У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ДИПЛОМНА РОБОТА

Моделювання кредитних ризиків в комерційному банку

Зміст

Вступ……………………………………………………………………………….3

Розділ І. Теоретичні і методологічні основи кредитних ризиків та управління ними в банківській діяльності……………………………………………………8

1.1. Кредитна діяльність комерційного банку…………………………8

1.2. Поняття, структура та місце кредитного ризику в системі ризиків………………………………………………………………..13

1.3. Нормативно-правове регулювання…………………………………..26

Розділ ІІ. Моделювання механізму оцінки кредитного ризику…………………34

2.1. Аналіз існуючих методик кредитоспроможності позичальника…..34

2.2. Економіко-статистичний аналіз рівня кредитоспроможності……..45

2.3. Дослідження кредитного ризику методом Монте-Карло…………..55

Розділ ІІІ. Вдосконалення процедури мінімізації кредитного ризику…………67

3.1. Світовий досвід оптимізації кредитного ризику……………………67

3.2. Напрямки поліпшення систем захисту від впливу кредитного ризику ВАТ «Родовід Банк».…………..…………………………………………..77

Висновки……………………………………………………………………..97

Література……………………………………………………………………99

Додатки……………………………………………………………………106

Вступ

Формування та розвиток ринкової економіки в Україні неможливі без забезпечення сталого розвитку її фінансо-вого сектору, в якому значна роль належить банківській системі. Важливу роль у стимулюванні відтворювальних про-цесів в економіці відіграє банківській кредит як основне джерело забезпечення грошовими ресурсами поточної та інвестиційної діяльності суб'єктів господарювання. Кре-дит є однією з найскладніших економічних категорій, до-слідження сутності якої посідає важливе місце у роботах вітчизняних і закордонних учених. Крім того, стрімке зростання обсягів кредитування, яке супроводжується підвищеними ризиками порівняно з іншими видами бан-ківської діяльності та зниженням дохідності, зумовлює необхідність застосування новітніх підходів, методів і прийомів до управління кредитним портфелем банку, роз-робки ефективного механізму кредитного процесу та ви-користання його на практиці. Тому актуальним завдан-ням є дослідження засад організації банківського креди-тування, визначення критеріїв прийняття рішення про видачу кредиту та основних положень організації моніто-рингу кредитних операцій.

Подальший розвиток банківського кредитування в су-часних умовах становлення ринкової економіки та реаліза-ції програм інтеграції України до Євросоюзу потребує висо-кокваліфікованих фахівців у цій галузі.

У нинішніх умовах господарювання, українські комерційні банки вимушені працювати в надзвичайних обставинах. Вони опинилися в центрі багатьох суперечливих, кризових і важко прогнозованих процесів, що відбуваються в економіці, політиці і соціальній сфері.

Початковим моментом в оцінці можливостей потенційного клієнта, охочого одержати кредит, є визначення банком можливості позичальника повернути основну суму кредиту в обумовлений час і сплатити відсотки за користування ним.

Один з основних способів уникнення неповернення позики є ретельний і кваліфікований відбір потенційних позичальників. Головним засобом такого відбору є економічний аналіз діяльності клієнта з позиції його кредитоспроможності. Під кредитоспроможністю розуміється такий фінансовий стан підприємства – позичальника, яке дає упевненість в ефективному використовуванні позикових засобів, здатності і готовності позичальника повернути кредит відповідно до умов кредитної угоди.

Існує безліч методик оцінки якості позичальників – методик аналізу фінансового положення клієнта і його надійності з погляду своєчасного погашення кредиту. Вживані в даний час і рекомендовані способи оцінки кредитоспроможності позичальника спираються, головним чином, на аналіз його діяльності в попередньому періоді і орієнтовані, в основному, на рішенні розрахункових задач. При всьому значенні таких оцінок, вони не можуть вичерпно характеризувати кредитоспроможність потенційного позичальника в прогнозі.

Економічний аналіз діяльності клієнта повинен здійснюватися банком постійно, починаючи з першого етапу - підготовки до укладення договору на обслуговування клієнта. Особливо глибоким повинен бути економічний аналіз при укладенні кредитних договорів. Це дозволить запобігти невиправданим з погляду грошового обігу і народного господарства кредитним вкладенням, їх структурним зрушенням, забезпечити своєчасне і повне повернення позик, що має важливе значення для підвищення ефективності використовування матеріальних і грошових ресурсів.

На даний час у вітчизняній та світовій науці проводяться певні розробки в сфері економіко-математичного моделювання кредитних ризиків, серед яких проблемі кредитного ризику присвячені роботи О.А. Кириченко, О.С. Терещенко, В.В. Вітлінського, О.В. Пернарівського, Я.С. Наконечного та Г.І. Великоіваненка “Кредитний ризик комерційного банку” , у роботах Шелудько Н.М., Н.І. Версаля. і С.М. Олексієнка “Кредитні ризики як важлива складова ризиків банківської діяльності”, М. Вощилко “Основи управління ризиками у банківській справі”, М.Н. Тоцького “Методологічні основи управління кредитним в ризиком у комерційному банку”, І. Бубенко “Управління ризиками кредитно-фінансової організації на прикладі КБ "ПриватБанк".

Пошуку ефективних методів оцінки кредитного ризику присвячені роботи І. Іващук та О. Оконської “Кількісна оцінка банківських ризиків”, Бібловського О. “Окремі аспекти системи оцінки кредитного ризику банками”, Туника Г.М. “Регулювання кредитної діяльності банку, А. Єкушева «Оценки риска в банковском менеджменте»,. Волкова С.Н. «Оценивание кредитного риска: теоретико-вероятностные подходы». Практичні аспекти адаптації зарубіжного досвіду з цієї проблеми репрезентують Г.В. Андреєва, Т.Н. Данилова, А.Ю. Симановського.

Мета і задачі дослідження полягають у розробці інструментарію для моделювання кредитного ризику на рівні комерційного банку. Розкриття поняття кредитоспроможність, розгляд методик оцінки якості потенційних позичальників, вживані комерційним банками в процесі кредитного аналізу. В ході аналізу виявити переваги і недоліки, властиві оцінці якості позичальників, що проводиться по цих методиках. Також розробити пропозиції по удосконаленню процесу оцінки і відбору потенційних позичальників для підвищення ефективності кредитних операцій комерційних банків і підвищення, тим самим, якості портфеля банківських позик.

У зв’язку з цим у дипломній роботі поставлені і вирішені такі задачі:

- розглянуто основні теоретичні і методологічні основи кредитних ризиків та управління ними в банківській діяльності;

- виявлено особливості моделювання механізму оцінки кредитного ризику;

- здійснено найбільш оптимальний і ефективний метод економіко-статистичного аналізу рівня кредитоспроможності позичальника;

- досліджено кредитний ризик методом Монте-Карло;

- проаналізовано світовий досвід та напрямки поліпшення систем захисту від впливу кредитного ризику.

Об’єктом дослідження являються економічні відносини, що виникають між банком і позичальником у процесі здійснення кредит-них операцій.

Предметом дослідження є процес банківсько-го кредитування, його діяльність спрямована на управління кредитними ризиками.

Методи дослідження. Теоретичною та методологічною основами дипломної роботи є наукові праці вітчизняних і закордонних вчених у галузі теорії економічних ризиків. Також сучасні тенденції та погляди на вивчення кредитних ризиків та способи їх


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24