У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Реферат - Пам'ятки Волині
37



Пам'ятки Волині

курсова робота з туризму

ЗМІСТ

Вступ

Актуальність теми дослідження. Туристичне господарство поглинає приблизно 6% світових витрат на споживання. В багатьох країнах питома вага витрат на туризм становить у середньому 4-7% загальних витрат на споживання. Наприклад, у таких країнах, як Австрія, Бельгія, Великобританія, Італія і Франція, доля витрат на туризм у загальних витратах населення на споживання коливається від 4 до 5%, у Канаді, США, Нідерландах, Норвегії, ФРН, Швейцарії, Швеції – від 6 до 8%.

Туризм як активний вид відпочинку населення слід розглядати як підсистему у складі всієї організації відпочинку. Він потребує великих територій для своєї організації, значних капіталовкладень і трудових ресурсів. Саме це й обумовлює перетворення туризму в одну з важливих галузей господарства, яка є складовою частиною територіальної господарської системи (ТГС). Туризм володіє всіма ознаками, які визначають його як самостійну галузь національного господарства, що виникла в процесі суспільного поділу праці. Причому туристичне господарство виступає як велика система з різноманітними зв'язками між її окремими елементами як у межах господарства окремої країни, так і в межах зв'язків господарства цієї країни зі світовим господарством у цілому. Туризм варто розглядати як особливу галузь прикладення суспільної праці, що включає такі види людської діяльності, які направлені на організацію активного відпочинку населення. В цій галузі сфери послуг є свої економічні відносини. Продуктом праці тут виступають нематеріальні блага, що створюються працівниками туристичних підприємств.

Особливе місце сфери туристичних послуг у системі суспільного виробництва дає підстави розглядати її в комплексі як окрему галузь господарства, яка називається туристичним господарством, чи індустрією туризму. Термін "туристичне господарство" характеризує комплекс підприємств сфери послуг, що спеціалізуються на виробництві і продажеві туристичних послуг. Іншими словами, туристичне господарство галузь національного господарського комплексу, яка обслуговує туризм. Воно охоплює різні галузі економіки. Цей комплекс галузей виробляє в основному засоби і необхідне устаткування для обслуговування туристів. Туристичне господарство характеризується великою різноманітністю послуг. Туристичні послуги, як правило, надаються низкою підприємств. Рівень споживання туристичних послуг вимірюється сумою грошей, витрачених туристом. Виробляючи послуги, туристичне господарство здійснює великий вплив на основні сектори суспільного виробництва. Туристичне господарство нині перетворилося в одну з найбільш прибуткових галузей. На міжнародний туризм припадає 7% обороту світової торгівлі, а для деяких країн туризм став важливою статтею їх доходу в зовнішньоекономічному обороті. Туристичний бізнес дає Австрії 23% її валютних доходів, Португалії – 28, Іспанії – 41, Мексиці – 44. Канада, наприклад, отримує від туристів, які приїжджають у цю країну лісів і озер, більше, ніж від експорту своєї пшениці. Вкладення капіталів у туристичне господарство є дуже вигідним, оскільки воно порівняно швидко скуповується, причому в іноземній валюті.

Враховуючи важливість даної проблеми в житті нашого міста, що славиться своєю великою історико-культурною спадщиною, не можна не відзначити актуальність дослідження туристичних об'єктів міста Луцька.

Об'єктом дослідження курсової роботи є рекреаційна галузь невиробничої сфери, зокрема туризм.

Предметом дослідження є визначні пам'ятки Волині та їх рекреаційне значення.

Мета роботи полягає в теоретичному обґрунтуванні туристичної діяльності Волині, зокрема шляхом дослідження її визначних пам'яток.

Метою роботи зумовлено виконання таких завдань:

дослідити туризм як вид послуг; охарактеризувати визначні пам'ятки міста Луцька; охарактеризувати визначні пам'ятки Волині.

Розділ 1. Туризм як вид послуг

1.1. Поняття туризму

Слово "туризм" походить від французького слова "tour" – прогулянка, поїздка, подорож. Воно означає кругосвітню подорож і повернення у висхідний пункт. Запозичене з французької мови, це слово ввійшло у другій половині XIX ст. у мови багатьох народів. Існує декілька визначень туризму:

Туризм подолання простору з рекреаційною метою за межі місця постійного проживання.

Туризм просторове явище, що полягає у виїздах за межі місця основного проживання під час відпустки і канікул, а також у святкові дні з метою відпочинку, пізнавальними цілями та для занять улюбленою справою [1].

Отже, змістом чи суттю туризму є туристичний рух або подорожі, які люди здійснюють за межами місця свого проживання з метою:

пізнавальною – для поглиблення знань про світ; відпочинковою – для регенерації фізичних і психічних сил; заняття улюбленою справою, що вимагає відповідних умінь і спорядження, а також формальних посвідчень про наявність відповідних умінь (наприклад вітрильний спорт).

1.2. Класифікація туризму

У свою чергу, туристичний рух можна поділити на 3 види:

відпочинковий туризму краєзнавчий туризм (екскурсійний); спеціалізований туризм (кваліфікований). Форми спеціалізованого туризму: спортивний, або кваліфікований: пішохідний (гірський і низинний), байдарковий, велосипедний, кінний, вітрильний спорт та інші.; екологічний туризм: фотосафарі, автосафарі, групи "зелених" тощо; фольклорний туризм: ярмарки народних промислів, фестивалі народного мистецтва, фольклорні групи; туристично-краєзнавчий: пізнавальні групи, спеціалізовані групи, рейди, злети та ін.; паломницьке релігійний: паломництво, паломницькі групи, групи духовних осіб, конфесійні общини тощо; поїздки на батьківщину і відвідування місця народження (особливо групи з Ізраїлю, Німеччини й Америки); комерційний: групи, метою яких є купівля автомашин, продаж і купівля товарів, пошук роботи тощо; конгресовий: участь у конгресах професійних груп, науковців тощо; імпрезовий (на культурно-спортивні заходи): групи, які беруть участь у спортивних, музичних, естрадних заходах тощо; мисливський: приїжджі і виїзні групи; трампінговий і трекінговий: виїзні групи (дешеві, зі спеціальною програмою, спортивного типу чи краєзнавчого) [2].

Є ще багато інших можливих способів поділу туристичного руху: туризм довготривалий і короткотривалий; по країні і закордонний; груповий чи індивідуальний; дитячий, молодіжний чи дорослий і т.д., але, незалежно від поділу чи систематизації цього руху, завжди мусить бути виконана основна умова – місце, в якому існує можливість його реалізації.

Дещо іншою є класифікація міжнародного туризму.

До іноземних туристів відносяться всі тимчасові відвідувачі, які


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11