У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





2

ДИПЛОМНА РОБОТА

НА ТЕМУ: " Правове регулювання процесу банківського кредитування в Україні "

ЗМІСТ

ВСТУП……………………………………………………………………………3

РОЗДІЛ 1. ПРАВОВІ ОСНОВИ БАНКІВСЬКОГО КРЕДИТУВАННЯ

В УКРАЇНІ…………………………………………………………………7

1.1. Поняття, види та форми банківського кредитування………………...7

1.2. Основні принципи та функції банківського кредитування…………19

РОЗДІЛ 2. ОРГАНІЗАЦІЯ ТА ПОРЯДОК БАНКІВСЬКОГО КРЕДИТУВАННЯ………………………………………………………...26

2.1. Порядок кредитування банківськими установами України………..26

2.2. Правова природа кредитного договору………………………………34

2.3. Відповідальність суб’єктів банківського кредитування ……………46

РОЗДІЛ 3. ПРОБЛЕМИ ПРАВОВОГО РЕГУЛЮВАННЯ КРЕДИТНИХ ВІДНОСИН В УКРАЇНІ ……………………………...60

3.1. Прогалини у кредитному законодавстві та шляхи їх усунення ……60

3.2. Напрямки вдосконалення кредитування в Україні

ВИСНОВКИ…………………………………………………………………..73

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ.....................................................76

ДОДАТКИ…………………………………………………………………….84

ВСТУП

Процес становлення сучасних суспільно-економічних відносин в Україні зумовив подальший розвиток фінансової справи, у тому числі її складової, як кредитування. Кредит і кредитні відносини є невід’ємною складовою економічної системи України. Сфера кредитування безпосередньо пов’язана з потребами розвитку національного виробництва. Знаходячись у центрі сучасного грошово-фінансового господарства, обслуговуючи інтереси господарських суб’єктів, кредит опосередковує зв’язки між державою, банком, товаровиробниками і населенням. Сьогодні завдання відновлення виробничого призначення кредиту стає одним із першочергових. Кредитні відносини повинні сприяти подоланню економічної кризи в Україні та забезпечувати прогресивний розвиток вітчизняного товарного виробництва.

Відомо, що кредитні операції належать до базових операцій, якими банки, власне і відрізняються від небанківських кредитних установ і які створюють первинну сферу банківської діяльності. Як свідчить національний і світовий досвід, саме кредитування приносить фінансово-кредитним установам значну частину прибутків та водночас воно пов'язане з кредитним ризиком та ризиком втрати ліквідності та платоспроможності банку, а в підсумку - з ризиком банкрутства.

Актуальність теми дипломної роботи пов'язана з тим, що ефективне кредитування на сьогоднішній день - це одне з найважливіших і найактуальніших завдань банківської системи України. Кожній фінансово-кредитній установі саме кредитні операції приносять найбільші доходи і від того, наскільки правильно будуть обрані методи і дотримані умови кредитування, в значній мірі, залежить результат кредитної операції.

Актуальність питання кредитування обумовлюється не лише їхньою роллю у ринковій системі господарювання, а й особливостями сучасного розвитку ринку в Україні. Так, інтеграція України до світової економічної системи стимулює розвиток міжнародних господарських зв’язків, зовнішньоекономічної діяльності суб’єктів підприємницької діяльності. Перехід ринкової економіки до розвинених ринкових відносин багато в чому залежить від правового забезпечення ринкових реформ, від створення належних умов функціонування суб’єктів господарської діяльності, від суворого додержання останніми вимог чинного законодавства. Входження до світової економічної системи потребує відповідності національного законодавства вимогам європейського права.

Об’єктом дослідження є суспільні відносини пов’язані зі виникненням, становленням, розвитком та припиненням кредитних відносин між суб’єктами.

Предметом дослідження є нормативно-правові акти, що регулюють загальні засади виникнення, розвитку та припинення кредитних відносин, загальні концепції щодо вдосконалення проблеми кредитного регулювання та шляхи їх подолання.

Методологією даної теми становлять використані загальні методи наукового пізнання, а також методи, що застосовуються в юридичній науці (історико-правовий, порівняльно-правовий, методи системного аналізу та тлумачення правових норм). Використання цих методів допомогло в досягненні поставленої мети і підготовці пропозицій щодо вдосконалення законодавства в даній сфері.

Метою дипломної роботи є вивчення проблем пов'язаних з дотриманням умов кредитування, вибором способів кредитування, виробленням практичних та методологічних рекомендацій щодо вдосконалення роботи банків в цьому напрямку.

Для досягнення поставленої мети в дипломній роботі зосереджено увагу на виконанні таких завдань:

- розкрити механізм здійснення кредитування та сутність принципів кредитування;

- проаналізувати чинні нормативно-правові акти, що регулюють кредитні відносини в Україні;

- розглянути порядок здійснення комерційними банками процедури кредитування;

- окреслити характерні особливості кредитних відносин;

- розглянути порядок здійснення комерційними банками процедури кредитування;

Наукова новизна одержаних результатів полягає у наступному.

На основі проведеного аналізу діючих законодавчих актів, що регулюють кредитування банків і вивчення теоретичні праці вчених представників науки господарського, цивільного і банківського права виконано комплексне дослідження відносин, пов’язаних із здійсненням кредитування, що дало змогу зробити висновки по вибраній темі:

1. Обґрунтовується розробка і створення Банківського кодексу, що дало б змогу полегшити роботу по наданню банками кредиту.

2. Необхідним є також спрощення процедури отримання кредиту.

3. Розвиток в Україні системи мікрокредитування.

4. Чітке правове регулювання кредитування житла малозабезпеченим сім’ям.

5. Інтерпретація норм європейського законодавства в українське.

Теоретичне і практичне значення одержаних результатів полягає у тому, що викладені у роботі висновки і теоретичні положення дають можливість обґрунтувати тенденції подальшого розвитку правового регулювання кредитних операцій банків і можуть бути використані у навчальному процесі при читанні лекцій та проведенні практичних занять з навчальних дисциплін „Банківське право України” та „Господарське право України”.

Ступінь наукової розробки теми. Основними джерелами для написання даної роботи слугували: Конституція та закони України, що регулюють питання кредитування загалом, література академічного характеру, наукові публікації і монографії, у яких по-різному розглядається питання кредиту, кредитних відносин, їх розвиток, становлення, та зміна, але всі дослідження зводяться до важливості кредиту у економіці держави.

Теоретичну основу дослідження склали праці українських і російських вчених радянського та сучасного періоду в галузі господарського, цивільного, міжнародного права, банківського права та економіки, зокрема: М. Олексієнко, В. Василинчука , А. Мороз, В. Міщенко, Л. Примостика, Т. Смовженко, І. Лютий, Ю. Ігнатишин, С. Науменкова, В. Стельмах та інших.

Структура та обсяг дипломної роботи зумовлені темою і метою дослідження. Робота складається з трьох розділів, семи підрозділів, висновків та списку використаних джерел і додатків. Обсяг дипломної роботи 88 сторінок.

РОЗДІЛ 1: . ПРАВОВІ ОСНОВИ БАНКІВСЬКОГО КРЕДИТУВАННЯ

В УКРАЇНІ

1.1. Поняття, види та форми банківського кредитування

Важливе місце у фінансовій системі України посідає кредит. Кредит – важливий інститут, за допомогою якого держава здійснює мобілізацію та перерозподіл тимчасово вільних коштів і контроль за правильним їх


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22