У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Курсова робота

Спрощення системи оподаткування для малих підприємств

Зміст

Вступ…………………………………………………………………………………..3

Розділ 1. Сутність та значення малих підприємств для розвитку економіки..5

1.1 Малі підприємства: поняття та функції……………………………………5

1.2. Доцільність та специфіка розвитку малого бізнесу в

перехідній економіці України………………………………………….…9

1.3. Місце малих підприємств в економіці різних країн світу………………11

Розділ 2. Аналіз функціонування суб’єктів малого підприємництва

Івано-Франківської області…………………………………………….14

2.1. Аналіз кількості малих підприємств в Івано-Франківській області…..14

2.2 Проблеми розвитку та функціонування малих підприємств в

Івано-Франківській області та в Україні зокрема………………………..17

Розділ 3. Позитивні та негативні сторони спрощення оподаткування суб‘єктів

малого підприємництва………………………………………………….20

3.1 Економічна доцільність спрощеної системи оподаткування……………20

3.2 Переваги та недоліки спрощеної системи оподаткування………………24

3.3 Основні завдання вдосконалення податкової системи України………..25

Висновок………………………………………………………………………………28

Список використаної літератури………………………………………………….30

Додатки…………………………………………………………………………….…32

Вступ

Актуальність теми дослідження. Протягом довгого історичного періоду економісти, історики й політичні діячі всіляко применшували роль малого бізнесу в економіці. Окрім того, незважаючи на внесок працівників малих підприємств у розвиток суспільства, донедавна до них ставилися без належної поваги. Хоча еволюція вільної ринкової економіки створила чимало можливостей для всіх видів підприємницької діяльності, проте спочатку малий бізнес не мав особливих переваг. Але прогресивні політики усвідомили, що ринкова економіка сприятиме конкурентоспроможності вітчизняних виробників, матиме вирішальний вплив на всю економіку, хоча, водночас, висловлювали побоювання щодо закриття державних підприємств і втрати робочих місць через банкрутство неприбуткових підприємств. В таких країнах, як Польща, Словенія, Чехія та Угорщина швидко запровадили ряд реформ для створення вільної ринкової економіки. Після появи позитивних результатів лібералізації у прогресивніших сусідів поступово змінювалось ставлення до лібералізації з боку консервативних політиків і населення інших колишніх соціалістичних країн. Економічний прогрес у цих країнах дає підстави для висновку про те, що його поступ значною мірою був забезпечений створенням малого бізнесу.

Саме тому у вітчизняній економічній науці з’явилося досить багато праць, де науковці висловлюють свої, часто неоднозначні, думки щодо місця малого підприємництва в сучасній економічній ситуації. При написанні даної роботи опрацьовані наробки українських та зарубіжних вчених, а саме: Блінова О., Варналій З.С., Герасимчук В.Г., Гладкової Л., Єрмошенко М.М., Жука О., Кузьміна О.Є., Колота А.М., Реверчука С.К. та інших.

Актуальність даної теми визначається не лише через існування різних думок щодо недоліків, труднощів, механізмів та перспектив розвитку малого бізнесу в Україні, спрощення системи оподаткування малого підприємництва, але й через ряд новітніх реалій в економіці країни в цілому, особливості інтеграційних та інвестиційних процесів.

Метою даної роботи є узагальнення теоретичних викладок щодо розвитку малих підприємств в умовах перехідної економіки та визначення їх місця в економіці регіону, виявлення проблем при спрощенні системи оподаткування. Основними завданнями, які випливають з мети роботи, є:

· уточнення суті економічної категоріїї “мале підприємство”;

· аналіз факторів формування та розвитку малого підприємництва в перехідний період;

· вивчення досвіду розвитку малого бізнесу в країнах з розвинутою ринковою економікою;

· аналіз функціонування малих підприємств в Івано-Франківській області;

· аналіз проблем функціонування малих підприємств;

· визначення позитивних та негативних сторін спрощеної системи оподаткування малого підприємництва.

Предметом дослідження є механізми формування, функціонування та розвитку малих підприємств у перехідний період, об’єктом – малі підприємства Івано-Франківської області.

Методологічною основою роботи є системний підхід до вивчення процесів формування, функціонування та розвитку малих підприємств у перехідний період, розгляд позитивних та негативних наслідків спрощення оподаткування малого бізнесу.

Основними використовуваними методами є: статистичний, аналітичний, тренду, порівняння, узагальнення. Інформаційну базу дослідження становлять статистичні джерела Держкомстату України, Івано-Франківського обласного управління статистики, публікації в пресі.

Структура роботи. Дана робота складається зі вступу, трьох розділів, висновку та списку використаної літератури.

Розділ 1. Сутність та значення малих підприємств для розвитку економіки

1.1 Малі підприємства: поняття та функції

Суть малого підприємства завжди була предметом суперечок у розвинутих країнах.

Використовуються наступні визначення малого підприємства (фірми) [12, c.38]:

1. Мала фірма – це фірма, якою керує власник і яка не має складної організації управління.

2. Мала фірма – це та фірма, у якої доступ до ринку капіталу обмежений і яка має незначну частку свого товару на ринку.

3. Мале підприємство – це фірма, якою керує незалежний власник, яка не посідає у своїй галузі домінуючого становища і відповідає певним критеріям за кількістю зайнятих і щорічним критеріям продажів.

4. Мале підприємство – це невелике виробництво.

5. Мале підприємство – це підприємство з невеликою кількістю штатних працівників.

Отже, при визначенні малого підприємства можуть використовуватись кількісні та якісні критерії. До якісних критеріїв відносять: висока організаційно-функціональна гнучкість, високий рівень конкуренції, простота організації на основі безцехової структури, поєднання в одній особі кількох виробничо-управлінських функцій, переважна орієнтація на місцеві джерела сировини і ринки збуту продукції, обмеженість грошових і матеріальних ресурсів, потреба у розумній підтримці державою і великим бізнесом. До кількісних критеріїв відносять: кількість працівників, оборот (обсяг) продаж, величину активів, кількість філій або підрозділів, частку фірми на ринку, сукупний капітал фірми. Європейський Союз запропонував наступні критерії: кількість персоналу не перевищує 500 чол., вартість фондів підприємства не перевищує 75 млн. ЕКЮ, велика фірма володіє не більше, ніж третиною його капіталу (див. додаток А).

З врахуванням вищесказаного можна дати наступне визначення малому підприємству: це імманентний елемент системи економічних відносин в економіці ринкового типу, який забезпечує її інноваційну активність і підтримує конкурентне середовище [11, с.99].

Поняття суб’єктів малого підприємництва вперше було введено Указом Президента України №456[4] у 1998 році. Одночасно з його підписанням Президент України направив на розгляд до Верховної Ради відповідний законопроект. У зв’язку з прийняттям Закону №2063[2],який набрав чинності 22 листопада 2000 року, умови віднесення до суб’єктів малого підприємництва значно


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10