У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Курсова робота - Туризм
28



Зміст

Зміст

 

Введення

1. Класифікація аспектів туризму

1.1. Загальноекономічні чинники

1.1.1. Добробут суспільства і збільшення вільного часу

1.2. Социо-демографічні чинники

1.2.1. Вікова структура

1.2.2. Структура сім'ї

1.2.3. Рівень доходів і утворення населення

1.2.4. Співвідношення міського і сільського населення

1.3. Чинники культурного порядку

1.3.1. Міжнародна культура і культурний націоналізм

2. Основні чинники туристської мотивації

2.1. Вік.

2.2. Освіта.

2.3. Соціальна приналежність.

2.4. Менталітет.

2.5. Конфесія.

2.6. Дохід..

2.7. Сімейний стан.

2.8. Робота..

2.9. Відпустка.

2.10. Здоров'я

2.11. Чисельність туристської групи.

2.12. Географічний напрям.

2.13. Сезонність.

2.14. Активність.

3. Вільний час як чинник туризму

Висновок.

Список використовуваної літератури

Введення

Туризм давно став насущною необхідністю і невід'ємною частиною життя людини. Рано чи пізно він відчуває потребу відправитися в подорож. Прагнення людини до різноманітності вражень набуває чітких контурів, коли він приходить до рішення провести вільний час зовні удома, розраховуючи із зміною місць зняти нервову напругу і втому, що породжується роботою.

Чим людина керується при виборі поїздки, місця туристського призначення, характеру діяльності під час подорожі? Що примушує його зробити так, а не інакше?

Одним з ключових моментів, що дозволяють відповісти на ці питання, є мотивація подорожі і вибору туристського продукту.

Туристична мотивація може бути визначена як спонуки людини, направлені на задоволення рекреаційних потреб, залежно від його індивідуальних поглядів, цінностей, схильностей, освіти і т.д.

В світі налічується понад 300 видів і підвидів подорожей, які постійно доповнюються новими різновидами, здатними задовольнити найрізноманітніші бажання і потреби туриста.

Туристична поїздка має в своїй основі мотивацію, яка є одним з найважливіших чинників ухвалення рішення про подорож і вибору туристського продукту і його складових елементів. Мотивація вибору туристської подорожі (час, тривалість, напрям, вигляд, витрати, характер діяльності) - найважливіша характеристика, що впливає на поведінкові ініціативи туриста при плануванні їм відпочинку, виборі, придбанні і здійсненні туру.

Туристські мотиви - найважливіші складові елементи системи туристської діяльності, які можна розглядати як визначаючі компоненти попиту, основу вибору поїздки і програми відпочинку.

Мотиви людини певною мірою формують його поведінку як покупця і споживача товарів і послуг, особливо в туризмі. Немає такого продукту, який може бути реалізований на ринку, якщо він не проведений відповідно до споживчого попиту. Адресність туристського продукту є заставою його продажеспособності. Розуміння мотивів потенційного туриста має величезне значення при плануванні, формуванні і організації процесу реалізації туристського продукту. Це дає можливість проводити і пропонувати на ринок той туристський продукт, який найбільшою мірою відповідає споживчим очікуванням.

Туристська мотивація - це та необхідна база, на якій повинна будуватися ефективна система планування, розробки і реалізації туристського продукту.

Мотивів, якими керується турист, багато. Причому у туриста завжди присутня ціла гамма спонукальних мотивів, з яких лише визначені можуть мати істотну значущість і впливати на механізм і результат ухвалення остаточного рішення. Проте будь-який мотив в конкретній ситуації під впливом певних обставин здатний робити вплив на поведінку споживача в процесі ухвалення їм рішення про подорож і вибір турпродукта.

Не рідко туристська програма змінюється під впливом не основних, а побічних мотивів. Наприклад, людина, що відправилася на відпочинок в певне місце, деколи відвідує інші цікаві місця і визначні пам'ятки, пояснюючи свій вчинок таким мотиваційним результатом: “Мовляв, коли тут ще побуваю? Треба все побачити”. Мотиви обумовлюють вдосконалення, розвиток і впровадження нових туристських програм.

Тенденція до збільшення вільного часу є важливим чинником подальшого успішного розвитку туризму як галузі. Разом з тим “потреба у відпочинку відноситься до верхнього поверху піраміди потреб людини”. Відомо, що потреби людини в туризмі - потреби у відновленні і розвитку фізичних і психічних сил людини, в його фізичному, інтелектуальному і духовному вдосконаленні. Але для того, щоб ці потреби набули масового характеру, суспільство повинне досягти досить високого рівня добробуту, щоб мати багато вільного часу.

2. Класифікація аспектів туризму

 

Мотиви певною мірою зумовлюють поведінку людини як покупця турпродукта, впливаючи на вибір практично всіх його складових елементів. Не всі туристські мотиви можуть бути чітко сформульовані і визначені, але їх можна систематизувати.

Загальноекономічні чинники

- рівень матеріального добробуту масового споживача

- співвідношення робочого і вільного часу у трудового населення

 

Социо-демографічні чинники

- вік

- підлога

- професія

- освіта

- соціальна група

- сімейний стан

- майнове положення

- склад сім'ї

- регіон мешкання

- город/сельская місцевість

- величина населеного пункту, де живуть туристи

- рід занять

Чинники культурного і суспільно-психологічного характеру

- пріоритети в системі духовних цінностей суспільства

- психологія споживання

 

Особово-поведінкові чинники

- особисті особливості

- стиль життя

- інтереси у вільний час

- система духовних цінностей

- цільові установки

- мотиви

Всі ці чинники надають дію на так званий “чорний ящик свідомості покупця”, який кінець кінцем є визначним елементом поведінки споживача на ринку.

Сукупність тих або інших чинників визначає виникнення і характер поведінки споживачів туристських послуг, які можуть бути виражені, наприклад, такими показниками, як:

- частотність туризму;

- переваги у виборі географії туризму;

- форма організації туру, що віддається перевазі;

- уявлення туриста про ціну туру і т.д.

І саме для того, щоб виявити дані поведінкові особливості споживачів туристських послуг, необхідно докладніше розглянути дію на структуру туристського попиту загальноекономічних і социо-демографічних чинників, а також чинників культурного порядку В.А. Квартальнов, ТУРИЗМ. М., Фінанси і статистика, 2001.

 

1.1. Загальноекономічні чинники

1.1.1. Добробут суспільства і збільшення вільного часу

Туризм як галузь економіки, що займається в першу чергу організацією вільного часу клієнта, може успішно існувати і розвиватися за наявності як мінімум двох складових: вільного часу і достатніх матеріальних засобів для його організації. Простіше кажучи, основу сучасного туристичного ринку як в якісному, так і в кількісному відношенні складають оплачувані відпустки працівників з урахуванням того, що останнім часом в міжнародному туризмі


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7