У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Курсова робота - Податки в Україні
26



План

Вступ

Розділ I Правові основи оподаткування в Україні

Податкова система України

Податок, як правова категорія

Правовий механізм податку та його елементи

Розділ II Класифікація податків та зборів

2.1 Непрямі податки

2.2 Прибуткові податки

2.3 Податки на майно

2.4 Консолідовані податки

2.5 Загальнодержавні збори

2.6 Місцеві податки та збори

Висновок

Список використаних джерел

Вступ

Споконвіку люди сплачували податки –за часів Київської Русі також. Письмові джерела донесли до нас відомості про далекі історичні події, іноді навіть більше схожі на старовинні легенди. Одна з них розповідає про князювання Ігоря Рюриковича та його дружини Ольги. Податкова політика, започаткована князем Ігорем,княгинею Ольгою та їхніми нащадками, була досить невдалою. Вчинки цих особистостей неможливо розглядати без урахування особливостей тодішньої епохи та національного менталітету. Як людина свого часу князь Ігор здобував собі славу в численних завойовницьких походах. Але не гребував володар вдаватися і до непомірних поборів з підвладних йому племен, що супроводжувалося жорсткими розправами над звичайними людьми. Похід 945 року за даниною до древлян до міста Іскоростеня виявився для нього останнім. Причиною цього були непомірні податки.

Уже тоді більшість монархів Європи розуміли, що однією з обов’язкових умов стабільного розвитку держави є посильні податки.

В Україні, що здійснила європейський вибір, потрібно постійно та ретельно аналізувати всі явища і процеси розвитку податкової системи, застосування податків як інструменту державного регулювання. Створення податкової системи –це не лише практична, а й велика наукова проблема. Вона потребує глибокого аналізу господарського життя в державі, доходів населення і підприємницьких структур, сімейного бюджету.

Проте кожна держава створює таку систему податків, яка б давала можливість найповніше реалізувати притаманні їм функції. При цьому надзвичайно важливим є врахування історичної, соціально-економічної, ментальної специфіки конкретної країни та народу. Українська система

оподаткування, що розвивається, повинна спрямовуватися на вирішення таких проблем: визначення основних об’єктів оподаткування й оптимальної кількості податків (складових податкової системи) та співвідношення між їх видами, а також оптимізація податкового навантаження. Кількість податків у складі окремо взятої податкової системи –постійна проблема податкових фінансів. У процесі її вирішення існували дві протилежні думки: перша базувалася на доведенні необхідності запровадження єдиного податку, а друга –на тому, що множинність податків дає можливість створювати належні умови для впливу держави на всі сфери господарської діяльності та змушує платників сплачувати хоча б частину встановлених законом податків. «Лише за умови розгалуженої податкової системи той, хто ухилявся від єдиного податку, змушений все ж платити інші, насамперед податки на виживання».[36;46]

Україна не мала можливості створювати оптимальну кількість податків, що давали б можливість забезпечити достатній рівень доходів бюджету й створити умови для позитивного регулювального впливу держави на виробництво та споживання. Перед урядом постала необхідність здійснення двох процесів одночасно: реорганізувати старе виробництво та створити нові господарські системи малого бізнесу. Податкова політика повинна була цьому сприяти, вимагалося скорочення кількості механізмів перерозподілу створеної вартості, а можливо, й зведення їх в один[42;143].

Податкове право – це відносини, які виникають при визначенні владними державними органами видів податків, їх введенні, справлянні, проведенні контролю і відповідальності при порушенні приписів держави. Податкові правовідносини завжди пов’язані із відчуженням власності. Жоден із учасників цих відносин змінити приписів держави не може, оскільки все регулюється законом. Норми податкового права використовуються державою як засіб впливу на учасників податкових відносин, для встановлення правил регулювання поведінки при нарахуванні і сплаті введених нею податків і відповідальності за їх невиконання. Через податкову норму державна воля впливає на учасників податкових правовідносин.

Основний зміст податкового правовідношення встановлений ст..67 Конституції України. Вона поклала однобічний обов’язок на платника податку внести до бюджету певну суму коштів у встановлений строк. Цей обов’язок повинен виконуватися повністю і вчасно, інакше платник нанесе збитки державі.

Метою для правової характеристики системи оподаткування в Україні є удосконалення податкового законодавства, створення в Україні стабільної податкової системи, яка б забезпечувала ефективне функціонування економіки країни, створення умов для подальшого інтегрування країни до світової спільноти, адаптації податкового законодавства України до законодавства Європейського Союзу.

Об’єктом для правової характеристики системи оподаткування в Україні є сама система оподаткування, різні види податків і зборів, функції і принципи оподаткування, правовий механізм податку та його елементи.

На сьогоднішній день є багато змін у податковому законодавстві. В першу чергу це є проект Податкового кодексу, робота над яким наближається до завершення. Основною вимогою до проекту Податкового кодексу України було те, щоб цей законодавчий акт не дублював чинних норм податкового законодавства, а здійснив реалізацію якісних та ефективних реформ.

Проект податкового кодексу –це продукт плідної співпраці податківців, представників зацікавлених органів виконавчої влади, науковців, представників громадськості та бізнесу, що передбачив усунення існуючих недоліків чинного податкового законодавства, створення нормативно правових умов для ведення бізнесу та врахував напрацьовані позитивні чинники. Проект розроблено відповідно до основних концептуальних положень реформування податкової системи, проголошених урядом (розпорядження Кабінету Міністрів України від 19.02.2007р. №56-р).

Прийнято закон, який спрощує подання декларацій, звітів тощо. За цим законом мінімалізується персональне спілкування податківців із платниками, яке заміняють процеси автоматизованого прийняття й обробки звітності: декларації подаються в електронному вигляді за допомогою засобів телекомунікаційного зв’язку. Платник також може подавати в електронному вигляді реєстри податкових накладних. За таких умов скоротяться терміни на проведення перевірок щодо відшкодування ПДВ. Приміром, упровадження електронних реєстрів податкових накладних дає можливість відразу розв’язати таку наболілу проблему, як діяльність фіктивних фірм. Водночас нова автоматизована система є підґрунтям для зниження ставки ПДВ. З кожним місяцем зростає кількість платників


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7