У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Зміст:

Зміст:

Вступ

Глава 1: Сучасний міжнародний туризм і тенденції його розвитку в світі

1.1 Основні види туризму і чинники які впливають на його розвиток

1.2 Проблема нерівності в секторі туризму

Глава 2: Рекреаційний потенціал і проблеми розвитку галузі туризму в Українських Карпатах

2.1 Природні і культурно-історичні умови розвитку туристської діяльності в Карпатському регіоні

2.2 Соціально-економічні умови розвитку галузі туризму в Карпатському регіоні

2.3 Структура рекреаційного комплексу Карпатського регіону

Глава 3: Проблеми і перспективи розвитку туристичної галузі в Українських Карпатах

3.1 Стратегічні орієнтири і чинники, підтверджують пріоритетність розвитку сфери туризму в Карпатському регіоні

3.2 Тенденції і перспективи розвитку міжнародного туризму в регіоні Українських Карпат

Висновок

Додатки

Список літератури

Вступ

Словник Вебстера пояснює слово "турист" як "хто-небудь, хто здійснює подорож для задоволення", інший словник ХІХ століття містить більш цікаві значення: "люди, які подорожують для задоволення, з цікавості і від того, що їм нічого робити" і "навіть для задоволення хвалитися цим потім".

В наші дні, міжнародний туризм набув не просто масовий характер, а став по праву однією з ведучих, високоприбуткових і найбільш динамічних галузей світового господарства. Специфіка туризму, як галузі економіки, полягає в тому, що вона об'єднує усередині себе цілий ряд галузей, таких як: транспорт, зв'язок, готельне господарство, банки, сферу розваг і т.д. В деяких державах, туризм належить до найважливішої статі зовнішньоекономічної і внутрішньогосподарської діяльності.

Становлення загальносвітового туристського ринку супроводиться могутніми процесами транснаціоналізації, які знаходять вияв в міжнародному зв’язку приватних капіталів, посиленні зв'язків між монополіями різних країн і в широкому розвитку транснаціональних компаній у сфері турбізнесу. Вже сьогодні туризм є третьою по прибутковості галуззю світової економіки, після експорту нафти і автомобілів, а до 2007г. туризм повинен вийти на перше місце. На частку туризму доводиться близько 10% валового продукту нашої планети, приблизно 30% світової торгівлі послугами і близько 7% світових капіталовкладень.

Особливо стрімко індустрія туризму розвивалася в післявоєнні роки. В господарський оборот туризму залучалися всі нові і нові країни всіх континентів. За 35 років число туристів, що виїхали в інші держави, зросло майже в 13 разів (з 1938 по 1985 рр. приблизно в 27 разів), а дохід від туризму - в 55 разів.

За прогнозом Всесвітньої Туристської Організації (ВТО), до 2020р. кількість міжнародних поїздок зросте майже в три рази і досягне 1,6 млрд. При цьому доходи від готельно-туристичних послуг будуть збільшуватися випереджаючими темпами і можуть підвищитися з 500 млрд. дол. США в 2000р. приблизно до 2 трлн. дол. в 2020р.

Туризм - просторове явище, пов'язане з можливістю використання рекреаційного і історико-культурного потенціалу територій країн і їх окремих регіонів в певних соціально-економічних і політичних умовах. Саме географія, що дозволяє проводити аналіз і синтез просторових явищ і процесів з урахуванням знань географічного середовища, може добитися найбільш глибокої інтерпретації соціально-економічних явищ, пов'язаних з туризмом. В результаті одержує свій розвиток географія туристично-наукового напряму, теоретичною основою якого є розробка територіальної організації рекреаційних систем.

З початку 80-х років нашого століття намітився зсув в пріоритетах мандрівників. Замість жаркого сонця все частіше перевага віддається тінистим лісам, а замість міських громад - поселениям традиційних народностей. Тому, об'єктом дослідження в курсовій роботі буде територія Українських Карпат, що володіє не малим рекреаційним потенціалом і перспективністю стати відомим туристським регіоном. До розпаду Радянського Союзу і утворення країн незалежної співдружності, широко використовувалися радянськими громадянами рекреаційно-бальнеологічні ресурси Карпатського регіону. Після розпаду, проблеми соціально-економічного характеру вплинули на туристські потоки в регіон.

Основною ціллю даної роботи є вивчення рекреаційного потенціалу, проблем і перспектив розвитку туристської галузі Українських Карпат. Для досягнення поставленої мети будуть розглянуті наступні завдання:

Аналіз тенденцій розвитку галузі міжнародного туризму в світі;

Класифікація міжнародного туризму і фактори, які впливають на його розвиток;

Проблема нерівності в міжнародному туризмі;

Вивчення рекреаційного потенціалу і проблеми розвитку галузі туризму в Українських Карпатах;

Аналіз природних і культурно-історичних умов розвитку туристичної діяльності в Карпатському регіоні;

Вивчити структуру рекреаційного комплексу Карпатського регіону;

Розглянути стратегічні орієнтири і фактори які підтверджують пріоритетність розвитку галузі туризму в Карпатському регіоні;

Прогноз тенденцій і перспектив в розвитку міжнародного туризму в регіоні українських Карпат.

Теоретичною і методологічною основою курсової роботи є праці вітчизняних, зарубіжних, українських географів і економістів, фахівців в області країнознавства, рекреаційній географії і міжнародному туризмі.

Відповідно до поставленої цілі і задачі курсової роботи, побудована структура роботи складається з: вступу; 1,2,3 глав; висновка; об'єм тексту 30 листів; списку літератури з 20-ти джерел; додаток з таблицями.

Розділ 1: Сучасний міжнародний туризм і тенденції його розвитку в світі

Сучасний туризм грає одну з головних ролей в світовій економіці. Ця галузь розвивається швидкими темпами і найближчим часом стане найбільш важливим її сектором. Щорічне зростання інвестицій в індустрію туризму складе близько 30%.

Особливо стрімко індустрія туризму розвивалася в післявоєнні роки. В господарський оборот туризму залучалися всі нові і нові країни всіх континентів. За 35 років число туристів, що виїхали в інші держави, зросло майже в 13 разів (з 1938 по 1985 рр. приблизно в 27 разів), а прибуток від туризму - в 55 разів. [9]

Які причини стали заставою такого бурхливого розвитку?

Політичні. В цей період йшли регіональні війни на Близькому Сході, в Кореї, але на основній частині планети був мир. А мир – основна умова для розвитку туризму.

Економічні. Люди багато працювали і заробляли, відбувався ріст чисельності населення в індустріальних країнах. Зросла психологічна загрузка на працюючих; через пришвидшення трудових процесів зросла заробітня плата,


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9