У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Oi?aae?iiy Iao?iiaeuiiai Aaieo Oe?a?ie ii i

Національний Банк України

Правовий статус, принципи організації і діяльності Національного банку України визначені Конституцією України та Законом України "Про Національний банк України".

Національний банк України є юридичною особою, має відокремлене майно, що є об'єктом права державної власності та перебуває у його повному господарському віданні і статутний капітал у розмірі 10 млн. грн., який є державною власністю і служить для забезпечення зобов'язань Національного банку України.

Згідно зі статтею 99 Конституції України, прийнятою в 1996 році, основною функцією центрального банку держави - Національного банку України - є забезпечення стабільності грошової одиниці - гривні. На виконання своєї основної функції Національний банк сприяє дотриманню стабільності банківської системи, а також, у межах свої повноважень, - цінової стабільності.

Національний банк України у відповідності із Законом України "Про Національний банк України" є центральним банком України, особливим центральним органом державного управління, її емісійним центром, проводить єдину державну політику в галузі грошового обігу, кредиту, зміцнення грошової одиниці, організує міжбанківські розрахунки, координує діяльність банківської системи в цілому, визначає курс грошової одиниці відносно валют інших країн. Національний банк визначає вид грошових знаків, їх номінал, відмінні ознаки і систему захисту. Національний банк України зберігає резервні фонди грошових знаків, дорогоцінні метали та золотовалютні запаси, накопичує золотовалютні резерви і здійснює операції з ними та банківськими металами. Національний банк України встановлює порядок визначення облікової ставки та інших процентних ставок за своїми операціями, дає дозвіл на створення комерційних банків шляхом їх реєстрації та видає ліцензії на виконання банківських операцій, встановлює банкам та іншим фінансово-кредитним установам нормативи обов'язкового резервування коштів.

Відповідно до статті 93 Конституції України Національний банк України має право законодавчої ініціативи.

Вищим органом управління Національного банку є Рада Національного банку України. Керівним органом Національного банку є Правління Національного банку України.

Рада Національного банку складається з чотирнадцяти осіб. Президент призначає сім членів Ради Національного банку, до складу яких входить Голова Національного банку за посадою, шляхом прийняття відповідного Указу. Призначення членів Ради Національного банку проводиться Верховною Радою України шляхом прийняття відповідної Постанови.

Статтею 100 Конституції України .передбачено, що Рада Національного банку України розробляє основні засади грошово-кредитної політики і здійснює контроль за її проведенням.

Кількісний та персональний склад Правління Національного банку затверджується Радою Національного банку за поданням Голови Національного банку. Заступники Голови Національного банку входять до складу Правління Національного банку за посадою.

Голова Національного банку України призначається Верховною Радою України за поданням Президента України більшістю від конституційного складу Верховної Ради України строком на п'ять років.

Національний банк України представляє інтереси України в центральних банках інших держав, міжнародних банках та інших кредитних установах, де співробітництво здійснюється на рівні центральних банків.

Національний банк України підзвітний Президенту України та Верховній Раді України в межах їх конституційних повноважень.

Управління Національного Банку України по м.Києву і Київській області складається з наступних відділів:

Управління НБУ по м.Києву та Київській області складається з наступних відділів:

Відділ економічного аналізу та грошово-кредитних відносин Відділ готівкового обігу та касових операцій Відділ банківського нагляду Відділ ліквідації комерційних банків Відділ валютних операцій та контролю Відділ органазації бухгалтерського обліку Операційний відділ Відділ інформатизації Відділ фінансового та кадрового забезпечення Ревізійний відділ при управлінні Адміністративний відділ Відділ банківської безпеки Відділ перевезення цінностей та інкасації Юридичний відділ

Відділ економічної роботи та грошово-кредитних відносин - самостійний підрозділ управління НБУ по м.Києву і Київській області.

Відділ в своїй діяльності керується законодавчими актами України, банківським законодавством, статутом НБУ, постановами Правління НБУ, наказами та іншими нормативними документами НБУ, Положенням про регіональне управління НБУ і положенням про відділ економічної роботи та грошово-кредитних відносин.

На відділ покладаються обов`язки реалізації у регіоні заходів НБУ в межах визначеної державної політики, проведення відповідної роз`яснювальної роботи з цього приводу в засобах масової інформації.

У складі відділу створено сектор економічної роботи. Загальним завданням сектору є аналітичноого та інформаційно-статистичного забезпечення роботи управління.

Сектор аналізує стан і розвиток економіки, банківської системи регіону, грошово-кредитного, фондового та валютного ринків на основі динаміки показників, що їх характеризують.

Об`єктом економічного аналізу сектору є тенденції в роботі банківських установ в цілому по регіону та ефективність роботи структурних підрозділів управліня.

Основні функції і завдання відділу:

Здійснення практичного втілення кредитної політики НБУ в регіоні Аналіз динаміки кредитних вкладень в економіку регіону по окремим комерційним банкам та банківської системи регіону в цілому Перевірка відповідності проведення банківськими установами регіону операцій з цінними паперами вимогам чинного законодавства Здійснюють збір та аналіз даних в розрізі комерційних банків з випуску і обігу цінних паперів Виконують окремі елементи депозитарного обліку державних цінних паперів та подають НБУ відповідні інформаційні повідомлення з цього питання Укладання з комерційними банками загальних угод депозитного вкладу на відповідний період та здійснення контролю за операціями комерційних банків регіону з депозитними операціями регону Розгляд статутів кредитних спілок та відповідність їх чинному законодавству з питань кредитування Розгляд заявок на отримання кредитів, підготовка кредитних угод та здійснення контролю за повнотою та своєчасністю повернення кредитів комерційними банками Вивчення реальності наданого забезпечення при оформленні кредитних угод Щоденний аналіз використання позичкового фонду, визначення заходів щодо підвищення ефективності його використання Здійснення аналізу використання кредитних ресурсів, наданих комерційним банкам для кредитування підприємств Контролю повноти та своєчасності сплати комерційними банками відсотків за користування центалізованими кредитними ресурсами НБУ Проведення претензійної роботи в разі невиконання чи неналежного виконання умов договору іншою стороною з метою досудового врегулювання спору Прийняття участі у перевірках якості «кредитного портфелю» банківських установ регіону Здійснення перевірки цільового використання комерційними банками кредитних ресурсів НБУ Ррозгляд
Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14