У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





РОЗДІЛ 1

ДИПЛОМНА РОБОТА

Тема: «Аналіз і шляхи покращення мотивації праці в Рогатинському відділенні ВАТ НАСК «Оранта»

ЗМІСТ

ВСТУП...............................................................................................................................6

РОЗДІЛ 1 ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ МОТИВАЦІЇ ПРАЦІ В ОРГАНІЗАЦІЇ

1.1 Поняття і роль мотивації в менеджменті………………………………………… 10

1.2 Характеристика системи мотивації праці……………………………………… 17

1.3 Використання систем винагород для мотивації праці………………………… .30

1.4 Методи і форми мотивації персоналу…………………………………………… 33

РОЗДІЛ 2 АНАЛІЗ МОТИВАЦІЇ ТРУДОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ РОГАТИНСЬКОГО ВІДДІЛЕННЯ ВАТ НАСК «ОРАНТА»

2.1 Загальна характеристика організації………………………………………………45

2.2 Аналіз основних фінансово-економічних показників діяльності……………….54

2.3 Аналіз використаних методів стимулювання праці………………………...........58

РОЗДІЛ 3 ШЛЯХИ ПОКРАЩЕННЯ МОТИВАЦІЇ ПРАЦІ В РОГАТИНСЬКОМУ ВІДДІЛЕННІ НАСК «ОРАНТА»

3.1 Визначення шляхів вдосконалення мотивації праці………………………………73

3.2 Розробка програми щодо вдосконалення мотивації праці………………………. 78

3.3 Організація системи мотивації в страховій компанії……………………………...83

ВИСНОВКИ……………………………………………………………………………..87

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ……………………………………….89

ДОДАТКИ……………………………………………………………………………….91

ВСТУП

Необхідною умовою існування й розвитку суспільства є праця, як доцільна діяльність людей, що спрямована на задоволення їхніх життєвих потреб. Однією з складових праці є її мотивування на рівні агентів (учасників) трудових відносин. Система мотивації характеризує сукупність взаємопов'язаних заходів, які стимулюють окремого працівника або трудовий колектив у цілому щодо досягнення індивідуальних і спільних цілей діяльності підприємства (організації).

У дійсний час, при переході до ринкових відносин, основним мотивуючим чинником працівників є бажання мати гарантовану заробітну плату. При цьому ні інтенсивність, ні якість праці в розрахунок не беруться, переважає бажання мати роботу з гарантованим заробітком. Водночас, на ринку праці з'являються працівники, що володіють достатнім професіоналізмом і новою трудовою свідомістю, тобто люди з гарною моральною основою і розумінням праці.

По суті, будь-яка організація спроможна мати мотиваційну робочу силу. Проблема полягає в тому, як створити систему, у якій працівники можуть одержати винагороди, яких вони справді хочуть, виконуючи роботу так, щоб відповідати вимогам організації.

Отже, мотивація - це процес стимулювання працівників до здійснення ефективної діяльності, спрямованої на досягнення цілей підприємства. Мотивація необхідна для ефективного виконання прийнятих рішень і запланованих завдань. Теорії мотивації, які охарактеризовані в першому розділі не нові, але вони не втратили своєї цінності з часом, і тому допомагають пояснити людську поведінку в багатьох випадках і сьогодні.

Для ефективного використання мотивації в цілях посилення управлінської дії необхідно добре представляти її потреби, інтереси, здібності, бажання. У основі мотивації лежать потреби. Вони виступають внутрішніми джерелами розвитку особи і її діяльності. Помітнішу роль в мотивації відіграє інтерес – глибоко усвідомлена і сприйнята людиною потреба, що забезпечує спрямованість особі на усвідомлення і досягнення певної мети. На основі цих цінностей працівник приймає рішення, що робити і як. Також важливе місце в мотивації займає мету – усвідомлено передбачений результат діяльності. Якщо мета вибрана правильно і зрозуміла працівникові, то вона мобілізує його на досягнення результату. Перше місце в теорії мотивації займає поняття «мотив».

Мотив має персональний характер і знаходиться усередині людини, і залежить від безлічі зовнішніх і внутрішніх по відношенню до людини чинників, а також від дії інших, що виникають паралельно з ним мотивів. Мотив не лише спонукав людину до дії, але і визначає, що необхідно зробити і як буде здійснено цю дію. Мотиви існують в системній взаємодії з іншими психологічними явищами, утворюючи складний механізм мотивації, який включає потребу, домагання, стимул-реакції, установки, оцінки. Потреби, інтереси, системи цінностей співвідносяться з трудовою ситуацією. Мотив є засобом пояснення, обґрунтування індивідом своєї поведінки, в мотиві знаходить віддзеркалення відношення індивіда до середовища праці, ситуації і об'єктів.

Мотивація – це частина процесу управління, за допомогою якого людська енергія перетвориться в певну поведінку, очікуваним результатом останнього є ефективні спільні дії, що реалізовують плани організації. На дієвість процесу мотивації, активізацію поведінки людей в процесі праці впливають такі чинники, як рівень розвитку і узгодженості організаційних, управлінських і міжособових стосунків у фірмі, сукупність соціально-економічних, науково – технічних, правових і інших методів дії, що впливають на людину.

З вище сказаного можна зробити висновок про те, що тема дипломної роботи щодо аналізу і шляхів покращення мотивації праці в організації є актуальною, вирішенню якої присвячується дана робота.

Метою даного дипломного дослідження є аналіз та оцінка мотивації персоналу в Рогатинському відділенні ВАТ НАСК «Оранта» для її вдосконалення, що призведе до зростання трудової дисципліни працівників, зменшення втрат робочого часу, підвищення продуктивності праці, зростання зацікавленості працівників у роботі, встановлення сприятливого психологічного клімату, зміцнення зворотнього зв'язку з керівником, стимулювання працівників до ефективної роботи, підвищення згуртованості колективу.

Відповідно до цієї мети передбачається вирішувати такі завдання:

· вивчити теоретичні основи мотивації праці персоналу;

· провести аналіз динаміки основних фінансово-економічних показників;

· дослідити наявні мотиваційні механізми;

· розробити та обґрунтувати альтернативи щодо вдосконалення механізмів мотивації праці.

Об’єктом дослідження даної дипломної роботи являється діяльність Рогатинського відділення ВАТ НАСК «Оранта».

Предметом дослідження в даній роботі є система мотивації працівників відділення. Основною метою дослідження є визначення шляхів вдосконалення мотивації праці.

Інформаційною базою для проведення аналізу стали теоретичні джерела і практичні матеріали Рогатинського відділення ВАТ НАСК «Оранта», огляди преси, законодавча база України та ресурси глобальної мережі Інтернет.

Рогатинське районне відділення Відкритого акціонерного товариства Національна акціонерна страхова компанія «Оранта» (далі – Відділення) є структурним підрозділом Івано-Франківської обласної дирекції Відкритого акціонерного товариства Національна акціонерна страхова компанія «Оранта» (далі - Дирекція), підпорядковується Івано-Франківській обласній Дирекції і діє від імені Компанії в межах повноважень, що надані йому Статутом та Положенням про Рогатинське районне відділення ВАТ НАСК «Оранта».

Повне найменування Відділення – Рогатинське районне відділення Івано-Франківської обласної дирекції Відкритого акціонерного товариства Національна акціонерна страхова компанія «Оранта».

Відділення діє відповідно до


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23