У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Принципи та засади діяльності туристично-інформаційних центрів в Івано-Франківській області, формування мережі туристично-інформаційних центрів

Вступ

Зміни, які здійснюються в Україні протягом останніх років, проходять у різних площинах. Охоплюють також туризм. Відкрились кордони держав, а наближення кордонів Євросоюзу несе з собою дальші полегшення в розвитку туризму. Створюються туристичні агенції, туристичні об'єднання, конференційні об'єкти, будуються нові заклади проживання – готелі, приватні садиби, що одночасно часто означає зміну стандарту цієї бази та її функції.

Твориться нова система керування туризмом, постають регіональні та місцеві туристичні організації. Наближення до ЄС вимагає введення багатьох стандартів, які прийняті світовим туризмом. Ці процеси тривають. Щораз більшу роль у керуванні туризмом відіграють нові інформативні засоби. Протягом найближчих років Україна стане інтегральною частиною туристичного ринку Європи. У щораз сильнішій конкуренції в туристичному ринку на успіх можуть розраховувати тільки ті економічні суб'єкти, які в своїй діяльності керуються маркетинговим аналізом і приділяють належну увагу промоції, інформації та рекламі. Таким чином зростає роль професійних кадрів, а отже попит на їх формування та вдосконалення.

Створення та функціонування туристично-інформаційних центрів є однією з суттєвих складових Стратегії розвитку та маркетингу туризму Івано-Франківської області, що розроблена в рамках „Створення комплексної системи розвитку туристичної індустрії Івано-Франківщини”, що впроваджувався протягом 2006 року Івано-Франківською обласною радою та обласною державною адміністрацією, Асоціацією економічного розвитку Івано-Франківщини, Радою з туризму Карпатського регіону за підтримки Фонду сприяння місцевому самоврядуванню України та Івано-Франківської обласної державної адміністрації за результатами Всеукраїнського конкурсу проектів та програм розвитку місцевого самоврядування у 2005 році.

У матеріалі використано досвід діяльності туристично-інформаційних центрів у Польщі.

Система туристичної інформації

Туристична інформація (“ті”) - це необхідний елемент туристичної промоції. Робота організаційних одиниць “ті” служить не тільки індивідуальним туристам, але й організаторам групового відпочинку, замовникам різних форм туризму.

Туристична інформація не являється тільки збіркою необхідних даних, вона повинна творити систему, якої основними рисами є ретельність, актуальність, вірогідність та комунікативність, де прийнятим нормам підлягають: основні обсяги інформації, а також спосіб їх шукання, збирання, актуалізації та доступу. Систему туристичної інформації становлять особливо комп'ютерні бази даних.

Туристична інформація це також один з основних засобів, що служать розвитку туризму. Шляхом копичення та поширення туристичної інформації можна запевнити свою активну участь у формуванні пропозиції і попиту на туристичному ринку.

Головними групами, які користуються послугами системи "ті", є:

Туристи (гості та мешканці міста, регіону) Учасники туристичного ринку Творці та потенціальні творці туристичного продукту Потенціальні інвестори туристичної інфраструктури Керівники туристичних атракцій Працівники готелів та ресторанів Замовники туристичних послуг (бізнесові організації, школи та вищі учбові заклади, суспільні та молодіжні організації, соціальні працівники) Керівники екскурсій, пілоти, гіди Туроператори Представники туристичних агенцій та організаторів екскурсій Особи, зацікавлені питаннями туризму (учні та студенти) Особи, зацікавлені працею в галузі туризму Територіальні та економічні відділи Агенції промоції, об'єднання та фундації Журналісти, автори довідників Інші одиниці, що співпрацюють в царині організації та обслуги туристичного руху.

Кожна з цих груп повинна отримати інформацію, пристосовану до зацікавлень, потреб та фінансових можливостей. Вони можуть бути підготовані завдяки системам сегрегування інформацій з бази даних "ті", а також досвіду кадрів туристичної інформації.

Групи баз даних системи "ті"

Цінова інформація про туристичні об’єкти Інформація про туристичні послуги Інформація про туристичні продукти

Обсяг дії організаційних одиниць – туристично-інформаційних центрів

Об'єкти туристичної інформації повинні брати активну участь у встановленні та здійснюванні маркетингових завдань, що слугують області, району, населеному пункту або туристичному регіону, якщо площа не мусить відповідати адміністративним межам (інколи може мати характер транскордонний). Здійсненню цього завдання повинні сприяти загальнодержавні, обласні, а також в міру потреби регіональні зустрічі керівників пунктів туристичної інформації (напр. регіональний форум туристичної інформації).

Організацією співпраці одиниць системи туристичної інформації займається Регіональний туристично-інформаційний центр шляхом координування діяльності таких одиниць у державі і за кордоном та введення відповідних засобів праці. РТІЦ здійснює своє статутне завдання, яким є запевнення функціонування та розвитку регіональної системи туристичної інформації в регіоні, державі та за кордоном.

Відповідно до пропонованої системи запровадження діяльності туристично-інформаційних центрів передбачається введення трирівневої системи:

Регіональний туристично-інформаційний центр у м. Івано-Франківськ – відповідальний за збір, опрацювання, узагальнення та поширення туристичної інформації на рівні області;

Туристично-інформаційні центри у районних центрах – відповідальні за збір, опрацювання, узагальнення та поширення туристичної інформації на рівні свого району;

Туристично-інформаційні пункти – відповідальні за поширення туристичної інформації та забезпечення доступу до неї туристам.

А також пункти "ті" - постійні, сезонні та принагідні та мультимедійні інформаційні пункти встановлені в центрах "ті" або поза їх офісними приміщень.

На основі проведеного аналізу діяльності туристично-інформаційних центрів в області, виявлено їх недостатню кількість, а тому подальший розвиток цього напрямку слід проводити в наступних напрямках:

створення мережі туристично-інформаційних центрів на базі функціонуючих в районах області із відповідним формулюванням їх завдань, функцій, делегуванням частини повноважень та розбудови партнерства;

стимулювання створення нових туристично-інформаційних центрів та залучення їх до діяльності в мережі;

визначення основних критеріїв, яких повинен дотримуватися туристично-інформаційний центр, що стосуються його розміщення, доступності, відповідного знакування, технічного обладнання та забезпечення, персоналу, наявних рекламно-інформаційних матеріалів та продукції).

Надзвичайно важливим є питання рівномірного розміщення туристично-інформаційних центрів на території цілої області. Важливу увагу слід приділити створенню більшої кількості туристично-інформаційних центрів в місцях більшого туристичного потоку, а також їх наявності на таких об’єктах, як вокзали, аеропорт, автостанції. Передбачається, що керівну роль в управлінні мережею туристично-інформаційних центрів буде відігравати Регіональний туристично-інформаційний центр, який повинен забезпечити доступ до туристичної інформації про цілу область. Серед інших функцій таких центрів може бути також збір та поширення


Сторінки: 1 2 3 4