У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Індивідуальне спорядження

Індивідуальне спорядження

Кожен, хто хоча б один раз збирався в багатоденний туристичний похід зіштовхнувся з дилемою: треба взяти з собою усе необхідне, намагаючись водночас не переобтяжити наплічник. Але перш ніж задуматись над тим, що з собою забрати, треба уважно поставитись до вибору наплічника.

Рюкзак або наплічник - це перший і найважливіший пункт у списку спорядження. Від його величини й анатомічності буде значно залежати ваша власна "вантажопідйомність" і самопочуття.

Сучасні магазини пропонують великий вибір наплічників. Не варто звертати увагу на ціну і колір, спочатку треба вибирати за об'ємом. Якщо планується довготривалий похід, чоловікам найкраще брати 100-літровий, для жінок оптимальним буде 60-літровий наплічник.

Укладання наплічника Треба так укласти речі, щоб їх легко було в будь-який момент знайти, але водночас, щоб він не тягнув назад, а впритул притискався до спини; дно повинно опиратись на куприк.

Перед укладанням порожній наплічник кладуть спинкою на підлогу або землю входом до себе і спочатку по всій його довжині укладають білизну, можливо, спальник, інші м'які речі, розправляючи складки. Потім, ближче до дна, розміщують більш важкі, речі. По боках наплічника ставлять колонкою, одну на одну, консервні банки. Щоб дріб'язок не бовтався в наплічнику, між речами кладуть м'які предмети, що залишилися (шкарпетки, хустинки). Хліб загортають у папір та кладуть зверху, щоб не ламався та не кришився.

У наплічниках на спинці є кишені, широкі та вузькі. В найбільшій розміщують книги, блокноти, миску, рушник, в бокових вузьких - мильницю, зубну щітку, ложку, ніж, горнятко (якщо воно не влізає, його прив'язують до ремінця кишені). Опальник можна також звернути скаткою та разом з плащем або курткою зафіксувати клапаном наплічника, приторочити ремінцями кишень, до лямок приторочують і казанки, і намети.

Система підвіски - це проміжна ланка, яка з'єднує корпус з силовими лямками і відповідає за зручність процесу транспортування. Підвіска повинна мати певну кількість стяжок (на пряжках або липучках), котрі дозволяють регулювати положення наплічника на спині: днище завантаженого наплічника не повинно спиратись на сідниці. Каркасом підвіски повинні служити дюралеві пластини. Краї пластин повинні бути фабрично згладжені: злегка обшліфовані напильником пластини з часом перерізають систему підвіски.

Верхній клапан краще мати такий, щоб можна було цілком відчепити його від корпусу. В ньому повинно бути 2-3 кишені. Під клапаном повинен бути тубус, який служить для збільшення корисного об'єму рюкзака. Для цього ж служать і бокові стяжки, крім того, з їх допомогою можна кріпити зовні до наплічника габаритні речі (намети, килимки, спальні мішки).

Лямки не повинні бути ні надто м'якими, ні надто жорсткими. Перші під навантаженням перетискають плечі, другі - швидко натирають.

Пояс може узяти на себе до 40% ваги рюкзака, тому варто уважно придивитись до його конфігурації під час примірювання.

Поверхня підвіски, лямок і пояса повинна бути виконана з цупкого сіткового матеріалу, головна функція якого вентиляційна.

Форма пряжок, кількість кишень, нижній отвір - всі ці дрібнички не відіграють значної ролі, але здатні значно полегшити життя туриста.

Спальний мішок Спальник можна дібрати для різних температур, із різним наповнювачем (натуральний або штучний пух, синтепон тощо) і відповідно до власних уподобань (типу ковдри або кокона), Сучасні опальники, як і намети, значно легші своїх попередників, а в складеному вигляді займають дуже мало місця.

Каримат або килимок теж є одним із найважливіших елементів похідного спорядження. Нові технології дозволили створити килимки, що абсолютно ізолюють тіло від землі. Додатково з цього ж матеріалу варто зробити собі (в продажу їх не буває) так звану "сідачку", яку бувалі туристи називали "геморойкою". У цій дотепній назві полягала основна функція цього пристосування - під час сидіння захиститися від холоду.

Дощова накидка Найкращий вибір - накидка з поліетиленової плівки, вона ніколи не промокне. Але, на жаль, поліетилен не витримує випробування лісовими хащами І кущами, особливо косодеревиною. До того ж під фаб-ричну накидку не вміщується наплічник. В "секонд-хендах" можна купити накидки на тканинній основі, але купуючи, треба перевірити їх водою, Найкращі накидки роблять наші сусіди: польська фірма "Alpinus" виробляє туристичні накидки з міцного і непромокального матеріалу. Купуючи її в Польщі, ви ще й отримаєте річну гарантію. Ціна цілком виправдана: якщо не виникнуть проблеми протягом гарантійного терміну, така накидка прослужить вам усе життя, навіть за умови інтенсивної експлуатації.

Вбрання. Одяг туриста повинен бути легким та зручним, відповідати погодним умовам та порі року. Кількість залежить від тривалості подорожі. Теплий светр або пухова куртка не зашкодять навіть влітку, тому, що серпневі ночі в Карпатах бувають із приморозками. Легка куртка з капюшоном, сорочка з довгими рукавами, дві-три футболки, запасна білизна І побільше шкарпеток. Довгих, цупких штанів для кущів і легких шортів для полонин в умовах літнього походу цілком достатньо. Для захисту від сонця потрібно кепі з дашком і окуляри з UV, фільтром. Особливу увагу треба звернути на взуття. Найкращими є черевики з підошвою типу "Vibram" і з тканини системи "Goretex", але ще до походу кожні черевики треба розходити. Для відпочинку і бродів через потоки варто мати легкі сандалії. Захистити ноги від мокрої трави допоможуть бахіли. Не займуть багато місця та знадобляться на високогір'ї шапка і рукавиці з тканини типу "Polar".

Аптечка, індивідуальний пакет повинен мати стерильний і еластичний бинт, вату, перекис водню, анальгін, а також особисті ліки (власні захворювання). Сюди ж додати препарат від


Сторінки: 1 2