У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Реферат

на тему:

Туристичний потенціал Центральної та Північно-Східної України

Туризм на Україні став одним з пріоритетних напрямів розвитку економіки та культури. Тому, для розбудови туристичної галузі, виникла необхідність постійно вдосконалювати правову базу, забезпечувати раціональне використання та збереження туристичних ресурсів, створювати ефективну систему туристичної діяльності для забезпечення потреб внутрішнього та іноземного туризму, залучати громадян до раціонального використання вільного часу та до проведення змістовного дозвілля, ознайомлення з історико-культурною спадщиною, природним середовищем та організацією оздоровлення населення.

У проблемі дослідження розвитку туристичної галузі, розробка цікавих туристичних маршрутів завжди посідала важливе місце. Багато науковців таких як А.І.Гончарук, А.Михайлова, Л.Гончаренко, Т.Клименко в своїх працях висвітлювали цю проблему.

Багатий історико-культурний потенціал України сприяє розвитку туристичної діяльності. Важливими туристично-екскурсійними об’єктами в нашій країні є різноманітні історико-культурні пам’ятки: археології, історії, архітектури та мистецтва.

Місця, де відбувались певні історичні події, а також пам’ятники, монументи та меморіали відображають унікальну історію нашої країни, її окремих міст і селищ: Києва, Чернігова, Переяслава-Хмельницького, Канева, Новгорода-Сіверського, Путивля, Білої Церкви, Любича та інших, що збереглися від часів Київської Русі та були свідками зародження і формування України, як держави, становлення національної свідомості українського народу.

Київська область

Певний прорив у розвитку туристичної галузі зробив Славутич. Упродовж останніх чотирьох років це місто стало відомо поза межами України своїми екстремальними туристичними маршрутами до ЧАЕС. Такі тури влаштовуються на індивідуальні замовлення і можуть включати в себе як відвідання саркофагу, так і національні вечорниці.

Крім того, у Славутичі створено спеціальну громадську організацію “Координаційна Рада з розвитку туризму”, яка опікується координацією різних організацій, зокрема, туристичних і органів виконавчої влади.

Сумська область

Сумська область має непогані туристичні можливості, однак вони використані лише на третину. Туристів, вважають в облдержадміністрації, можуть зацікавити історично-культурні памятки, такі як давньоруське місто Путивль, колишня гетьманська столиця Глухів, родове село останнього кошового Запорізької Січі Петра Калнишевського. Недаремно згадані міста, а також Лебедин і Ромни входять до системи туристично-екскурсійних маршрутів “Намисто Славутича”. Ліси, що займають велику частину півночі області та Михайлівська цілина з її прадавніми ландшафтами обіцяють непогані рекреаційні можливості. Але перетворити можливості в прибуткову галузь не так-то легко. Основними проблемами є :практично повна відсутність інфраструктури (кемпінги, готелі), інформаційного забезпечення (фільми, буклети) і навіть сувенірної продукції. Розглядаючи туризм як фактор наповнення бюджету, облдержадміністрація робить невеликі поступові кроки. Ще в 1997 році було схвалено “Програму розвитку туризму в області до 2005 року”. Найбільш помітним заходом стало відтворення історичного центру Глухова і облаштування там історико-культурного заповідника. 20 червня 2002 року було схвалено нову програму на період 2002-2010 років. Остання складається з 28 заходів. Передбачено початок фінансування цих заходів з обласного бюджету. Також розраховують і на урядову підтримку. На цей час жодної копійки на реалізацію програми не виділено ні з обласного, ні з міського бюджету Сум. Наявні 22 турфірми, зокрема ті, що в обласному центрі, більше рекламують поїздки в Крим і за кордон.

Згідно з угодою про торговельно-економічне і культурне співробітництво між Сумською обласною держадміністрацією та адміністрацією провінції Мугла (Турецька Республіка) на Сумщині в липні відпочивали 73 турецьких дітей у супроводі 12 дорослих. Це вже другий приїзд дітей з Мугли на відпочинок у Сумську область: торік Україну відвідали 30 чоловік. Сумчани так само вдруге навесні цього року відвідали Туреччину: до Мугли їздили діти-сироти, діти-чорнобильці, переможці шкільних олімпіад, юні таланти.

Донецька область

У планах Словяногірської міської адміністрації - створення на базі заповідника “Святі гори” туристичного комплексу, в який би входили унікальні природні утворення. Для огляду туристам заплановано також запропонувати монастир “Святі гори”, де шостий рік тривають інтенсивні реставраційні роботи. “Святі гори” - памятник архітектури 16 ст. Він був повністю переданий під санаторій, а в храмі створили спочатку кінотеатр, а потім віддали під склад. Реставраційні роботи проводяться силами УПЦ Московського патріархату, якому передано більшість приміщень. Проте місцеві керівники вважають, що для створення туристичної зони необхідно надати місту статус обласного підпорядкування (нині Словяногірськ входить до складу міста Словянська), перейменування його у Святогірськ та залучення інвестицій для створення відповідних умов розвитку туризму. Сьогодні Словяногірськ - курортно-оздоровча зона, і вся інфраструктура міста в основному зосереджена у цій галузі Перетворення міста в туристичний центр Сходу України сприяло б вирішенню гострих соціальних проблем не тільки міста, але й області.

Чернігівська область

Чернігів називають міні-Києвом за кількістю історичних та культових памяток, однак туристичний належний сервіс у цьому місті відсутній. Досі не налагоджено місця зупинки та відпочинку навіть для тих туристів, які приїздять на вихідні дні подивитися церкви та історичну частину міста. Готелі Чернігова класифікують не вище як двозіркові, однак усі вони мають проблеми із водопостачанням та опаленням. Наявні будинки відпочинку та пансіонати не відновлено.

Місцеві громадські організації вже рік виступають із пропозиціями проведення моніторингу туристичних можливостей Чернігова й області, а потім розподілити обовязки між місцевою владою та громадськими організаціями. Однак поки що ситуація залишається незмінною. Чернігів покладається на досвід Славутича і сподівається, що найближчим часом буде створено так зване “туристичне кільце” Київ-Славутич-Чернігів-Київ. Це дало би змогу Чернігову бодай розпочати відновлення туристичної галузі.

Дніпропетровська область

Дніпропетровськ не володіє належною кількістю рекреаційних зон, тому для місцевої влади першочергове завдання - реконструкція та налагодження наявних місць відпочинку та оздоровлення. Заступник завідувача відділу комунальних послуг В.Свиридов: “Цього року чи не вперше проведено багато робіт на Монастирському острові


Сторінки: 1 2 3 4 5