У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Реферат на тему:

Туристські формальності

Види туризму і класи обслуговування

Туристичні подорожі за формою організації поділяються на індивідуальні та групові, які відрізняються за видами, класом та комплексом туристичного обслуговування. За метою подорожі туризм в Україні поділяється на такі види: пізнавальний, культурно-розважальний, діловий, етнічний, релігійний, спортивний, рекреаційний, навчальний, промисловий, екологічний, екзотичний, пригодницький тощо.

Туристичні підприємства у відповідності з придбаними турами надають обслуговування за такими класами: « V . І.Р.» (особлива увага), люкс-апартамент, люкс, по першому класу, по туристичному класу, по шкільному (здешевленому класу) і кемпінгу.

Туристичне комплексне обслуговування - це обов'язковий набір основних послуг, якими користується турист під час подорожі і складається з розміщення в готелі, харчування, екскурсій, зустрічей та проводів.

У відповідності зі сплаченим туром комплексне обслуговування може поділятись на такі категорії:

номер в готелі зі сніданком;

напівпансіон - номер в готелі зі сніданком і вечерею, або сніданком і обідом;

пансіон - номер в готелі зі сніданком, обідом і вечерею.

Залучення туристів. Туристичні документи

Залучення іноземних та вітчизняних туристів в Україні проводиться через вітчизняні і іноземні туристичні агентства, туристичних операторів, організації та транспортні компанії на підставі договорів (контрактів), які укладаються між туристичними підприємствами, у відповідності до чинного законодавства України та законодавства країни, звідки залучаються туристи. Права та обов'язки туристів і підприємств, що надають туристичні послуги, гарантуються статтями 20, 21, 22 Закону України «Про туризм», а також договорами (контрактами), укладеними між туристами і підприємствами.

Єдиним документом, що підтверджує статус особи або групи осіб як туристів, і який є підтвердженням оплати та права на отримання туристичних послуг в Україні (внутрішній туризм) або за кордоном (зарубіжний туризм) є туристський ваучер (путівка) - далі ваучер. У ваучері вказуються: номер ліцензії Держкомтуризму України, назва та адреса приймаючої сторони, прізвище туриста або керівника групи, кількість туристів, кількість днів туру, дати прибуття та виїзду, маршрут, назва готелю та клас обслуговування, види транспорту, відмітка про оплату туру та фактично надані послуги.

Ваучер є фінансовим документом суворої звітності і призначений для розрахунків між направляючим та приймаючим туристичними підприємствами, які співпрацюють на підставі укладених між ними договорів (контрактів). До цих договорів (контрактів) туристичні підприємства-партнери додають зразки своїх ваучерів.

Ваучери українських туристичних фірм виготовляються за зразком, який затверджується Держкомтуризмом України. Бланк ваучера є єдиним за формою як для туриста-індивідуала, так і для груп туристів. Ваучер виписується туристу або групі туристів на весь комплекс обслуговування або на окремі послуги. Підставою для видачі заповненого ваучера є оплата замовлених послуг, а також письмове підтвердження готовності до прийому туристів від приймаючого туристичного підприємства направляючому туристичному підприємству. Ваучер для туриста або групи туристів заповнюється у трьох екземплярах за єдиним номером. Перший і другий екземпляр ваучера видається туристу або керівнику групи туристів під розпис перед початком туру. Турист або керівник групи туристів пред'являє їх представнику приймаючого туристичного підприємства в першому пункті обслуговування по маршруту. Після закінчення туристичного обслуговування, що було передбачене ваучером, турист або керівник групи туристів в останньому пункті обслуговування на двох екземплярах ваучера засвідчує особистим підписом фактично отримані послуги та конкретний перелік послуг, які були передбачені контрактом, але не були надані туристичним підприємством, що приймало туристів. Перший екземпляр ваучера передається представникові туристичного підприємства, що приймає туристів, другий екземпляр ваучера з записом про ненадання обслуговування і завірений печаткою приймаючого туристичного підприємства повертається до туристичного підприємства, що направляло туристів, для взаєморозрахунків та розрахунків з туристами. Третій екземпляр ваучера зберігається в бухгалтерії направляючого туристичного підприємства. Туристичне підприємство, власник ваучера, зобов'язане на першу вимогу контролюючих органів або осіб, ними уповноважених, пред'явити всю необхідну документацію щодо використання бланків ваучерів. Непридатні до використання бланки ваучерів списуються відповідно до вимог, що стосуються документів суворої звітності. Вимоги до проектування туристичних послуг, в тому числі до порядку розробки і оформлення документів, а також забезпечення безпеки туристів і екскурсантів та вимоги до якості обслуговування туристів, обумовлені чинними в Україні державними та міждержавними стандартами на туристично-екскурсійне обслуговування.

Порядок в'їзду, виїзду та пересування іноземних туристів по території України. Паспортні та митні формальності

Порядок в'їзду, виїзду та пересування іноземних туристів по території України регулюється чинним законодавством України та міжнародними угодами.

Організація перевезень туристів та їх обслуговування на транспорті

Основні умови перевезень та обслуговування туристів визначаються затвердженими у встановленому порядку Міністерством транспорту України правилами, положеннями та іншими нормативними документами з питань перевезень пасажирів і багажу, а також умовами договорів (контрактів), укладених між транспортними організаціями і замовниками транспорту. Організацію перевезення іноземних туристів по території України забезпечують туристичні підприємства України, що здійснили їх залучення. Вітчизняні туристи забезпечуються проїзними документами до першого пункту обслуговування і від останнього - до місця проживання через туристичні підприємства або самостійно в залежності від умов договору з туристичним підприємством - організатором подорожі.

При організації транспортного туру туристичні підприємства зобов'язані:

забезпечити своєчасне подання заявок на транспорт, його раціональне використання та облік часу роботи;

забезпечити бронювання місць та проїзд туристів за маршрутом згідно з умовами договору;

за наявності у туристів проїзних документів без підтвердження броні - дооформити їх для проїзду; при відсутності таких -оформити їх відповідним чином і видати туристам проїзні документи в обмін на пред'явлений ними ваучер або платіжний документ у відповідності з класом проїзду;

чітко дотримуватись графіка пересування туристів за маршрутом у відповідності з підтвердженим туром;

своєчасно інформувати наступний пункт маршруту


Сторінки: 1 2 3 4 5 6