У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





РЕФЕРАТ

на тему:

“Навчання фізичним вправам”

НАВЧАННЯ ФІЗИЧНИМ ВПРАВАМ

У практиці навчальної роботи з фізичного вихован-ня склалася така послідовність навчання рухових дій: ознайомлення з вправою, ро-зучування її, закріплення і вдос-коналення техніки виконання вправи та її перевірка. Всі етапи навчання вправи перебува-ють у взаємозв'язку, але кожен з них має певне значення в за-гальному процесі навчання.

Учитель, розпочинаючи вив-чення тієї або іншої вправи, прагне створити якнайповніший образ —уявлення про цю впра-ву і способи її виконання. Для ознайомлення з вправою він вдається як до наочних, так і словесних методів навчання.

Після показу і пояснення учні починають розучувати вправу: окремо по частинах (за елементами), а потім з'єднують їх в єдине ціле або спочатку розучують окремі найважчі еле-менти, а потім легкі.

Залежно від складності вправи її розучують на одному або на кількох уроках.

Прийоми і методи навчан-ня, якими вчитель корис-тується на уроках фізичної культури, можна поділити на три групи:

а) словесні (пояснення, розповідь, бесіда, розпоряд-ження, команда, вказівки, підрахунок);

б) наочні (показ вправи, демонстрування техніки виконання вправ на таблицях, схемах, діафільмах, кіно-фільмах, використання предметних орієнтирів);

в) практичні (виконання вправ);

Навчальну роботу з учнями щодо значення фізич-них вправ для формування вмінь і навичок, виховання правильної постави, розвиток рухових якостей тощо ведуть передусім за допомогою словесних методів.

Під час навчання молодших школярів фізичним вправам застосовують також наочні методи. Найдос-тупнішим серед наочних методів навчання є показ. На першому етапі він створює в учнів цілісне уявлення про вправу, загальне сприйняття її, а в подальшому — спрямовується на деталізацію особливостей виконан-ня окремих частин.

Показ треба поєднувати Із словесними методами навчання, але він має передусім передувати пояс-ненню.

Для навчання дітей загальнорозвивальним вправам учитель застосовує «дзеркальний» показ, тобто сто-ячи обличчям до учнів пропонує виконати рух ліворуч, а сам виконує праворуч. Наприклад, показує нахил уліво, а учні виконують у правий бік.

Для створення у молодших школярів правильного уявлення про рухові дії застосовують наочні посібни-ки: таблиці, малюнки, схеми, діафільми, кіноплівки, що розкривають основні вимоги щодо правильного вико-нання вправи.

Наочні посібники мають бути привабливими, цікавими та доступними для розуміння молодших школярів, їх можна показувати на уроках або в позаурочний час (вивісити в коридорі біля спортивного залу).

Значну роль під час навчан-ня дітей фізичним вправам відіграють предметні орієнти-ри. Вони спрямовують, контро-люють або обмежують рухи дітей. Загальновідомо, що діти залюбки виконують вправи, по-в'язані з певними результата-ми: перестрибнути, доповзти, перекинути, влучити та ін. На-приклад, для метання м'яча під потрібним кутом натягують на певній висоті мотузок, який є орієнтиром правильного вико-нання вправи. Предметними орієнтирами можуть бути м'ячі, мотузки, лінії, прапорці, засто-сування яких робить урок ціка-вим, емоційним.

Практичне виконання фізичних вправ (вправляння) — це основний метод навчання. У практиці фізичного вихо-вання молодших школярів ви-користовують такі методи і прийоми вправляння: цілісний

метод розучування вправи, розучування вправи час-тинами, метод суворо регламентованої вправи, ігро-вий і змагальний методи.

За цілісним методом навчання фізичну вправу вив-чають повністю. Це стосується вправ порівняно легких щодо координації рухових дій або таких, окремі фази яких не можна вичленити (стрибків, метань).

Метод розучування вправи частинами полягає у тому, що учнів навчають рухової дії по елементах. Ним користуються переважно під час вивчення складних рухових дій, таких як плавання, лижна підготовка, танці, комбінації акробатичних вправ. Для кращого й швид-кого розучування складних рухових дій широко засто-совують підготовчі вправи, простіші за структурою, але координаційне схожі з розучуваною вправою.

Проведення рухливої гри планується на весь урок або поєднується із заняттям основною гімнастикою, легкою атлетикою.