У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ЗМІСТ

Курсова робота

„Оцінка туристичного ринку країни партнера на прикладі США”

ЗМІСТ

ВСТУП

РОЗДІЛ 1

ТЕОРЕТИКО-МЕТОДИЧНІ ОСНОВИ ДОСЛІДЖЕННЯ РИНКУ ТУРИСТИЧНИХ ПОСЛУГ КРАЇНИ-ПАРТНЕРА

1.1. Основні методи і принципи дослідження туристичного господарства країни-партнера.

1.2.Закономірності геопросторової організації і розвитку туристичного ринку країни - партнера.

1.3. Загальна характеристика США .

РОЗДІЛ 2

ЧИННИКИ ТА УМОВИ ГЕОПРОСТОРОВОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ ТУРИСТИЧНОГО ГОСПОДАРСТВА США

2.1.Природно-рекреаційний потенціал США.

2.2.Культурно-історичний потенціал США.

2.3.Інфраструктура туристичного ринку США.

РОЗДІЛ 3

СТРАТЕГІЧНІ НАПРЯМКИ РОЗВИТКУ ТУРИСТИЧНОЇ ІНФРАСТРУКТУРИ ТА СПІВПРАЦЯ УКРАЇНИ І США

3.1.Аналіз динаміки і перспективи розвитку туризму в США.

3.2.Аналіз освоєності туристичними фірмами України туристичного ринку США.

3.3. Пріоритетні напрямки розвитку туристичного господарства США.

ВИСНОВКИ

Список використаних джерел

ВСТУП

З розвитком суспільного виробництва, його інтенсифікацією зростає роль організації відпочинку для регенерації та розвитку життєвих сил людини, витрачених у процесі праці. Для цього необхідне сполучення певних умов та ресурсів, а також організація їх використання. Відпочинок людини у спеціальній літературі називається рекреацією, а її поведінка, направлена на задоволення своїх потреб у відпочинку, лікуванні, компенсації життєвої енергії — рекреаційною діяльністю. Кожна держава прагне до створення та розвитку умов для відпочинку, лікування, відновлення працездатності своїх громадян. Завдяки вдалому сполученню умов для рекреації в окремих країнах склались потужні комплекси відпочинку, курортного лікування, туризму. Такі комплекси одержали назву рекреаційних.

Багатофункціональний рекреаційний комплекс можна умовно поділити на три групи:

лікувально-оздоровчий (санаторно-курортне лікування та оздоровлення);

пізнавальний (туризм);

економічний (регенерація робочої сили, сфера господарчої діяльності).

Комплекс слід розглядати як частину світового господарства, пов'язану з опануванням територій для відпочинку, профілактичного та реабілітаційного лікування, туризму. В окремих країнах він дає чималі прибутки у загальній економічній діяльності, випереджаючи іноді промисловість та сільське господарство. Навіть у США землі, зайняті під рекреаційний комплекс (хоч і в 10 разів менші за площею, ніж сільськогосподарські), дають щорічний прибуток утричі більший.
В останні роки в країнах світу відбувається розширення площ земель, що відводяться під рекреацію. При цьому особливого значення набуває туризм. Спостерігається значний ріст кількості міжнародних туристів: за останні 20 років їх число зросло у 2,5 рази. Для багатьох країн туризм є важливою галуззю економіки, яка дає досить значний прибуток. Серед них: Болгарія, США, Франція, Мексика, Угорщина, Іспанія, Італія, Греція,Кіпр, Мальта та ін. У цих та інших країнах створена індустрія туризму. До неї відносяться: підприємства по наданню послуг по розміщенню туристів (готелі, мотелі, кемпінги, пансіонати тощо); туристичні фірми; транспортні установи; навчальні заклади;інформаційні та рекламні служби; підприємства по виробництву товарів туристичного сервісу; підприємства роздрібної торгівлі та громадського харчування. Існує п'ять основних напрямків туризму: 1) рекреаційний, або оздоровчий; 2) екскурсійний, або пізнавальний; 3) науковий; 4) діловий; 5) релігійний. За засобами пересування туризм поділяється на автомобільний, залізничний, авіаційний, морський та річковий. Розміщенню туристично-рекреаційних потоків сприяють такі групи факторів: соціально-економічні, природні, інфраструктурні, транспортні. [6]

Актуальність теми. Розвиток міжнародного туристичного бізнесу на сьогоднішній день є досить актуальним питанням. Дня США, однієї з найрозвинутіших країн світу, розвиток міжнародного туризму є досить вагомим кроком надходження до бюджету. Тому, і розвитку міжнародного туризму тут приділяється велика увага. Відповідно актуальність теми розвитку міжнародного туризму в цій країні є досить високою, хоча мало висвітлено в науковому аспекті.

Об’єктом дослідження курсової роботи є міжнародний туризм у світі.

Предметом дослідження визначено сучасний стан та розвиток міжнародного туристичного бізнесу США.

Метою курсової роботи є розкриття питання важливості туристичної галузі як у світі, так і в окремій країні – США.

Для реалізації цієї мети ставимо перед собою наступні завдання:

визначити теоретико-методологічну базу міжнародного туризму;

показати роль і місце туристичної галузі в країні;

вивчити стан міжнародного туристичного бізнесу у США;

дати оцінку особливостям туристичного продукту та ринку США і цілям його розвитку;

визначити основні тенденції, проблеми та перспективи розвитку міжнародного туризму як в світі, так і в окремо взятій країні – США.

В теперішній час індустрія туризму почала бурхливо розвиватись, що супроводжується значним зростанням чисельності туристичних подорожей, і значним надходженням у бюджети країни чи регіону, що відвідувались туристами.

Наша країна останнім часом теж взяла напрямок на розвиток цієї галузі, розуміючи, що вона може допомогти збільшенню валютних надходжень, і тим самим до покращення стану національної економіки. Тому взятий з моєї курсової роботи матеріал, може бути корисний на майбутнє для організаторів туристичної діяльності в Україні.

РОЗДІЛ 1

ТЕОРЕТИКО-МЕТОДИЧНІ ОСНОВИ ДОСЛІДЖЕННЯ РИНКУ ТУРИСТИЧНИХ ПОСЛУГ КРАЇНИ-ПАРТНЕРА.

1.1. Основні методи і принципи дослідження туристичного господарства країни-партнера.

Поняття «туризм» почало формуватися з початком масовості, тобто переміщень значної кількості людей з метою змістовного проведення дозвілля, хоча можна з впевненістю стверджувати, що подорожування завжди було властиве людині перш за все як біологічній істоті, для якої рух є невід'ємною потребою організму, а з часів посилення урбанізаційних процесів спілкування з природним середовищем все більшою мірою стає психофізіологічною потребою. По-друге, подорожування є формою пізнання середовища і розширення людських можливостей з адаптації до довкілля, а також одним з найдавніших засобів комунікації, культурного обміну, економічних контактів. Нарешті, подорожування є формою наукового осягнення світу і одним з етапів розвитку сучасної цивілізації. Але подорожування є також засобом долання бар'єрів - об'єктивних обмежень на шляху поширення явища. Можна визначити такі найбільш суттєві бар'єри: природні (гірські системи, водні простори, пустелі та інші несприятливі фізико-географічні явища), культурні (мовні, релігійні, побутові відміни тощо); технічні, пов'язані з доланням відстаней (шляхи сполучення, транспортні засоби). Тобто, мобільність людства є певною рушійною силою суспільного розвитку, спрямованою на інтенсифікацію господарювання, пом'якшення соціального і політичного напруження, поліпшення умов життя шляхом пізнання природного та соціокупьтурного середовища


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12