У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Проблеми та перспективи створення в Україні Вільних економічних зон туристсько –рекреаційного типу

 

ЗМІСТ

ВСТУП 3

1. Особливості створення вільних економічних зон та їх різновиди

Передумови створення вільних економічних зон 5

Різновиди вільних економічних зон та їхні основні риси 7

Світова практика функціонування вільних економічних зон 10

2. Вільні економічні зони туристично–рекреаційного типу

2.1. Вільні економічні зони України 15

2.2. Вільні економічні зони туристично–рекреаційного типу 17

Проблеми та перспективи функціонування ВЕЗ України

3.1 Наслідки згортання ВЕЗ України 24

3.2 Проблеми та перспективи розвитку ВЕЗ в Україні 27

ВИСНОВОК 31

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ 34

ВСТУП

Реформування соціально-економічного становища в Україні вимагає застосування нових форм регіонального розвитку, що базуються на можливостях регіонів повніше й ефективніше використовувати наявні ресурси і переваги сприятливого економіко-географічного та геополітичного розташування.

Найбільш дієвими формами регіональної політики, що застосовуються країнами як з високорозвиненою, так і перехідною економікою, є створення спеціальних (вільних) економічних зон та здійснення комплексу заходів, що проводяться центральними і місцевими органами виконавчої влади шляхом запровадження спеціальних режимів інвестиційної діяльності.

Вільні економічні зони (ВЕЗ) міцно увійшли у світову господарську практику та діють у різних державах. Зараз у світі близько 2000 ВЕЗ, але до них не можна віднести ні одну українську, оскільки ті утворення, які в Україні називаються "вільними економічними зонами", не задовольняють міжнародні вимоги, які виставляються до такого роду зон.

Станом на сьогоднішній день в Україні створені такі спеціальні (вільні) економічних зони: "Донецьк" та "Азов" - у Донецькій, "Закарпаття" - в Закарпатській, "Яворів" та "Курортополіс Трускавець" - у Львівській, "Славутич" - у Київській, "Інтерпорт Ковель" - у Волинській, "Миколаїв" - у Миколаївській, "Порто-франко" - в Одеській областях, "Порт Крим" - в Автономній Республіці Крим та запровадження спеціальних режимів інвестиційної діяльності на територіях пріоритетного розвитку (далі - спеціальні режими): в Автономній Республіці Крим, Донецькій, Луганській, Закарпатській, Львівській, Житомирській, Чернігівській, Волинській областях, містах Шостка Сумської області та Харкові.

Економіка вільних економічних зон має високий ступінь відкритості зовнішньому світу, а митний, податковий і інвестиційний режим сприятливий для зовнішніх і внутрішніх інвестицій.

Важливою причиною утворення вільних економічних зон є те, що часто країна не бажає цілком відкривати свою економіку для припливу іноземного капіталу і тому використовує часткову, локальну відкритість у виді спеціальної зони.

Досвід промислово розвинутих країн показує, що міжнародний туризм є найбільш відомим засобом, що дозволяє в короткий термін здійснити надходження в країну грошів у національній валюті. Протягом короткого часу туризм зайняв важливе місце у світовій економіці. Високими темпами зростають валютні надходження від міжнародного туризму.

В економіці багатьох країн доходи від туризму і зараз мають величезне значення. Так, надходження Іспанії від міжнародного туристського обміну перевищують витрати на нього майже в 7 разів, Туреччини – у 6 разів, Португалії – у 4,8 рази, Греції – 3,5, Італії – у 2 рази.

Унікальний природно-ресурсний потенціал України, наявна матеріально технічна база лікування та відпочинку, доповнена необхідними засобами комунікації, незмінно високий попит на рекреаційні послуги зумовлюють потенційну вигідність функціонування туристично-рекреаційних зон. Базою для їх створення можуть стати регіон Карпат, Одеська область, Республіка Крим.

Актуальність цієї теми спонукали мене обрати для своєї курсової роботи тему „Проблеми та перспективи створення в Україні ВЕЗ туристично-рекреаційного типу”.

Мета роботи – дослідити проблеми та перспективи створення спеціальних туристично-рекреаційних зон в Україні, а також розглянути туристично-рекреаційний потенціал Чернівецької область і доцільність створення тут ВЕЗ туристично-рекреаційного типу.

ресурси.

1. Особливості створення вільних економічних зон.

1.1. Передумови створення вільних економічних зон.

Невід'ємною частиною міжнародних економічних відносин другої половини XX століття стають вільні (спеціальні) економічні зони (ВЕЗ). Для світових господарських зв'язків вільні економічні зони з'являються, в основному, як фактор прискореного економічного росту за рахунок активізації міжнародного товарообігу, мобілізації інвестицій, поглиблення інтеграційних економічних процесів.

З часу підписання в 1973 р. Кіотскої конвенції, що визначила вільну зону як своєрідний зовнішньоторговельний анклав, де товари вважаються, що находились за межами митної території, ВЕЗ одержали широке поширення в багатьох країнах. У 90-і роки у світі функціонувало кілька тисяч різного роду вільних економічних зон. По оцінках фахівців до 2006 року через різні ВЕЗ буде проходити до 30% світового товарообігу. Міжнародні корпорації в пошуках пільгових умов для своєї діяльності розглядають вільні економічні зони як сприятливі території, де можна одержати надприбуток. Найбільші транснаціональні корпорації вважають організацію власного виробництва у вільних економічних зонах найважливішим напрямком своєї експансії.

Вільні економічні зони являють собою частину національного економічного простору, де використовується особлива система пільг і стимулів, не застосовувана в інших частинах країни. Як правило, вільна економічна зона - це в тім чи іншому ступені відособлена географічна територія.

У наукових публікаціях і звітах міжнародних організацій для характеристики різного роду зон використовується термін "вільні економічні зони". Однак цей термін не повною мірою відбиває сутність цього явища. Так, застосовувані в багатьох з них економічні правила, важелі, спеціальні адміністративні закони аж ніяк не звільняють від визначеного правового і господарського режиму, а лише полегшують його, надають пільги, що стимулюють підприємництво. Фактично, держава в цих зонах лише скорочує масштаби свого втручання в економічні процеси.

Для деяких країн "вільні зони" власне кажучи є спеціальними в змісті екстериторіальності, за умовами рівня життя працівників зони, концентрації виробничого потенціалу й ін. Для таких зон більше підходить термін "спеціальні економічні зони".

Для чого створюються вільні економічні зони? Чому вони одержали таке поширення у світі?

Мета створення ВЕЗ залежать від рівня


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10