У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Планування спортивного тренування протягом року

Планування спортивного тренування плавців високої кваліфікації протягом року - виключно складний процес підбору і визначення оптимального співвідношення різноманітних засобів тренувальної дії, побудови і поєднання різних структурних утворень тренувального процесу: макроциклів, періодів і етапів, мезоциклов, мікроциклів і тренувальних занять.

Особливо ускладнилася побудова спортивного тренування кваліфікованих плавців протягом року. Зв'язано це з рядом причин. В їх числі в першу чергу слід назвати наступні: 1) зростання сумарних об'ємів плавання, роботи на суші, загальної кількості тренувальних занять і т. д.; 2) інтенсифікація процесу тренування, різке збільшення кількості відповідальних змагань, кількості стартів змагань; 3) розширення круга засобів тренувальної дії, включаючи різноманітні вправи з використанням спеціальних тренажерів і устаткування; 4) необхідність планування разом з чинниками тренувальної дії різних засобів відновлення.

Практика останніх років показала, що досягненню максимально доступного рівня спортивних результатів для конкретного етапу вдосконалення плавця, сприятливому розвитку спортивної форми і демонстрації її вищих показників до моменту основних змагань сприяє двух- або трьохциклове планування тренувального процесу протягом року: протягом року планується два або три тренувальні макроцикли, в кожному з яких є підготовчий і змагання періоди; перехідний період планується один, після закінчення серії основних змагань сезону. Кожний з вказаних періодів утворений серією мезоциклов. Мезоцикли підготовчого періоду з'єднані в два етапи - загальнопідготовчий і спеціально-підготовчий (мал. 80).

Мал. 80. Співвідношення фаз розвитку спортивної форми і періодів тренування при різних варіантах річного планування:

1 - фаза придбання спортивної форми, 2 - фаза її збереження, 3 - фаза тимчасової її втрати; / - підготовчий період, // - змагання, /// - перехідний; й - одноциклове планування, 6 - двохциклове, в - трьохциклове

При підготовці плавців високого класу до участі в чемпіонатах Європи і миру, олімпійських іграх останніми роками часто стали виділяти додатковий макроцикл. Він звичайно є третім або навіть четвертим. Мета цього макроциклу - безпосередня підготовка плавця до найбільших змагань сезону. За тривалістю він короткий - звичні 6-8 тижнів. Специфіка побудови цього макроциклу, яка буде розглянута нижче, часто дозволяє спортсмену добитися щонайвищих досягнень саме в найбільших змаганнях. Спортсмени окремих збірних команд різних країн, що успішно здійснюють тренування в цьому макроциклі, добиваються 70-80% рекордних результатів від загального числа стартів в змаганнях.

Якщо протягом року планується два макроцикли або більш, тривалість і зміст кожного з них істотно розрізняються. Наприклад, при трьохцикловому плануванні трени-

ровочного процесу плавців високої кваліфікації тривалість перших двох макроциклів звичайно складає 3-4 місяці кожний, третього, включаючого серію основних змагань і перехідний період, - 4,5-5 місяців. При цьому перший макроцикл носить в основному базовий характер і припускає комплексну підготовку до виступу на різних дистанціях. В другому макроциклі тренувальний процес стає більш специфічним і передбачає направлену підготовку до виступу у відповідальних змаганнях на основних дистанціях, а в третьому, націленому на досягнення щонайвищих результатів в- кульмінаційних змаганнях сезону, об'єм специфічних навантажень досягає максимальних величин. Це знаходить віддзеркалення в різному об'ємі тренувальної роботи, співвідношенні роботи різної переважної спрямованості, кількості стартів змагань і ін.

VII. 1. ПОБУДОВА МЕЗОЦИКЛОВ

Тренувальний макроцикл може бути представлений як система середніх циклів (мезоциклов) -структурных утворень тренувального процесу, кожний з яких звичайно складається з 3- 6 мікроциклів загальною тривалістю від 3 до 6 тижнів. Слід розрізняти втягуючі, базові, контрольно-підготовчі, передзмагання, змагання мезоциклы (Л. П. Матвєєв, 1977).

Основною задачею втягуючих мезоциклов є поступове підведення спортсменів до ефективного виконання специфічної тренувальної роботи. Це забезпечується вживанням вправ, направлених на збільшення можливостей систем кровообігу і дихання. В певному об'ємі можуть також використовуватися допоміжні і спеціально-підготовчі вправи для підвищення можливостей систем і механізмів, що визначають рівень різних видів витривалості, виборчого вдосконалення швидкісно-силових якостей і гнучкості, становлення рухових навиків і умінь, що обумовлюють кінець кінцем ефективність подальшої специфічної роботи.

У базових мезоциклах проводиться основна робота по підвищенню функціональних можливостей основних систем організму плавця, розвитку фізичних якостей, становленню технічної і психологічної підготовленості. Тренувальна програма характеризується різноманітністю засобів, великий за об'ємом і інтенсивності тренувальним навантаженням, - широким використовуванням занять з великими навантаженнями.

У контрольно-підготовчих мезоциклах синтезуються (стосовно специфіки діяльності змагання) можливості спортсмена, досягнуті в попередніх мезоциклах, тобто здійснюється так звана інтегральна підготовка. Особливістю тренувального процесу в цей час є широке вживання змагань і специально-подготовительных вправ, по своєму характеру максимально наближених до умов змагань.

Мезоциклы передзмагань призначені для усунення дрібних недоліків, виявлених в ході підготовки спортсмена, вдосконалення його технико-тактичних можливостей. Особливе місце в цих мезоциклах придбаває цілеспрямована психічна підготовка. Залежно від полягання, в якому спортсмен підійшов до початку мезоцикла передзмагання, тренування може бути побудовано переважно на основі навантажень, мікроциклів, сприяючих подальшому підвищенню рівня спеціальної підготовленості, або розвантажувальних, сприяючих інтенсифікації процесів відновлення, запобіганню перевтоми, ефективному протіканню адаптаційних процесів унаслідок навантажень попереднього мезоцикла.

Кількість і структура мезоциклов змагань в тренуванні спортсменів визначається особливостями спортивного календаря і специфікою річного планування. Протягом тренувального макроциклу проводяться, як правило, один або два мезоцикла змагань.

Спрямованість тренувального процесу змінюється від одного мезоцикла до іншого. Реалізується це не відразу, а в поступовій зміні спрямованості окремих мікроциклів в межах однієї мезоцикла. Наприклад, втягуючі мезоциклы звичайно починаються мікроциклом з малим навантаженням, і основними засобами останнього є загальнопідготовчі і спеціально-підготовчі вправи, вельми далекі по своєму характеру і структурі від змагань. Така організація тренування сприяє


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8