У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ЗАГАЛЬНА ІНФОРМАЦІЯ ПРО СТЕРОЇДИ

Загальна інформація про стероїди

Сьогодні майже кожний при слові "стероїди" негайно ж думає про анаболічні стероїди, відомих дилетантам під ім'ям "анаболіки". При цьому часто забувають, що "стероїди" - це загальна назва цілої групи різноманітних стероїдних гормонів. Серед них - гормони кори надниркових (глюко- і мінералкортикоїди), жіночі статеві гормони (естроген і гестогени), а також чоловічі статеві гормони (андрогени). В цій книзі мова піде виключно об останніх - андрогенах. З їх найважливішим представником, тестостероном, читач вже познайомився в попередньому розділі. Тому надалі при слові "стероїди" матимемо на увазі анаболико - андрогенні стероїди.
Анаболіко - андрогенні стероїди - це синтетичні отримані утворення, схожі по деяких своїх якостях з природним чоловічим гормоном андрогеном - тестостероном. Основною причиною їх розвитку був намір, створити препарат, який володів би високими анаболічними якостями тестостерону, але одночасно виключаючи б його сильні андрогенні можливості. "Були докладені величезні зусилля для створення чистого анаболіка без домішки андрогенних "побічних явищ" (Кахакиян, 1976; Крюськемпер, 1965)." (Цитата з "Допінг - заборонені лікарські засоби в спорті", стор. 51, Дірк Клазінг, Манфред Донике і ін.). Щоб реалізувати цю ідею, були внесені величезні зміни в молекулу стероїда, Знов створені стероїди відрізняються у той час або заниженою анаболічною андрогенною функцією, або володіють підвищеною ефективністю відносно обох якостей. Деякі стероїди отримали такі структурні зміни, які приведуть до ще більш високої андрогенності і заниженої анаболической активності. Це пояснює відмінності у дії, ефективності, побічних явищах існуючих стероидов. Створення чистого анаболика, де повністю були б роз'єднані анаболічні і андрогенні якості стероїда, не вдалося. Тому так званий анаболічний стероїд (анаболік) володіє деякою часткою андрогенної дії, і навпаки, андрогенний стероїд (андроген) володіє анаболічними якостями.

І тому ви думаєте, що для швидкого придбання сили і нарощування м'язової маси краще застосовувати анаболічний стероїд з мінімальною андрогенністю. Нічого подібного, оскільки назва "анаболічний стероїд" нічого не повідомляє вам про силу анаболічної дії, відомо лише, що анаболіко - андрогенне співвідношення початкового тестостерону - родоначальника тут зміщено. Для визначення даного співвідношення і (визначення) стероїда як анаболіка або андрогена, як параметра служить тестостерон. Отже, стероїди, в яких андрогенні якості понизять, визначаються як "анаболічні стероїди", а ті де андрогенні якості вище - "андрогенні стероїди ". В чому ж проблема? В том, що зниження андрогенної активності препарату незмінно спричиняє за собою і зниження і його анаболічних якостей, тому анаболік менш андрогірований, чим початковий тестостерон, але в той же час володіє і більш низькими анаболическими якостями. При читанні наступних глав читач зрозуміє, що так звані "масові стероїди " походять виключно з групи андрогенних стероїдів, де разом з посиленими андрогенними якостями спостерігаються дуже сильні анаболические. "... кращий андроген, а точніше тестостерон, - найважливіший анаболік для чоловіка". (з "Допінг - заборонені лікарські засоби в спорті", Дірк Клазінг, Манфред Донике і ін.) Перед атлетом встає дилема, що вибрати, оскільки андрогенні стероїди не тільки сильні відносно них анаболічних якостей, але і до нещастя, володіють великою кількістю побічних дій. З цього слід: чим ефективніше стероїд, тим він андрогеніший, і, отже небезпечно для організму.

Тому не слід погоджуватися з часто чутною сьогодні всюди думкою, що анаболічні стероїди викликають у приймаючих їх стійкі не оборотні пошкодження. Частково це вірно і за більшість побічних явищ відповідальні андрогенні стероїди. Але загальна думка: "Стероїди руйнують печінку" - абсурд, оскільки стероїд стероїду ворог. Перші анаболічні/андрогені стероїди офіційно увійшли до торгівлі на початку 50-х. І вже через десятиріччя велика частина була на ринку. Т.к. за останній час виникла лише мала кількість нових препаратів, ці вище вказані лише відносно називають старими. Звичайно ж, за все ці роки були внесені деякі зміни, особливо, відносно стероїдного сектора препарату. Багато які препарати зняті з торгівлі, деякі виникли в інших країнах під іншою назвою і знов продаються, в 80-х додалося декількох нових. Стероїди як і раніше вважаються найефективнішими засобами для поліпшення спортивних досягнень. Ще в 50-го вони міцно завоювали своє місце в світі спорту. Значну роль у виникненні співвідношень між стероїдами і спортом зіграло введення діанаболу, орального стероїду, який був створений командним лікарем, американських штангістів доктором Джоном Циглером, в його спільній роботі з фармацевтичною фірмою С1ВА В 1956 році. Цей препарат і його послідовники знайшов своє місце в кінці 50-х, спочатку серед важкоатлетів, потім широко розповсюдився і у всіх інших спортивних областях. Потім його блискавичному розповсюдженню в 60-70-е роки сприяв рух "Воdybulding". Все частіше їх сталі застосовувати і атлетки. В 1974 році Інтернаціональний Олімпійський Комітет ухвалив рішення про внесення анаболіків в загальний список допінгів. "Олімпійські ігри 1976 року в Монреалі були першими, де проводився контроль по анаболикам". ( з "Допінг в спорті" Зелінг, Поллерт, Накфорт). На сьогоднішній день спостерігається небувале розповсюдження цих медикаментів, як затверджує в своїй книзі "Рекорди за допомогою допінга?" Мелвін X. Уїльямс: "Анаболічеськіє стероїди - це група медикаментів, які схожі на епідемію в спорті". За оцінками більше мільйона американців 'приймають анаболічні стероїди, включаючи спортсменів і спортсменок всіх вікових груп, починаючи від професіоналів до підлітка - школярів. Виріс чорний ринок, одержуючий від торгівлі стероїдами щорічний дохід в сумі близько 100 милий. $. "Один з причин є. Абсолютно ясно, що бодибилдинг знаходиться в


Сторінки: 1 2