У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Проблеми розвитку туризму потребують комплексного вирішення

Проблеми розвитку туризму потребують комплексного вирішення

Туризм в усьому світі є важливою галуззю. Адже саме він - вагоме джерело надходження податків до місцевих бюджетів.

На початку червня управлінням культури та туризму облдержадміністрації була організована виставка-ярмарок «Кіровоградщина. Туризм 2006». Її мета – вивчення попиту на туристичну продукцію, яка пропонується суб'єктами туристичної діяльності із забезпечення відпочинку населенню та підтримка місцевого туристичного продукту, а також презентація природно-рекреаційного та історико-культурного потенціалу області та налагодження стосунків між суб'єктами туристичної діяльності, які надають послуги із забезпечення відпочинку громадян.

В розмові із журналістами начальник управління Наталія Овчаренко наголосила, що діє обласна програма розвитку туризму, яка передбачає створення ефективної моделі фінансового та матеріально-технічного розвитку цієї галузі.

Кожен район Кіровоградщини має свої історико-культурні особливості - місця, що уславлюють край. Наприклад, Устинівський район – Монастирище, Долинський – парк «Веселі Боковеньки», Бобринецький – Свято-Вознесенська церква, Кіровоградський – Державний заповідник-музей І.К. Тобілевича (Карпенка-Карого) “Хутір Надія”, Олександрівський – церква Іоана Богослова (с. Головківка) та Свято-Хрестовоздвиженська церква-усипальниця родини Раєвських (с. Розумівка). Але дуже прикро, що туристична інфраструктура багатьох населених пунктів, де вони розташовані, не відповідає світовим стандартам. Подекуди малорозвинуті - готельний бізнес, сфера послуг. У поганому стані дороги.

Ці питання потребують комплексного вирішення.

Неабияке значення в структурі розвитку цієї галузі належить зеленому туризму. У багатьох районах області (Компаніївському, Устинівському, Онуфріївському, Знам'янському, Світловодському) є громадяни, які бажали б впровадити цю справу. Але однією із перешкод, за словами Наталії Юріївни, є обов'язкова приналежність цих осіб до числа приватних підприємців та сплата ними відповідних податків: зелений туризм як бізнес для наших земляків є новою справою та багатьох відлякує необізнаність щодо успішності його ведення.

Наталія Овчаренко розповіла, що кілька місяців тому управління стало ініціатором у проведенні круглого столу, на якому його учасники - заступники голів райдержадміністрацій, начальники відділів культури і туризму райдержадміністрацій та міськвиконкомів, заступник директора обласного центру зайнятості, представники інших зацікавлених структур - обговорили питання щодо сприяння розвитку сільського зеленого туризму в області, зокрема, можливості інвестування, оподаткування. Також відбувся семінар для осіб (представників різних районів області), що охочі вести таку власну справу. Їм надавалися роз'яснення щодо перших кроків її започаткування та ведення, зокрема через службу зайнятості. В планах фахівців управління культури та туризму - перейняття досвіду у колег із західних областей України, де ця галузь найбільш розвинута. Функціонує Всеукраїнська спілка сприяння сільському зеленому туризму. Планується створення її філії на Кіровоградщині.

Начальник відділу охорони культурної спадщини, туризму та курортів Надія Лісняк та головний редактор журналу «Новости турбизнеса» Тетяна Козлова висловили своє бачення щодо можливостей зайняття зеленим туризмом. Зокрема, Н. Лісняк зазначила, що існує проект постанови Кабміну, стосовно ведення власної справи в галузі зеленого туризму без оподаткування, коли утримувач садиби одночасно надає послуги не більше, ніж семи клієнтам. Така садиба повинна маркуватися як «зелена», а її власник належати до членів спілки зеленого туризму.

Т. Козлова зосередила увагу журналістів, що до розгляду депутатів Верховної Ради підготовлений законопроект, згідно якого дохід на одного члена родини, що займається зеленим туризмом, не повинен перевищувати 450 гривень. У такому випадку така садиба звільняється від оподаткування. За її словами, на жаль, сьогодні не має жодного нормативного акту, який би регулював взаємостосунки господаря садиби із його клієнтом. Адже турбота про побут туристів - забезпечення їх житлом, харчуванням - велика відповідальність. Необхідне впровадження законопроектів, які б регулювали цей процес, захищаючи при цьому як інтереси тих, хто відпочиває, так і підприємців.

КІРОВОГРАДСЬКА ОБЛАСТ

Важливою віхою в культурному розвитку краю було будівництво в 1754 році фортеці Святої Єлисавети. Вона на довгі роки стала центром духовного життя Кіровоградщини. На зламі XVIII-ХІХ століть в Єлисаветграді та інших місцевостях було споруджено десятки церков. Досконалістю архітектурного вирішення і зараз дивують Свята Різдва Пресвятої Богородиці Кафедральний собор, Храми Преображення Господня, Покрова Пресвятої Богородиці Єлисаветграда, Вознесенський собор Бобринця та інші.
У фортеці Св.Єлисавети заснована перша в Україні друкарня цивільного шрифту, випущена "Азбука", існувала медико-хірургічна школа. Шляхи юного Тараса Шевченка пролягли через Єлисавет і відобразилися у його творчості. Наш край надихнув на створення кращих зразків лірики А.Фета.
Виразне архітектурне обличчя міського центру створене визначними архітекторами О.Лишневським і Я.Паученком. З Єлисаветграду вийшов один з фундаторів російської вокальної школи Й.Петров і ціле сузір'я славетних композиторів, музикантів, співаків, педагогів музичного мистецтва світового рівня: К.Шимановський, Г.Нейгауз, К.Ерделі, Ф.Блуминфельд, Ю.Мейтус, Л.Балановська, В.Канделакі, М.Гришко, Г.Поляновський.Потяг до живого українського слова, народної пісні, танку виплеснувся у діяльності багатьох аматорських гуртків, що були створені кращими представниками новонародженої української інтелігенції у Новомиргороді, Новоархангельську і особливо у Бобринці і Єлисаветграді. А завершився цей процес заснуванням у 1882 році професійного українського театру славною плеядою корифеїв: М.Кропивницьким, І.Карпенком-Карим, М.Садовським, П.Саксаганським, М.Садовською-Барілотті, М.Заньковецькою. І це дало підставу називати місце творчої роботи Карпенка-Карого "Хутір Надія" - "столицею українського театру".Славу українського національного відродження підхопили і продовжили земляки - громадські діячі: меценат Є.Чикаленко, поет Є.Маланюк, письменники В.Винниченко, Ю.Яновський, актори Г.Юра та І.Мар'яненко.

Кіровоградщина - область особлива вже тим, що в її лоні, недалеко від річки Доброї, в Добровеличківському районі, знаходиться географічний центр України. На її території знаходиться Чорноліський державний заповідник. Цікава область іншими визначими місцями. Одне з них - Онуфріївський парк, розбитий у ХІХ столітті графами Толстими (до цього ж роду належали письменники


Сторінки: 1 2