У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





1 Теоретичні та методичні основи проведення аналізу діяльності комерційного банку

Вступ

На сучасному етапі економічного розвитку в умовах трансформації економіки, формування ефективної банківської системи одне з головних завдань. Досягти цього можливо лише при формуванні оптимальної структури ресурсів комерційного банку.

Банківські ресурси – це основа основ діяльності будь-якого банку, оскільки процеси утворення ресурсів і надання позик перебувають у тісному взаємозв’язку. Тому розуміння економічного змісту банківських ресурсів, значення проблем пов’язаних із їх ефективним формуванням і доцільним використанням, надзвичайно важливе, особливо для українських комерційних банків. Саме нашим, вітчизняним, комерційним банкам надзвичайно важко вирішувати це питання – формування ресурсів банків, тому що українська банківська система ще дуже молода, вони тільки на початковому етапі свого розвитку. За часів Радянського союзу перед банками не існувало такої проблеми як формування своїх ресурсів, все робилося централізовано. Тому не було необхідності досліджувати цю тему, яка не сьогоднішній день є дуже актуальною, так як при створенні комерційного банку – це перше питання яке постає перед його засновниками.

Складовими ресурсів банку є його власні кошти; кошти залучені від інших юридичних і фізичних осіб; позички, отримані в НБУ й інших фінансово – кредитних установах; ресурси інших комерційних банків, що перебувають на міжбанківських депозитних і кореспондентських рахунках; кошти отримані від реалізації акцій, облігацій, векселів, депозитних сертифікатів та інших цінних паперів. Кожний вид банківських пасивів має свої особливості, що визначаються правами власності та різноманітністю джерел їх формування, а тому потребує застосування відповідних методів управління. Капітал, хоча за розмірами він становить незначну частину банківських ресурсів, відіграє визначальну роль у процесі створення та функціонування комерційного банку. Формування власної капітальної бази є необхідною умовою його майбутньої діяльності.

Об’єктом дослідження у даній курсовій роботі є ВАТ Банк «Фінанси та кредит» звітність якого використовується як основний інструмент для проведення фінансового аналізу.

Метою аналізу є оцінка і визначення шляхів оптимізації структури капіталу і зобов’язань та ефективність вкладення фінансових ресурсів в активи банку, а також визначення фінансової стабільності і надійності та узагальнююча оцінка і прогноз майбутнього фінансового потенціалу.

Головною метою аналізу пасивних операцій банку є визначення:

1) джерел і природи фінансових ресурсів;

2) вартості ресурсів банку;

3) ефективності використання фінансових ресурсів;

4) невикористаних резервів з підвищення ефективності використання

фінансових ресурсів.

Метою банківського менеджменту у сфері управління зобов’язаннями банку є залучення достатнього обсягу коштів з найменшими витратами для фінансування тих активних операцій, які має намір здійснити банк. Ресурсна база, як мікроекономічний фактор здійснює прямий вплив на ліквідність і платоспроможність комерційного банку самі масштаби діяльності комерційного банку, а значить і розміри доходів, які він отримує жорстко залежать від розмірів тих ресурсів, які банк отримує на ринку позичкових і депозитних ресурсів.

Під впливом змін у регулюванні банківської діяльності, зрушень у макроекономічній та мікроекономічній динаміці, ситуації на грошово-кредитному ринку, структурних коливань у доходах юридичних та фізичних осіб тощо, можливості формування ресурсної бази комерційного банку не залишаються стабільними. Враховуючи це актуальним є моделювання кожним окремо комерційним банком шляхів і джерел ресурсного забезпечення його діяльності.

Курсова робота структурно складається з вступу, трьох розділів, висновків, списку використаної літератури та трьох додатків.

Зміст

Вступ................................................................................................................

1 Теоретичні та методичні засади проведення аналізу пасивних операцій комерційного банку...................................................................................

1.1 Сутність та склад пасивних операцій банку...........................................

1.2 Вибір та обґрунтування системи показників для аналізу пасивних операцій банку та методика їх розрахунку.............................................................

1.3 Методика аналізу пасивних операцій банку...........................................

2 Аналіз пасивних операцій ВАТ Банк «Фінанси та кредит».....................

2.1 Загальна характеристика діяльності банку.............................................

2.2 Загальний аналіз пасивних операцій комерційного банку...................

2.3 Аналіз показників ефективності використання банківських зобов’язань ................................................................................................................

2.4 Аналіз депозитної бази комерційного банку.........................................

3 Оцінка можливих резервів підвищення ефективності пасивних операцій ВАТ Банк «Фінанси та кредит»...............................................................

3.1 Напрямки підвищення ефективності пасивних операцій комерційного банку...................................................................................................

3.2 Резерви з підвищення ефективності пасивних операцій ВАТ Банк «Фінанси та кредит».................................................................................................

Висновки

Список використаної літератури...................................................................

Додатки

1 Теоретичні та методичні засади проведення аналізу діяльності комерційного банку

1.1 Сутність та склад пасивних операцій банку

Зміст діяльності комерційних банків полягає в залученні коштів і наданні їх у позику або в інвестуванні за більш високими процентними ставками. Банки виконують роль посередників між тими, хто має тимчасово вільні кошти, і тими, кому вони необхідні. Метою цієї посередницької діяльності є отримання доходів.

Дослідження діяльності комерційних банків необхідно починати з пасиву балансу, який характеризує джерела коштів і природу фінансових зв’язків банку, оскільки саме пасивні операції значною мірою визначають умови, форми і напрямки використання банківських ресурсів, тобто склад і структуру активів. Тому головною метою аналізу пасивних операцій комерційного банку є визначення ефективності формування ресурсної бази банку за зниження її вартості та підвищення фінансової стабільності.

Операції, за якими банк формує свої ресурси, є пасивними. Сутність пасивних операцій полягає в залученні різноманітних видів вкладів у межах депозитних і ощадних операцій, отриманих кредитів від інших банків, емісії різноманітних цінних паперів, а також у проведенні інших операцій, внаслідок яких збільшуються грошові кошти в пасиві балансу комерційного банку.

Пасив балансу складається з двох частин: капіталу та зобов’язань банку.

Капітал (власні кошти) у фінансовій звітності банку є різницею між активами та зобов’язаннями. Капітал банку визначається як сума основного капіталу, до складу якого входять фактично сплачений зареєстрований статутний капітал, емісійні різниці між продажною і номінальною вартістю фактично реалізованих акцій, резервний фонд банку і т. п., та додаткового капіталу (капітал другого рівня), який складається


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14