У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





«Спорт — поза політикою

«Спорт — поза політикою!» — улюблений вислів ідеологів спорту. Але вже перші Олімпійські ігри сучасності, що відбулися в Афінах 1896 року, були приурочені до дати найвищою мірою політичної — річниці звільнення Греції від османських колонізаторів-іновірців. Далі — більше. Олімпійські ігри 1936 року використовував у своїх політичних цілях Гітлер.

Олімпійські ігри сварили окремих спортсменів і цілі нації, ставали приводом для зведення політичних рахунків. Недарма колишній президент США Рональд Рейган назвав спорт війною в мирний час, а інший президент, Джон Кеннеді, вважав синонімом престижу нації, крім польоту на Місяць, лише золоту олімпійську медаль.

Заради цього позолоченого кружка спортсмени та їхні тренери були ладні на все. На що тільки не наважується атлет заради спотворення справжнього співвідношення сил, аби нескаламучений образ непередбачуваного дійства перетворився на цікавий сюжетик із заздалегідь відомою розв’язкою. Жінки п’ють витяжки з чоловічої сперми або віддаються перед стартом штатним запліднювачам. Чоловіки під керівництвом несумлінних лікарів, які явно порушують клятву Гіппократа, консервують власну кров, піддаючи її різним допінговим впливам. Ви гадаєте, це спортсмен такий-то переміг на біговій доріжці? Ні, це фармацевтична фірма святкує свою чергову перемогу А найбільш захоплюючі перегони сховані за ширмою спортивного дійства: одні винаходять допінги, інші намагаються їх виявити. І ці перегони не мають кінця. Вже зараз до групи допінгів зараховано понад п’ять тисяч препаратів. І щороку цей список росте так само, як зростають витрати на роботу антидопінгової служби.

Допінг — це «винахід» західних, «цивілізованих» країн. І першою країною, котра стала систематично застосовувати допінг, були США — на Олімпійських іграх у Мельбурні. Тоді, за визнанням чемпіона Олімпійських ігор О.Брайєна, штовхача ядра, всі американські метальники приймали анаболіки-стероїди. Згодом про це писав й інший чемпіон Ігор — Х.Коннолі, метальник молота. Однак тоді допінг-контроль не проводився. Масштабне застосування стероїдів у команді США серед метальників — це не ініціатива атлетів, а чітко розроблена система керівників команди і лікарів. Тим часом, як свідчить професор спортивної медицини Аркадій Воробйов, також чемпіон Олімпійських ігор, жоден із радянських спортсменів не застосовував допінг (у СРСР вони в той час не вироблялися). Однак тоді радянські спортсмени здобули перемогу — завдяки передовій методиці підготовки до змагань.

Не без активної участі попереднього глави МОК Х.А.Самаранча сучасні Олімпійські ігри перетворилися не на свято братерства спортсменів і народів, а на комерційні бізнес-шоу, де спортсменам відводиться роль гладіаторів, які потішають багатих ледарів. Ціна перемоги на Іграх вже оцінюється десятками і сотнями тисяч доларів. Заради цих грошей видатні спортсмени йдуть на вживання допінгу і щонайскладніших комбінованих препаратів, які підвищують фізичну працездатність. На Іграх іде масовий підкуп суддів, лікарів, а також виконуються різноманітні маніпуляції, розраховані на те, аби приховати застосування допінгу. Чим більша фінансова підтримка спортсмена, тим легше він проходить допінг-контроль. За свідченням американського спринтера Кліффа Валлі, 1983 р. на першості світу з легкої атлетики в Гельсінкі 38 чоловік мали позитивні проби на допінг, із них 17 американців, усі — видатні спортсмени. І якби результати допінг-контролю оприлюднили, був би скандал світового масштабу. Організатори змагань і керівники команд воліли цей факт приховати.

На думку вже згадуваного професора А.Воробйова, така ситуація простежується майже в усіх міжнародних федераціях із різних видів спорту. Але, на жаль, абсолютна більшість проб виявляються негативними: методи допінг-контролю недосконалі.

До 80—90 рр. частіше застосовувалися анаболіки — синтетичні стероїди, у тому числі чоловічий статевий гормон — тестостерон. Останніми роками різко зріс прийом гормонів гіпофізу, гормонів росту та їхніх синтетичних замінників. А їх дуже важко виявити. Відповідно до загальної стратегії комерціалізації спорту, лікарі спортивних команд зі своїми колегами-фармакологами дедалі частіше почали вдаватися до препаратів, що стимулюють агресивність, підвищують опірність організму до навантажень, знімаючи захисні фізіологічні механізми, які організм включає на випадок небезпечного виснаження функцій.

За даними німецького журналу Der Spiegel, до 1977 р. близько 1000 (!) велосипедистів-професіоналів померли від уживання допінгу. Головними препаратами такого роду є Egypo і Recormon — еритропоетини, що стимулюють вироблення еритроцитів — переносників кисню до працюючих м’язів. Найчастіше його стали застосовувати стаєри — марафонці та лижники. На зимовій Олімпіаді в Солт-Лейк-Сіті використовувалися удосконалені модифікації цих препаратів, які ще не потрапили в списки заборонених.

До яких сумних наслідків веде вживання допінг-препаратів, переконливо показав чеський професор Л.Шмідт. У 218 із 780 померлих спортсменів причиною смерті була злоякісна пухлина. Всі ці спортсмени приймали стероїди.

І ще про один жахливий «винахід» — використання вагітності як допінгу. Спортсменок «запліднюють» (інакше це й назвати не можна) за 1,5—2 місяці до змагань. Відомо, що в період вагітності кількість крові збільшується на 40%. Незадовго до змагань вагітність штучно переривається, і спортсменка показує високий результат. Чи потрібні тут коментарі?

За деякими даними, лише в США 1994 року понад три мільйони чоловік використовували допінг. З’явилися «фірми», що спеціалізуються на поставках заборонених препаратів. Для досягнення вершин у спорті, світових рекордів і найвищих чемпіонських титулів розроблено для кожного виду спорту системи раннього добору, формування і тренінгу дітей ніжного віку. Вже з 5—6 років починається «підгодівля» різними фармакологічними препаратами. Таким чином «виводяться» людські екземпляри, призначені для спорту.

Через сто років після прийняття хартії, що проголосила чесні і рівноправні змагання основним принципом Олімпіад, застосовувати заборонені препарати не соромно. Соромно впійматися. Анонімне опитування атлетів, проведене напередодні століття ігор I


Сторінки: 1 2