У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Виставкові та мистецькі заходи як засіб підняття туристичного іміджу Прикарпаття

На Прикарпатті триває процес розвитку туристичної галузі. Туризм визнаний пріоритетною галуззю економіки Івано-Франківщини, оскільки вона має значні можливості для його розвитку, зумовлені неповторними природними умовами, численними пам’ятками історії та культури, своєрідним етнічним складом населення. Багато держав світу живуть переважно тільки за рахунок туризму, маючи умови на багато гірші за наші. Іноземні експерти і спеціалісти у цій галузі зазначають, що область має великий туристичний потенціал, але він майже невідомий за кордоном. А це зменшує приплив іноземних туристів. Тому особливу увагу необхідно звернути на рекламу туристичних можливостей краю. Поява нових комфортабельних приватних пансіонатів, які б надавали послуги, що відповідають міжнародним вимогам і нормам, широка реклама туристичного потенціалу області, прямі контакти з тур операторами західних країн дозволяють збільшити кількість іноземних туристів. Але, на жаль, в регіоні використовується лише п’ята частина його потенціалу. Причинами є ускладнений візовий режим, недосконала законодавча база, недостатньо розвинута туристично-рекреаційна інфраструктура, а також конкуренція з боку сусідніх держав.

Основну політику в галузі туризму повинні становити такі чинники, як стимулювання в’їзного туризму, в тому числі через удосконалення системи оподаткування; поетапна приватизація туристичних об’єктів з їх інфраструктурою; будівництво нових, реконструкція та модернізація діючих туристичних об’єктів; залучення коштів підприємницьких структур для розвитку інфраструктури; активне залучення приватного сектора, особливо в сільській місцевості; надання сприятливих умов для розвитку активних видів туризму; створення сучасної інформаційно-маркетингової служби у сфері туристичного бізнесу.

Вирішення проблем вимагає якнайпильнішої уваги. Наприклад, про це свідчить те, що був підписаний спільний протокол про поєднання зусиль, Облдержадміністрації Львівської, Закарпатської, Чернівецької та Івано-Франківської областей, задля популяризації Карпатського регіону України як туристичного.

Угоду було розроблено в рамках проекту ТАСІС у Карпатському регіоні учасниками якого є 4-и області. Згідно цієї угоди 4-и Облдержадміністрації спільно випускали рекламні матеріали про регіон, сприяли покращенню якості туристичних інформаційних послуг та представляли регіон на виставках та інших подібних акціях.

Проект ТАСІС “Підтримка місцевого розвитку та туризму в Карпатському регіоні” – був розрахований на 18 місяців і фінансувався Європейським Союзом. Завдання проекту було сприяння місцевому розвитку та туризму з метою підвищення доходів та зайнятості у Карпатському регіоні, а особливо у його гірських сільських місцевостях.

Проект ТАСІС ЄС “Підтримка місцевого розвитку та туризму в Карпатському регіоні”, за два роки своєї роботи в нашому регіоні переконав, що туризм є пріоритетним напрямком розвитку економіки України, а зокрема Карпатського регіону.

22 вересня 2001 р. в м. Яремне відбулась урочиста презентація Ради з туризму Карпатського регіону створеною Закарпатською, Івано-Франківською, Львівською та Чернівецькою Облдержадміністраціями за підтримки комерційного сектору та громадськості даних областей.

Основна мета і завдання Ради з туризму полягає в просуванні та маркетингу туризму Карпатського регіону.

Про вирішення проблем свідчить також обмін думками на науково-практичній конференції “Гуцульщина на початку ІІІ тисячоліття”, проведений у рамках XIII міжнародного гуцульського фестивалю, учасники якої звернулися до Президента України Л.Д. Кучми, прем’єр-міністра Анатолія Кінаха та Голови Верховної Ради Володимира Литвина з пропозицією прийняти державну програму щодо збереження унікального субетносу українського народу-гуцулів та середовища їх проживання в Українських Карпатах.

Від 22 липня 2002 р. розпорядженням голови Облдержадміністрації було затверджено склад робочої групи та перелік співвиконавців для розробки програми.

Основними розділами, включеними до проекту програми, є удосконалення системи державного управління туризмом, розвиток матеріальної бази і туристичної інфраструктури, використання рекреаційних ресурсів та культурної спадщини для розвитку туризму, кадрове й науково-методичне забезпечення туристичної галузі, вдосконалення рекламно-інформаційної діяльності, реалізації програми, розвиток сільського зеленого туризму в області, розширення мережі туристично-екскурсійних маршрутів та безпека туристів.

В 2002 р. на туристичну галузь в обласному бюджеті було передбачено і використано значні кошти. Сприяє організації туристичної індустрії голова ОДА Михайло Вишиванок, без його участі чимало задумів залишилися б нереалізованими. Саме він став реалізатором створення Ради з туризму Карпатського регіону.

Для рекламування потенціалу регіону проводяться різноманітні заходи.

Одним з них є перший Міжнародний телефестеваль “Різдво в Карпатах”, який відбувся 13-15 січня 2003 року, і котрий зініціювала обласна державна адміністрація зокрема її голова Михайло Вишиванок.

Організаторам вдалося майже неймовірне – скликати на фестивальне дійство близько 200 українських та зарубіжних журналістів, в основному, як і задумувалось телевізійників.

Основним завданням фестивалю було відродження, поширення, пропагування і розвиток української культури і туризму, національних традицій, звичаїв, обрядів і зміцнення міжнародних та міжрегіональних зв’язків.

З метою збереження та розвитку матеріальної та духовної культури бойківського регіону голова ОДА Михайло Вишиванок видав розпорядження провести 5-7 вересня 2003 року в Богородчанському, Волинському, Рожнятівському районах та м. Болехові Міжнародний фольклорний фестиваль бойків “Бойківська ватра”.

У продовж першої декади лютого на Прикарпатті проходила організована обласною Федерацією альпінізму і скелелазіння Всеукраїнська молодіжна акція “Говерла – 2003”.

Розмаїття послуг туристичних агенцій і готельних комплексів, курортних і санаторних закладів, спортивних товарів та одягу, спорядження для мисливства й рибальства, іншого відпочинкового обладнання продемонструвала Міжрегіональна виставка – ярмарка “Меридіани туризму”, яка проходила в обласному центрі наприкінці лютого 2003 року. Це вже вдруге Івано-Франківська торгово-промислова палата провела такий захід. І судячи з усього він став традиційним.

Більшість із понад 2-х десятків учасників виставки представляли туристичне Прикарпаття. Особливо добре було презентовано сільський зелений туризм – своєрідну новинку в масштабах усієї України. Це вкотре засвідчило, що відпочинковий бізнес не тільки, за словами заступника начальника Головного управління зовнішніх зв’язків туризму й торгівлі ОДА Олега Василіва,


Сторінки: 1 2