У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Зміст

Вступ

Розділ І. Характеристика природних умов та інфраструктурних ресурсів

Фізико – географічне положення

Водні ресурси

Лісові ресурси

Кліматичні ресурси та їх особливості

Сільське господарствоЗемельні ресурси та їх особливості

Характеристика транспортних шляхів

Наявність пунктів відпочинку

Економічні, фінансові, трудові, виробничі ресурси

Характеристика історико – культурних ресурсів

Розділ ІІ. Характеристика області, як туристичного комплексу

Розділ ІІІ. Перспективи розвитку комплексу

Висновок

Використана література

Вступ

Характерною рисою кінця ХХ століття став бурхливий розвиток туризму - найбільш демократичної та інтернаціональної сфери суспільної діяльності. Потужний імпульс до цього було дано на Першій всесвітній конференції “Туризм як впливова силу збереження миру” (1988 р. Ванкувер), де вперше пролунав заклик до поширення та пропаганди туризму як гаранта миру та безпеки , який впливає на громадян різних країн, їх економіку, культурну спадщину, традиції, релігію та ремесла.

Туризм в Україні може перевернути ваші уявлення про відпочинок ! Залежно від ваших схильностей та вподобань лише за одну поїздку до України Ви зможете охопити низку туристичних та оздоровчих напрямків.

Одеса - найважливіший порт України на південно-західному березі Чорного моря поблизу Хаджибейського й Куяльницького лиманів. Одеса - великий вузол транспортних шляхів і залізниць.   

Швидкому росту Одеси, починаючи з 19 століття, сприяло розширення зовнішньої торгівлі, будівництву в 60-70-х роках залізниць Одеса-Балта, Одеса-Київ. В кінці 19 століття порт Одеса по товарообігу зайняв 1-е місце після Петербургу.   

З 19 століття Одеса стає значним культурним центром. І основною запорукою злеьоту й розквцвіту Одеського культурного життя стало примхливе переплітіння культур росіян, українців, євреїв, румун, молдаван, греків, болгар та інших народів.    

В теперішній час Одеса це великийкрупний промислоівний центр - важливий центр машинобудівельної, приладоборобудівельної, суднобудівельної, хімічної, фармацевтичної, харчової, легкої, деревообробної і будівельної промисловості.    

Одеса - крупний науковий центр. В місті багато вищих навчальних закладів: університет, політехнічний інститут, інститут інженерів морського флоту, електротехнічний інститут зв'язку, консерваторія та інщі. В Одесі кілька медичних інститутів: медичний інститут; науково-дослідні інститути - очних захворюваннь і тканинної терапії, вірусології і епідеміології, курортології, стоматології; медичні училищя.   

Одеса - крупний морський порт. Одеса добре зв'язана повітряними авіалініями з крупнішими містами України, Росії і різних країн світу.   

Одеса - один із найбільш кольоритних містів Причорномор'я з мальовничими бульварами, вулицями, парками й набережними.   

Історія Одеси закарбованапечатена в її пам'ятниках культури й архітектури: Приморський бульвар, пам'ятник А.Е.Рішел'є, монументальні Потемкінські сходи, Пушкінський дім, палац Воронцова, Стара біржа, палац Потоцького (Художній музей), госпіталь, палац Наришкіної (Палац культури моряків), оперний театр, Нова біржа (філармонія), санаторій Дзержинського, НДІ курортології, НДІ очних захворюваннь і тканинної терапії, залізничний вокзал, аеровокзал, морський вокзал, головний корпус політехнічного інституту, висотний готель «Чорне море», пам'ятник Невідомому матросу, пам'ятник «Потемкінцям - потомки» та інщі.   

Одеса славиться своїми культурними, кінними, театральними й музичними традиціями. Ціла армія видатних артистів виходила на сцени й кони таких закладів як: Театр опери й балету, Український музично-драматичний театр, Російський драматичний театр, Театр музичної комедії, Театр юного глядача, ляльковий театр, цирк, філармонія. В кіносвіті і численним глядачам добре відома Одеська кіностудія. В Одесі були відкриті різні музеї: археологічний, історико-краєзнавчий, художній, західного й східного містецтв, морського флоту та інщі. В Одесі жили й творили видатні музики, писменники, поети, сатирики й гумористи. Яркою зіркою спалахнула команда КВН "Одеські джентельмени"...   

Одеса не тільки культурний і промислівний центр, але й великийкрупний центр лікування, відпочинку й туризму України й Причорномор'я. В Одесі, поблизу неї і до заходу від Дністеру уздовж узбережжя Чорного морю розташована група бальнео-грязевих, бальнео-кліматичних і кліматичних приморських курортів. Лікувальними засобами курортів з'являються: лікувальні мулові грязі, рапа лиманів, морські і штучні мінеральні ванни на морскіїй воді (вуглекислі, сірководенні, роадонові, кисневі, азотні), морські купання, сонячні і повітряні ванни (таласогеліотерапія), виноградолікування.   

Часткова спеціалізація Одеських курортів: захворювання серцево-судинної і периферійної нервової систем, неврвовоологіичні, опорно-рухового апарату, органів дихання нетуберкульозного характеру; протитуберкульозні санаторії; для дітей з наслідками поліоміелита й ревматизмаом в неактивнійої формі; захворювання органів травлення; для дітей з кістково-суглобним туберкульозом.   

Основні курорти Одеської групи курортів: Аркадія, Куяльницький, Лермонтовський, Холодна Балка, Великий Фонтан, Затока, Лузанівка, Приморське, Чорноморка, Лебедівка, Сергіївка, Хаджибейський.

Більша частина території Одеської області відноситься до Причорноморської низовини, плавно понижаючейсяеної до Чорного моря. На узбережжі Одеської області велика кількість лиманів, повністю або частково відгорожених від моря піщано-раковинними природними насипами. Крупніщі лимани Куяльницький і Хаджибейський.

Річна сітка Одеської області повностюістю належить басейну Чорного моря. Головні ріки: Дунай (з Кілійским гірлом), Дністер (з притокою Кучурган), Колима й Савранка (притока Южного Північного Бугу). Дельта Дунаю і плавні Дністеру місцями заболочені. Багато мілких пересихаючих річок. Крупні Великі ріки мають важливе господарське значення для судноплавства, зрошення і гідроенергетики. В приморськійої смузі багато прісноводних (Кагул, Ялпуг, Катлабух) і солоних (Сасик, Шагани, Алібей, Бурнас) озер.   

Найбільш характерні грунти Одеської області южні і звичайні чорноземи, середне- й малогумусні. В приморської частині області переважають южні солонцеваті чорноземи. По долинам і балкам повсюдно розпоширени чорноземно-лукові солончаковаті почви й солончаки. Природні різнотравні типчаково-ковильні степа розгортані. Невеликі масиви лісів-дібров із дубу черешчатого, буку, ясеню і липи збереглися тільки на півночи Одеської області. Багато лісних полезахисних смузів із акацій, абрикоси, клена та ін. Із ссавців зустрічаються численні гризуни - заяць-русак, хом'як, ховрашок, тушканчик, ондатра та ін.; із птахів - орлан-білохвіст, орел-могильник, фазан та ін.; в річкових плавнях Дунаю і Дністеру - численні водоплаваючі птахи. Ріки багаті рибою: лещ, щука, рибець, короп та ін. В прибережної зоні Чорного морю водяться бички, ставрида та інщі риби. Можуть запливати


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7