У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Курсова робота - “Туристичні формальності”
32



1. ВСТУП

Сьогодні туризм є найбільш розвинутою та однією з найдинамічніших галузей світової економіки, в якій зайнято близько 10% світових трудових ресурсів і яка виробляє близько 10% світового валового продукту. За прогнозами експертів, на протязі наступних 5 років рівень щорічного зростання цієї галузі становитиме 5%, що створюватиме 2 млн. нових робочих місць.

Річні надходження від світової туристичної галузі становлять 500 млрд. Доларів США і очікується, що цей показник до 2010 року зросте до 1 трильйону доларів США.

Україна повинна використати всі можливості для зростання.

Туризм - це саме той сектор економіки, котрий в Україні заслуговує більшої уваги. Ця галузь може забезпечити значний внесок в економіку країни у вигляді нових робочих місць, збільшення надходжень від зовнішньоекономічної діяльності та поповнення державного бюджету через сплату податків.

Туризм — це індустрія експорту, яка , однак, відрізняється від інших експортних галузей одним важливим аспектом. У більшості експортних галузей товари вивозяться з країни до споживача. В туристичній галузі споживач прибуває в країну для того, щоб придбати та спожити вироблені продукти та послуги.

Туристична галузь — це індустрія з високим рівнем конкуренції. Більше 100 країн конкурують на світовому туристичному ринку, який постійно змінюється. Сьогоднішній турист надає перевагу відпочинку у місцях з незабрудненим навколишнім середовищем, а також шукає можливостей для активного відпочинку, культурного збагачення та самоосвіти.

Україна в цілому та Карпатський регіон зокрема можуть пропонувати саме такі види відпочинку. Карпатський регіон має незабруднене навколишнє середовище, прекрасне здорове повітря, чисті ріки, гори, сільські місцевості, де збережені національні традиції, музеї, церкви та інші прекрасні архітектурні пам'ятки. Регіон може пишатись багатим фольклором та традиціями. Такі риси притаманні небагатьом іншим регіонам світу.

Туризм - це індустрія сервісу, про нього говорять як про „індустрію людського спілкування". Це галузь, в якій новітні технології не можуть зменшити кількість робочих місць. Це також індустрія, яка допомагає усунути бар'єри між людьми різних культур та національностей і створює атмосферу миру та розуміння між народами.

НАЙБІЛЬШІ ЦЕНТРИ ОРГАНІЗОВАНОГО ТУРИЗМУ ОБЛАСТІ.

Косів - низько гірський кліматичний курорт, розміщений в долині ріки Рибниця в живописній гірській місцевості.

В письменних джерелах з початку XIX століття - великий центр народних художніх промислів.

Є пам'ятники воїнам-визволителям, Тарасу Шевченку, Івану Франку, Михайлу Павлику, „Камінь Довбуша", працює музей гуцульського мистецтва і побуту.

В межах території Яблунівського, Косівського, Пістинського, Шешорського, Космацького та ін. Лісництв в 2002 році створений Національний природний парк "Гуцульщина". На його території багато водопадів та інших пам'яток природи. Загальна площа - 32 271 га. 7 606 га

Яблуниця — село, розміщене на пересіченості багатьох туристичних екскурсійних маршрутів, один із самих молодих центрів гірськолижного туризму Прикарпаття.

До послуг туристів і спортсменів — канатні дороги на схилах гір, турбаза „Гірська", ресторан-готель „Беркут", на Яблуницькому перевалі, площадки для автомобілів, бензозаправочна станція.

Яремча - низько гірський кліматичний курорт, розміщений на березі річки Прут на висоті 665 м над рівнем моря.

Вічнозелені ліси, бурхливі гірські річки і кришталево чисте повітря — роблять це місце справжньою перлиною для відпочинку, лікування і туризму. В місті є народний музей атеїзму.

Верховина — селище міського типу, районний центр.

Відомий з 1424 року, розміщений на берегах стрімкого Чорного Черемоша. В різні роки тут бували Іван Франко, Леся Українка, Михайло Коцюбинський, Григорій Хоткевич та інші відомі діячі української культури.

Ворохта — середньо гірський кліматичний курорт, розміщений в Карпатах вподовж річки Прут. Тут працюють 4 санаторії. До послуг туристів і екскурсантів канатна дорога.

Івано-Франківськ - адміністративний, економічний і культурний центр області. Як великий туристичний центр став швидко розвиватись з 1965 року, коли тут почали роботу обласна рада по туризму і екскурсіях та іншим туристично-екскурсійних організаціях.

Екскурсії можуть проводитись в музеї.

Пам'ятники Тарасу Григоровичу Шевченку, Івану Франку, Адаму Міцкевичу.

Музично-драматичний театр ім. Івана Франка, проводяться концерти в обласній філармонії.

Туристичні формальності

Туристичні формальності включають процедури, пов'язані з дотриманням туристами, особами, які перетинають державний кордон, визначених умов, правил та вимог, які встановлюються державними органами країни в'їзду та перебування.

У принципі 6 Гаазької декларації з туризму, прийнятої у 1989 році, зазначено, що державам та індустрії туризму необхідно вжити термінових заходів зі спрощення туристських формальностей і митних процедур стосовно паспортів, віз, медичного та валютного контролю при здійсненні поїздок та подорожей.

Туристичні формальності повинні бути спрямовані не на стримування туристичних потоків, а навпаки, на полегшення та подолання різноманітних перепон, які можуть виникнути під час здійснення подорожі, особливо під час відвідування туристами інших країн та регіонів.

Туристичні формальності поділяються на такі основні групи: оформлення закордонних паспортів, оформлення віз (паспортно-візові формальності); валютний контроль та порядок обміну валют (валютні формальності); митні формальності; контроль в'їзний та виїзний; медико-санітарні формальності; особливості переміщення та правила перебування туристів у тих чи інших країнах та інші.

У практиці міжнародного туризму туристичні формальності поділяються на дві основні групи:

1) дозвільні (поліцейські) формальності;

2) санітарно-медичні формальності.

До першої групи належать процедури, пов'язані з перевіркою дотримання особами, які перетинають державний кордон, встановленого паспортно-візового режиму. Здійснення цих видів контролю покладено на відповідні служби у аеропортах, залізничних, морських та річкових портах, на транспортних та пішохідних пунктах перетину кордону. В Україні ці функції виконують Держкомкордону та Держмитслужба.

До другої групи формальностей належать процедури, пов'язані з перевіркою дотримання особами, які перетинають державний кордон, встановлених вимог щодо вакцинації. Цей вид контролю передбачає, як правило, перевірку наявності відповідного медичного сертифіката, медичного страхового поліса. Якщо турист


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9