ділової кон’юктури , але й більш реалістична оцінка того, що виражає собою той чи інший емітент (скажімо, біржа, де на протязі біржового дня укладаються лише декілька угод, інвестиційні компанії, капітал яких зібраний для покриття збитків від ”проїдання ” статутних коштів в інших комерційних структурах).

Інфляційний ризик полягає в тому, що при високій інфляції, яка характерна на нинішньому етапі для України, доходи, одержані комерційними банками від продажу емітованих цінних паперів, знецінюються( з точки зору реальної купівельної спроможності) швидше, ніж зростають


Сторінки: 1 2 3