У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Тема: Загартування і фізичне виховання дітей шкільного і дошкільного віку.

Систематичні заняття гімнастикою, загартування позитивно впливають на весь організм дитини, на роботу всіх органів і систем. Вони зміцнюють кісткову систему; збільшують м’язеву силу, діти добре ростуть. Поліпшують більш сильними, течія крові пришвидшується і тканини краще забезпечуються поживними речовинами. Дуже добре впливають фізичні вправи на функцію травного каналу, обмін речовин і реактивність організму. Фізично міцні і загартовані діти менш е хворіють.

До елементів фізичного виховання належить: масаж, рухливі ігри, заняття в спортивних секціях, ранкова гімнастика. Під впливом масажу капеляри шкіри розширюються, поліпшується циркуляція крові, підвищується м’язева села, еластичність і рухомість зв’язкового механізму. Масах також тонізуюче впливає на центральну нервову систему. Дітям застосовують такі види масажу: поглажування, розтирання і розминання, легке постукування, вібрація.

Поглажування – це легкі, ковзаючи рухи долонями або тильним боком кисті.

Поглажування заспокоює нервову систему, знімає біль, розслаблює м’язи і розширює судини шкіри.

Розтирання і розминання – це більш інтенсивне натискування руками, ніж прогладжування, воно діє не тільки на шкіру, але й на м’язи, суглоби, сухожилки. Постукування проводять тильною поверхнею одного пальця, потім двома і більшою кількістю пальців. Вібрацію роблять дітям з надмірною масою тіла.

Дітям грудного віку між вправами послідовного проводять масаж рук живота, ніг, грудей і прямих м’язів спини. Гімнастичні вправи грунтуються на рефлекторних, пасивних і активних рухах. Вправи, побудовані на рефлекторних рухах проводять дітям перших 3 міс. життя, коли тонус згинання вищий ніж розгинання м’язів, зміцнюють м’язи спини, стопи, готуючи дитину до подальшого розвитку її статистичних рухових функцій.

Починаючи з 3 міс. з дитиною проводити заняття, на яких рухи мають пасивний характер. У цей час урівноважується тонус згинання і розгинання, з’являються деякі рухові вміння.

Починаючи з 4 міс. пасивні рухи на заняттях поступово замінюють на активні. Активні рухи готують дитину до повзання, сидіння, стояння і ходіння.

Для дітей 2 років і старше фізичне виховання включає фізичні вправи, рухливі ігри і ранкову гімнастику, Для дітей 2 р. їх тривалість 10-15 хв. а для старших 15-20 хв. Комплекс вправ змінюють кожний тиждень.

Заняття ходьбою, бігом, загально розвиваючими вправами, рухливими іграми, а закінчується спокійною ходьбою і дихальними вправами.

Загартування – один з найважливіших методів зміцнення здоров’я дітей. Його проводять з метою підвищення стійкості організму до шкідливого впливу довкілля. В основі загартування лежить принцип тренування. У дитячому віці найважливішим є загартування повітрям, сонцем, водою.

Всі методи загартовування можна поділити на загальні і спеціальні.

Загальні – щоденне провітрювання, прогулянки, купання дітей і раціональний одяг.

Повітряні ванни проводять у стані спокою і в русі. Повітряні ванни у стані спокою проводять головним чином для дітей раннього віку з 2-3 тис. за t повітря в приміщенні 22оС. Перед процедурою приміщення необхідно провітрити. Спочатку дитину роздягають на 1-2 хв. 2-3 рази на день, надалі час загартовування доводять до 15 хв., а з повітря в приміщенні знижують до16-17оС. Дітям грудного віку повітряні ванни поєднують з масажем чи сухим обтиранням.

Водні процедури виконуються у вигляді обтирання, загального і місцевого обливання, полоскання горла, купання в річці і морі.

Обтирання застосують для дітей віком понад 6 міс. Починають з сухого обтирання, потім обтирання проводять змоченою водою і викрученою рукавичкою. Послідовність обтирання: верхні кінцівки від кисті до плечей, нижні - від стопи до стегна, груди, живіт, спину. Після закінчення обтирання кожної ділянки тіла необхідно розтерти дитину рушником до почервоніння. Температура води спочатку 33-35оС, потім її знижують на 1-2оС. Через кожні 2-3 дні до 28-30оС для дітей 1 р. до 25-26оС для дітей 3 р. і до 16-18оС – для дітей дошкільного віку. А для дітей шкільного віку доводити температуру води до ще нижчих показників.

Загальні обливання починають тільки з 1,5 р – 2 р., проводять його з глечика або під душем t води на початку 33-35оС. потім її поступово знижують до 27-28оС, для дітей дошкільного віку – до 22-25оС, а для дітей шкільного віку 20-18оС. Місцеве обливання починають з обливання ніг дитини з глечика, а потім розтирають ступні махровим рушником до почервоніння. Т води знижують від 32-30оС до 18-16оС.

Купання з 3 років. При цьому слід дотримуватись таких правил: не можна купатися після їди, після прийому сонячних ванн, купання має тривати від 2-3 до 10 хв. t води не нижче 22оС.

Сонячні ванни треба проводити обережно. Перегрівання негативно впливає на ц.н.с. Для загартування грудних дітей слід використовувати тільки розсіяні і відбиті сонячні промені. Після 1 р. діти загартовуються тільки в ранковий час, з 9-ї до 11-ї години. Тривалість від кількох хв. до 10 хв. На голову надівають білу панамку. Загартовані діти менше хворіють.