У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





РОЗДІЛ 1 ТЕОРЕТИЧНІ ТА МЕТОДИЧНІ ОСНОВИ ФУНКЦІОНУВАННЯ СИСТЕМИ БЕЗГОТІВКОВИХ РОЗРАХУНКІВ

Дипломна робота

на тему: «Аналіз безготівкових розрахунків на прикладі комерційного банку»

ЗМІСТ

ВСТУП......................................................................................................................3

РОЗДІЛ 1 ТЕОРЕТИЧНІ ТА МЕТОДИЧНІ ОСНОВИ ФУНКЦІОНУВАННЯ СИСТЕМИ БЕЗГОТІВКОВИХ РОЗРАХУНКІВ..................................................6

1.1 Сучасні тенденції організації безготівкових розрахунків..............................6

1.2 Метод економічного аналізу банку та його особливості.............................19

1.3 Класифікація факторів, що впливають на формування системи показників..............................................................................................................23

1.4 Інформаційне забезпечення та методика аналізу діяльності комерційного банку.......................................................................................................................26

РОЗДІЛ 2 АНАЛІЗ ДІЯЛЬНОСТІ SWEDBANK AB В СИСТЕМІ БЕЗГОТІВКОВИХ РОЗРАХУНКІВ....................................................................35

2.1Загальна характеристика Swedbank AB ........................................................35

2.2 Аналіз основних фінансово-економічних показників Swedbank AB .........38

2.3 Аналіз прибутковості Swedbank AB ..............................................................44

2.4 Аналіз структури безготівкових розрахунків Swedbank AB........................47

2.5 Імітаційне моделювання динаміки операційного процесу Swedbank AB..54

РОЗДІЛ 3 РОЗРОБКА ЗАХОДІВ З ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ БЕЗГОТІВКОВИХ РОЗРАХУНКІВ SWEDBANK AB......................................65

3.1Обґрунтування доцільності заходів з підвищення ефективності безготівкових розрахунків Swedbank AB............................................................65

3.2 Захід 1: Впровадження послуг дисконтування векселів..............................68

3.3 Захід 2: Впровадження нової послуги “електронна комерція”...................75

ВИСНОВКИ...........................................................................................................81

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ.............................................................85

ВСТУП

Сучасний стан розвитку економіки в Україні потребує постійної уваги до банківської системи в цілому і комерційних банків зокрема, проведення політики, спрямованої на створення сприятливих умов для їх стабільного та ефективного функціонування. На комерційні банки покладена важлива макроекономічна функція з організації системи безготівкових розрахунків, тому саме цей вид послуг є найбільш масовим та затребуваним серед клієнтів.

Економічні зміни й нові напрями торгових потоків дають змогу спрогнозувати, що потреба в належному забезпеченні платежів і договірних зобов'язань буде зростати. У зв'язку з цим істотно зроста-ють значення і потреба в ефективних і надійних інструментах безготівкових розрахунків.

На практиці є кілька методів платежів, що роз-різняються залежно від взаємного довір'я і ролі, яку покликані в кожному конкретному випадку відігравати комерційні банки при здійсненні розрахунків.

У зв'язку з активізацією і поглибленням еко-номічних реформ в Україні, розвитком банків-ської інфраструктури все більша кількість комерційних банків включаються в сферу обслуговування платіжних карток, і на тлі цих про-цесів одним із важливих етапів розвитку платіжної системи України стає впровадження системи безготівкових розрахунків населення за товари та послуги, які виконуються за допомогою платіжних карток Національної системи масових електронних платежів.

У зв’язку з цим дуже актуальним є вирішення проблеми вдосконалення безготівкових розрахунків банківських установ. Банки мають організовувати свої операції таким чином, щоб отримувати максимально можливий прибуток, але при цьому намагатись зменшити ризик, безпосередньо пов’язаний з механізмом надання банківських послуг.

Теоретична база даної роботи ґрунтується на дослідженнях законодавчої та нормативних бази, вітчизняного та зарубіжного досвіду.

У роботі використано періодичну літературу, статистичний та практичний матеріал.

Метою дипломної роботи є дослідити та проаналізувати діяльність комерційного банку Swedbank AB, що утворився 9 липня 2008 році після придбання АКБ “ТАС-Комерцбанк”, визначити недоліки його роботи та невикористані резерви, а також запропонувати заходи щодо вдосконалення системи безготівкових розрахунків Swedbank AB.

Предметом дослідження є теоретичні, методологічні та практичні аспекти дослідження системи безготівкових розрахунків, її інструментів та місце в ній комерційного банку.

Об’єктом дослідження є діяльність Swedbank AB.

Дипломна робота складається із вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел, додатків та містить 8 таблиць і 11 рисунків.

В першому розділі роботи розглядаються теоретичні та методичні основи аналізу функціонування безготівкових розрахунків комерційного банку та особливості аналізу діяльності комерційного банку в цілому та його безготівкових розрахунків зокрема.

В другому розділі дипломної роботи дається загальна характеристика діяльності Swedbank AB та проводиться аналіз його основних показників його діяльності в цілому та системи безготівкових розрахунків, зокрема. В цьому ж розділі наводиться імітаційна модель динаміки операційного процесу у Swedbank AB для виявлення можливих резервів його діяльності.

В третьому розділі роботи розроблено основні заходи з підвищення ефективності безготівкових розрахунків у Swedbank AB запровадженням нових послуг дисконтування векселів та “електронна комерція”.

РОЗДІЛ 1 ТЕОРЕТИЧНІ ТА МЕТОДИЧНІ ОСНОВИ ФУНКЦІОНУВАННЯ СИСТЕМИ БЕЗГОТІВКОВИХ РОЗРАХУНКІВ

1.1 Сучасні тенденції організації безготівкових розрахунків

Через безготівкові міжгосподарські розрахунки формується пе-реважна частина грошового обороту, реалізуються найбільш масові відносини між економічними агентами нефінансового сектора. Вони постійно розраховуються між собою шляхом перерахування коштів на відкриті у банках рахунки за реалізовані товари, виконані роботи, надані послуги, тобто за товарними опера-ціями. Значна частина безготівкових розрахунків підприємств при-падає на так звані нетоварні операції — розрахунки з бюджетом, органами соціального страхування, управління, судочинства тощо.

Щоб забезпечити учасникам міжгос-подарських розрахунків можливість успішно виконувати вказані вище завдання, світова практика виробила широкий спектр різних платіжних інструментів, кожний з яких має свої переваги та недо-ліки. Враховуючи їх та зважаючи на свій реальний фінансовий стан і характер конкретної товарної операції, кожний з контраген-тів товарних операцій може вибрати найбільш надійний та зручний для себе платіжний інструмент та визначити умови його застосу-вання.

Згідно з класифікацією Банку міжнародних розрахунків (м. Базель, Швейцарія), що застосовується у багатьох країнах, усі платіжні інструменти можна розділити на такі групи:

1) ті, що базуються на кредитовому переказуванні коштів:—

доручення про кредитовий переказ у системі «жиро»;—

доручення про кредитовий переказ у системі автоматизованих розрахункових палат;—

постійні доручення;—

доручення про кредитовий переказ у системі SWIFT.

2) ті, що базуються на дебетових переказах коштів:—

векселі;—

чеки:—

прямі дебетові списання;—

банківські трати;—

інші.

3) пластикові картки, що мають ознаки як кредитових, так і дебе-тових інструментів.

Платіжні інструменти з кредитовим переказом коштів рухаються в тому самому напрямку, що й сам платіж - від платника до одер-жувача. Платник є ініціатором платіжної операції та емітентом від-повідного інструменту. Це дає йому можливість якнайкраще про-контролювати відносини з контрагентом і захистити свої інтереси.

Платіжні інструменти з дебетовим переказом коштів рухаються у зворотному відносно платежу (руху грошей) напрямку. Одержувач грошей є ініціатором платіжної операції


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21