У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Реферат на тему:

Виховання спритності та швидкості на комплексних уроках фізичного виховання засобами спортивних ігор (баскетболу) та гімнастики

Вже давно стало аксіомою - кожній людині життєво необхідне добре здоров'я та всебічний фізичний розвиток. Однак в останній час фізичний розвиток дітей шкільного віку залишає бажати кращого.

Але не тільки здоров'я стоїть за фізичною культурою. Тепер вже об'єктивно доведено, що правильне формування рухової сфери дитини є фундаментом для гармо-нійного розвитку особистості, для найвищого розкриття та виявлення потенційних можливостей кожної людини, її здібностей і талантів.

Важливо пам'ятати головне: вихована з дитинства потреба в рухах - запорука здорового життя та продуктивної праці підростаючого покоління.

Одним із найважливіших завдань фізичного виховання школярів є розвиток фі-зичних якостей, таких як сила, витривалість, гнучкість, швидкість та спритність.

Дослідження показали, що існують періоди прискореного розвитку одних фізи-чних якостей при затриманні, стабілізації чи навіть зменшенні показників інших, що обумовлено статевими, спадковими та віковими, особливостями розвитку дітей.

Сприятливим періодом розвитку таких якостей, як швидкість та спритність, для дівчаток є першод 8-12 років та 9-13 років для хлопчиків, тобто молодший шкільний та підлітковий вік. У старшому шкільному віці стоїть завдання подальшого розвитку фізичних якостей та підтримання їх на достатньо високому рівні.

Розглянемо проблему подальшого виховання швидкості та спритності у старшо-му шкільному віці засобами спортивних ігор і гімнастики на комплексних уроках фізичного виховання та наведемо короткі відомості про їх сутність.

Фізичні якості розуміють як визначені соціально обумовлені сукупності біо-логічних та психічних властивостей людини, які виявляють фізичну готовність здійснювати активну рухову діяльність (Ашмарин Б.А. ).

Така фізична якість, як спритність, визначається як єдність взаємодії функцій цент-рального та периферійного керування рухової системи людини, що дозволяє перебу-довувати біомеханічну структуру дій у відповідності з умовами рішення рухової задачі. Спритність виявляється через сукупність координаційних здібностей, що виявляються за умови збереження стійкості тіла при необхідній амплітуді рухів.

Спритність – складна якість, яка необхідна для економічних рухів. Вона до-помагає уникнути перевтоми при виконанні великого обсягу роботи. Від цієї влас-тивості залежить швидкість оволодіння новими руховими навичками, а також здатність найкраще реагувати на неочікувану ситуацію.

Головне для розвитку спритності – різноманітність рухів. Фізична культура може створити прекрасні умови для цього в будь-якому шкільному віці завдяки мож-ливості збільшення координаційної складності комплексів за рахунок різноманітних поєднань в одній вправі вже відомих рухів, використання неочікуваних вихідних положень та оволодіння нескінченним різноманіттям нових форм рухів.

Одним з проявів спритності є вміння утримувати рівновагу, яка залежить від рівня координації різних м'язів. Деякі вправи можуть виконуватися із зменшеною опорою, наприклад, стоячи на одній нозі, з поворотами, стрибками на 90°, 180°, 360°.

Існують два шляхи розвитку спритності. По-перше, спритність зростає при оволодінні новими різноманітними рухами.

По-друге, якщо дається ускладнення, нове поєднання знайомих рухів, змінюю-ться звичні умови виконання рухів.

Учні повинні вміти використовувати засвоєні вміння в ігровій ситуації (наприклад, способи кидання та ловлення м'яча, стрибки).

Під швидкістю розуміють єдність виявлення центральних та периферійних структур рухового апарату людини, що дозволяють пересувати тіло та його окремі ланки за мінімально короткий час. Швидкість виявляється через сукупність швидкісних здібностей: швидкості в простих та складних рухових реакціях, швидкості поодинокого руху, який не обтяжений зовнішнім опором, частоти рухів (темп рухів) (Ашмарин Б.А.).

Багато здібностей, що характеризують швидкість, є складовими елементами інших фізичних якостей, особливо спритності.

Швидкість рухової реакції як сенсомоторна реакція характеризується мінімальним часом від подачі будь-якого сигналу до початку виконання рухів. Відрізняють прості та складні рухові реакції. Проста реакція – це відповідь заздалегідь визначеним рухом на очікуваний, але раптовий сигнал (наприклад, реакція бігуна на постріл стартера). Складні реакції розділяються на реакцію вибору та реакцію на об’єкт, що рухається.

Реакція на об’єкт, до рухається – це відповідна дія на об’єкт (наприклад, це вихід гравця на пас партнера у футболі). Час простих реакцій значно коротший за час складних реакцій.

Інтенсивне вдосконалення функцій, що забезпечують швидке реагування, відбувається в період від 7-8 до 11-12 років.

До 14-15 років інтенсивність вдосконалення цієї функції уповільнюється, але продовжується до 17 років.

Спортивні ігри є одним з найважливіших засобів розвитку та вдосконалення таких фізичних якостей, як швидкість та спритність. На прикладі баскетболу ми розглянемо, які вправи найбільш ефективні для розвитку цих якостей у підлітків (14-15 років).

Швидкість та ще раз швидкість – така найяскравіша тенденція розвитку сучасного баскетболу.

Інтенсивність пересувань у грі та швидкісна витривалість, швидкість виконання окремих прийомів та їх зміна, результативність технічних прийомів на максимальній швидкості рухів при максимальній швидкості тактичних дій, обсяг та ефективність швидкого прориву та пресингу поки що не відповідають рівню вимог сучасного баскетболу.

Для подальшого вдосконалення швидкісних можливостей у учнів необхідна поглиблена різнопланова робота за всіма напрямками від яких залежить прояв швидкості специфічних ігрових умовах. В ігровій діяльності баскетболіста елементарні прояви швидкості знаходять своє виявлення у швидкості сприйняття, в аналізі та оцінці ситуацій й швидкості прийняття рішення початку дій, в швидкості пересування і виконання окремих прийомів і, нарешті, швидкості зміни одних прийомів на інші.

Ми пропонуємо спеціалізовані вправи для вдосконалення швидкості пересувань та спритності підлітків на комплексних уроках фізичного виховання засобами фізичних ігор (баскетболу) і гімнастики.

У вправах враховуються найбільш поширені в ігровій діяльності чергування способів пересування (наприклад, стрибки – прискорення і т. д.) та характер прискорень (повторні в одному напрямку, зі зміною напрямку і т. д.) . Крім цього, використовуються


Сторінки: 1 2 3