У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

КУРСОВА РОБОТА

“Оцінка туристичного ринку країни – партнера на прикладі Угорщини ”

Зміст

Вступ…………………………………………………………………….

І.Теоретико – методичні основи дослідження туристичного ринку Угорщини.

1.1.Характеристика стану внутрішнього ринку Угорщини.

1.2.Закономірності геопросторової організації і розвитку туристичного ринку країни-партнера.

1.3.Основні принципи і методи дослідження геопросторової організації туристичного господарства Угорщини.

ІІ.Чинники та умови геопросторової організації туристичного господарства в Угорщині.

2.1.Природно-рекреаційний потенціал розвитку туристичного ринку Угорщини.

2.2.Культурно-історичний потенціал розвитку Угорщини .

2.3.Інфраструктура туристичного ринку Угорщини .

ІІІ.Стратегічні напрямки розвитку співпраці з країною-партнером Угорщиною.

3.1.Аналіз динаміки розвитку туристичного процесу Угорщини.

3.2.Аналіз освоєності туристичними фірмами України туристичного ринку Угорщини.

3.3.Пріоритетні напрямки розвитку туристичного співробітництва з Угорщиною і шляхи їх вдосконалення.

Висновки і пропозиції

Література

Додатки

Вступ.

І.Теоретико – методичні основи дослідження туристичного ринку Угорщини.

1.1.Характеристика стану внутрішнього ринку Угорщини.

У 1990 році Угорщина розпочала перехід до вільної ринкової економіки. Деякі важливі економічні заходи були прийняті на початку 1990-х років, однак головні реформи почалися в 1995-му, коли міністр фінансів Лайош Бокрош представив свою радикальну програму. Новий уряд приступив до впровадження ринкової економіки шляхом зменшення частки державної власності, збільшення частки іноземних капіталів в інвестиціях і зняттю перешкод для звільнення ринку і введення відкритої конкуренції. До 1994 року частка приватного сектора у внутрішньому валовому продукті збільшилася до 45%, а прямі іноземні інвестиції збільшилися з 200 млн. до 5 млрд. доларів. Однак різкий перехід викликав значний бюджетний дефіцит і поставив багатьох на грань виживання. У 1995 році після введення реформ Бокроша просування Угорщини по шляху до ринкової економіки набрало темпів. Продовжувалося зростання іноземних інвестицій, які становили половину всіх іноземних інвестицій в країни колишнього східного блоку. У 1995-му в Угорщину було направлено понад 4 млрд. дол. прямих іноземних вкладень (FDI), в 1996 і 1997 роках було інвестовано 3,6 млрд. дол.

У 2001 році валовий національний продукт Угорської Республіки зріс на 3,8 відсотки порівняно з попереднім роком. На такому ж рівні зафіксовано зростання валового національного прибутку.

У 2002-му ВНП зріс на 3,3 відсотки. При цьому обсяг ВНП за поточними цінами склав 16 980 млрд форинтів. Що становить 1671 тис форинтів (6876 ЄВРО) на душу населення.

Порівняно з 2001 роком індекс споживчих цін зріс на 5,3 відсотки, реальна заробітна платня - на 13,6 відсотків, капіталовкладення - на 5,8 відсотків, експортний товарообіг - на 6,1 відсотки, імпортний товарообіг - на 4,9 відсотки.

Промисловість

У 2002 році промислове виробництво в країні зросло у порівнянні з попереднім роком на 2,6 відсотки, при тому, що розширення внутрішнього ринку не перевищило 1,5 відсотка. Експорт склав дещо більше половини валового промислового виробництва (52%).

Галузева структура промислового виробництва за 2002-2003 роки майже не змінилася. Виробництво електромашин і приладів складає чверть промислового виробництва і 4/10 експорту промислової продукції, зростання виробництва у цій галузі склав 4,8 відсотки, а зростання експорту - 5,5 відсотки. У харчовій промисловості, виробництві напоїв і тютюнових виробів (15% від усього промислового виробництва) спостерігався 1,9-відсоткове зростання; експорт зріс на 3,1%.

Доля хімічної промисловості - 14 відсотків, при цьому визначальну роль відіграє виробництво гуми і пластмаси. Виробництво транспортних засобів (13%) у 2002 році збільшилося на 1,1 відсотка, а експорт виріс на 0,7 відсотки. Металургійна промисловість (в цілому 6,8%) скоротилася на 3,4 відсотки.

Найбільш динамічно розвивалося виробництво машин, обладнання, що підтверджується 32-відсотковим зростанням, причому експорт у порівнянні з 2001 роком зріс у півтори рази.

Добувна промисловість.

Угорщина має вельми обмежені мінеральні ресурси. Єдиною корисною копалиною, виявленою в значних кількостях, є боксити, що добуваються поблизу озера Балатон. У 1983 році Угорщина була сьомим у світі виробником бокситів - його було добуто 2,9 млн. т. Однак до кінця 1990-х чимало шахт було закрито, і виробництво бокситів скоротилося приблизно до 1 млн. т - в порівнянні з 1,7 млн. т в 1992 році. Біля Печа і Комло на південному заході є невеликі запаси низькосортного антрациту, а в районі Будапешта - великі родовища бурого вугілля (лігніту).

Родовища залізняка знаходяться в районі Мішкольца (на північному сході). Угорщина добуває невелику кількість нафти і природного газу зі свердловини в басейні Сегеда і районі Зала на південному заході країни. У 1998 році тут було добуто 3,5 млн. т нафти і 4,7 млрд. куб. м природного газу. В Угорщині є уранова руда, але всі відомості про її добування засекречені.

Будівельна промисловість

У цій галузі порівняно з попереднім роком спостерігалося надзвичайно динамічне зростання (на 20,1%). Це пояснюється, перш за все, фінансованими державою інфраструктурними капіталовкладеннями у будівництво доріг, мостів, каналізаційні роботи.

На 14,7 відсотків виросло будівництво будівель. Оживилося будівництво житла, активізувалися капітальні ремонти громадських будівель і будівництво будівель комерційного призначення.

Капіталовкладення.

Загальний обсяг капіталовкладень у 2002 році зріс на 5,8 відсотки. Капіталовкладення у будівництво зросли на 10,7 відсотків, а капіталовкладення в машини і обладнання скоротилися на 0,5 відсотка.

Майже дві третини усіх капіталовкладень зосередилися у трьох галузях національної економіки Угорщини: переробна промисловість - 21%, операції з нерухомістю (включаючи будівництво житла) й економічні послуги - 27%, перевезення, складування, поштові послуги і зв'язок - 16 відсотків. У зростанні капіталовкладень велику роль відіграло 32-відсоткове зростання сфери адміністрації, охорони і обов'язкового соціального страхування. Житлові капіталовкладення підвищилися на 14,5 відсотків, і, перш за все, за рахунок операцій з нерухомістю й економічних послуг.

Відчутне зростання (на 35,1%) спостерігалося у сфері охорони здоров'я і соціального забезпечення. Досить динамічними (11,4 відсотки) було зростання у сфері перевезень, складування, поштових послуг і


Сторінки: 1 2 3