У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Необхідність змін в оподаткуванні сільськогосподарських товаровиробників

Курсова робота

Необхідність змін в оподаткуванні сільськогосподарських товаровиробників

Зміст

Вступ……………………………………………………………………………….….3

Розділ 1. Теоретичні засади оподаткування сільськогосподарських

товаровиробників та відображення операцій в бухгалтерському

обліку…………………………………………………………………….….5

1.1. Оподаткування сільськогосподарських підприємств…………………...5

1.2. Відображення оподаткування сільськогосподарських товаровиробників

в бухгалтерському обліку…………………………………………………11

Розділ 2. Стан фінансування та державна підтримака аграрного

сектору економіки……………………………………………………….17

2.1 Організація фінансів аграрних формувань………………………………17

2.2 Державна підтримка і регулювання виробництва продукції в

сільському господарстві…………………………………………………..20

Розділ 3. Необхідність змін в оподаткуванні сільськогосподарських

Товаровиробників……………………………………………………….24

3.1 Мінімізація податків законними способами: за рахунок

сільськогосподарських товаровиробників……………………………….24

3.2. Визначення перспективних напрямів розвитку системи оподаткування

сільськогосподарських товаровиробників……………………………….30

Висновок…………………………………………………………………………….35

Список використаної літератури………………………………………………..37

Вступ

Актуальність теми. За роки становлення ринкової економіки в Україні податкова політика щодо сільського господарства та механізми її реалізації набули особливого значення. Специфіка галузі, яка має об’єктивний характер, вимагає відповідного відображення у податковому законодавстві особливостей оподаткування сільськогосподарських виробників. Недостатнє її врахування при формуванні податкових механізмів призводить до спотворення їх впливу на економічні процеси, незабезпечення належного використання функцій податків. Найбільш прийнятною для розв’язання першочергових завдань, що стоять перед галуззю, є така система оподаткування, яка відповідає стану її економіки та об’єктивно відображає її специфіку.

Нині податки у сільському господарстві використовуються у якості особливого інструмента державної фінансової підтримки, специфічного засобу формування фінансових ресурсів в умовах відсутності більш дієвих важелів підтримки (наприклад, прямого бюджетного фінансування). Водночас, практично не забезпечується функціонування регулюючої та фіскальної їх функцій. Крім того, в сфері оподаткування сільськогосподарських виробників в останні роки приймаються більше політичні, ніж науково-обґрунтовані рішення, що, зокрема, яскраво підтверджується щорічною пролонгацією дії спеціальних режимів оподаткування на наступний рік без належної аргументації. Такий підхід не додає стабільності в оподаткуванні галузі, постійно тримаючи в напрузі виробників та інвесторів.

На даному етапі назріла необхідність розробки науково-обґрунтованих пропозицій щодо формування дієвого інструментарію і механізмів прямого та непрямого оподаткування сільськогосподарських підприємств, які б відповідали сучасним умовам господарювання, дозволяли повною мірою виконувати регулюючі функції, належним чином формувати бюджети різних рівнів.

Питання оподаткування сільськогосподарських виробників входять в коло наукових інтересів багатьох вчених. Зокрема, даній проблематиці присвячено праці вітчизняних вчених В. Андрущенка. О. Василика, В. Вишневського, М. Дем’яненка, Д. Деми, О. Кириленко, А. Крисоватого, М. Кучерявенка, П. Лайка, І. Лукінова, І. Луніної, А. Поддерьогіна, А. Соколовської, Л. Тулуша, В. Федосова та інших, а також зарубіжних науковців, а саме І. Буздалова, А. Вагнера,О. Єгеревої, С. Корюнова, Е. Крилатих, І. Кулішера, В. Лєбєдєва, І. Озерова, К. Панкової, У. Петті, Д. Рікардо, О. Сагайдака, С. де Сісмонді, А.Сміта, М. Тургенєва, Д. Черника, І. Янжула та інших.

Віддаючи належне науковим напрацюванням по даній проблематиці, варто наголосити, що питання оподаткування сільськогосподарських підприємств, особливо в світлі сучасних процесів в галузі, є недостатньо розробленими. Це вимагає наукового обґрунтування та розробки специфічного інструментарію та механізмів оподаткування, що зумовлює актуальність теми та народногосподарське її значення.

Мета і задачі дослідження. Метою курсової роботи є розробка науково-обґрунтованих пропозицій щодо вдосконалення механізмів прямого і непрямого оподаткування в сільському господарстві. Поставлена мета зумовила вирішення наступних задач:

§ поглиблення розуміння сутності податків як інструменту регулювання діяльності господарюючих суб’єктів;

§ виявлення особливостей і наявних тенденцій становлення та розвитку системи оподаткування сільськогосподарських підприємств;

§ узагальнення методологічних підходів щодо оподаткування сільськогосподарських підприємств;

§ проведення комплексної оцінки механізмів справляння ПДВ в сільському господарстві, виявлення наявних недоліків та розроблення шляхів їх усунення;

Методи дослідження. Методологічною основою дослідження стали діалектичний метод пізнання та системний підхід до аналізу економічних явищ та процесів, що дало можливість комплексно провести дослідження наукової проблеми оподаткування сільськогосподарських підприємств.

Розділ 1. Теоретичні засади оподаткування сільськогосподарських товаровиробників та відображення операцій в бухгалтерському обліку

1.1. Оподаткування сільськогосподарських підприємств

Сiльськогосподарськi пiдприємства в Українi оподатковуються за двома системами оподаткування незалежно вiд форми власності [12, c. 108]:

§ на загальних засадах;

§ за спрощеною системою оподаткування.

При оподаткуваннi на загальних засадах сiльськогосподарськi пiдприємства-виробники сплачують такi податки та збори:

§ податок на додану вартiсть;

§ податок на прибуток пiдприємств;

§ податок на землю;

§ комунальний податок;

§ збiр на геологорозвiдувальнi роботи, виконанi за рахунок державного бюджету;

§ збiр на будiвництво, реконструкцiю, ремонт i утримання ав-томобiльних дорiг загального користування України;

§ плата за придбання торгового патенту на здiйснення торговельної дiяльностi;

§ збір до державного інноваційного фонду;

§ збір на спеціальне використання природних ресурсів.

Особливості нарахування, обліку та сплати ПДВ. При здійсненні операцій з продажу молока і операцій з продажу м'яса в живій вазі є деякі особливості обкладення ПДВ. У п. 11.21 статті 11 Закону про ПДВ зазначено: "До 1 січня 2004 року сума податку на додану вартість, що повинна сплачуватися до бюджету переробними підприємствами усіх форм власності за реалізовані ними молоко та молочну продукцію, м'ясо та м'ясопродукти, у повному обсязі спрямовується виключно для виплати дотацій сільськогосподарським товаровиробникам за продані ними переробним підприємствам молоко і м'ясо в живій вазі. Сума податку на додану вартість, що підлягає сплаті до бюджету сільськогосподарськими підприємствами всіх форм власності за реалізовані ними молоко, худобу, птицю, вовну, а також за молочну продукцію та м'ясопродукти, вироблені у власних переробних цехах, повністю залишається у розпорядженні цих сільськогосподарських підприємств і спрямовується на підтримку власного виробництва тваринницької продукції та продукції птахівництва".

Порядок нарахування і використання зазначених коштів встановлюється Кабінетом Міністрів України.

Згідно з п. 2 Порядку, затвердженого Постановою KM України № 805, сільськогосподарські товаровиробники, реалізовуючи переробним підприємствам м'ясо в живій вазі і молоко, нараховують ПДВ на оборот з реалізації цих продуктів за нульовою ставкою. При цьому в декларацію включають податковий кредит (ПДВ, сплачений (нарахований до сплати) постачальникам)


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9