У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





КУРСОВА РОБОТА

На тему:

«Специфіка розробки шкільних маршрутів з урахуванням особливості регіону»

Зміст стр.

Вступ.............................................................................................................3 с.

Розділ 1. Туристські маршрути...............................................................5 с.

1.1. Класифікація туристських маршрутів.................................6 с.

1. 2. Методичні принципи розробки туристських

Маршрутів...............................................................................14 с.

Розділ 2. Методологічні засади комплексних програм

екскурсійного обслуговування школярів...........................18 с.

Розділ 3. Опис маршруту в басейні річки Лімниця...........................23 с.

Розділ 4. Одноденний маршрут:

«село Ясень - село Осмолода, протяжність -16 км.».........29 с.

Висновок....................................................................................................32 с.

Список використаних джерел................................................................34 с.

Вступ

Україна має вагомі об’єктивні передумови, щоб увійти до найрозвиненіших у туристичному відношенні країн світу. Маючи вигідне геополітичне розташування, вона з давніх часів є перехрестям транспортних та людських потоків з Півночі на Південь та з Заходу на Схід. Держава володіє значним туристсько-рекреаційним потенціалом: сприятливими кліматичними умовами, переважно рівнинним ландшафтом, багатством флори і фауни, розвиненою мережею транспортних сполучень, культурно-історичними пам’ятками, широкою індустрією подорожей та туризму.

Держава проголошує туризм одним з пріоритетних напрямів розвитку національної культури та економіки.

Одним із найпопулярніших центрів туризму в країні є Прикарпаття, а саме Івано-Франківщина. Завдяки мальовничим ландшафтам, етнографічній розмаїтості цей край має сформований імідж одного з найпривабливіших регіонів України. Тому і в області актуальним залишається питання про розвиток туристської галузі, як однієї із найперспективніших та провідних в народному господарстві.

Головним турпродуктом Івано-Франківщини є гори Карпати зі своїм природно-рекреаційним та історико-культурним потенціалом.

В області є ідеальні умови для інтенсивного розвитку таких видів туризму як сільський (зелений), екскурсійний, пішохідний, водний, кінний, лижний, велосипедний, автомобільний, дельта-парапланерний, тощо.

Проте не зважаючи на інтенсивний розвиток вище перелічених видів туризму, в області гальмується розвиток спортивного туризму як такого. Головною проблемою являється недосконалість організаційної бази спортивно-оздоровчого туризму. В області спостерігається досить скрутна ситуація по організації категорійних походів для таких видів туризму як пішохідний, лижний, водний тощо. Причиною цьому служить відсутність розроблених відповідним чином категорійних маршрутів на теренах Івано-Франківської області.

Тому на сьогодні актуальною залишається проблема розробки категорійних маршрутів, особливо в гірській місцевості регіону. В першу чергу це стосується пішохідного туризму, який на сьогодні є найпопулярнішим в українських Карпатах.

Таким чином головним завданням курсової роботи і буде розробка категорійного маршруту з пішохідного туризму, що проходитиме на території Івано-Франківщини.

Розділ 1. Туристські маршрути.

Будь-яка туристська подорож здійснюється за певним маршрутом. Маршрут виступає як невід'ємна складова туризму і найпоширеніша його форма.

Туристські маршрути дуже різноманітні за регіонами подорожі, природним середовищем, способом пересування і визначаються інтересами та особистими уподобаннями учасників походу. Одних більше влаштовує переміщення між пунктами маршруту автобусом, поїздом, літаком, теплоходом з ночівлею в комфортабельному готелі - інші віддають перевагу пішохідним походам у горах річковим подорожам на човнах з відпочинком на природі в похідних наметах.

Будь-яка подорож має привабливі сторони. При цьому важливо, щоб кожний турист обрав собі маршрут до душі. Адже навіть найцікавіший маршрут може не сподобатись туристам, які сподівалися зовсім на іншу за змістом подорож. Наприклад, літній людині, яка мріє про спокійний відпочинок, не підходить багатоденний гірський похід. Так само групі студентів, яким до вподоби ночівля на природі і пісні біля багаття, не варто пропонувати екскурсійну подорож на автобусі з проживанням у готелі.

1.1. Класифікація туристських маршрутів.

Не існує абсолютно однакових туристських маршрутів: кожен з них має свої особливості, хоча навіть між абсолютно різними маршрутами є багато спільного.

Для зручності обліку, планування і практичного використання всі маршрути можна умовно об'єднати в кілька груп на основі певних ознак за змістом охопленням території, сезонністю, способом пересування, тривалістю, складністю і т. ін.

За особливостями побудови траси туристські маршрути можна поділити на лінійні, кільцеві, радіальні.

Лінійні маршрути починаються в одному, а закінчуються в іншому географічному пункті. Вони проходять щонайменше через два, а то й три - чотири і більше населених пунктів, або туристських господарств.

Основною умовою організації лінійного маршруту є доступність для туристів початкового пункту чи головної турбази і можливість безперешкодного від'їзду з його кінцевого пункту. Переходи через гірські перевали, сплав по річці на човнах є здебільшого лінійними маршрутами.

Кільцеві маршрути, так само як і лінійні, можуть проходити через кілька пунктів або турбаз, але початковою і кінцевою точкою подорожі є той самий пункт. Перевагою таких маршрутів є те, що вони обслуговуються одним туристським господарством чи турфірмою. Самодіяльним групам це полегшує зворотний шлях після завершення подорожі.

Радіальні маршрути розраховані на виїзд або вихід туристів на екскурсії і в походи різної тривалості поблизу турбази чи населеного пункту, що є основним місцем їх перебування. Типовим зразком радіального маршруту є туристські маршрути екскурсійного характеру для ознайомлення з історико-культурними пам'яткам великих міст. У зимовий період на таку форму роботи переходять гірські турбази у зв'язку з підвищеною небезпекою сходу лавин. Наявність канатних підйомників і пологі снігові схили створюють хороші умови для гірськолижного спорту і активного відпочинку.

Лінійні і кільцеві маршрути часто плануються в поєднанні з радіальними, що дає можливість відвідати найбільш цікаві об'єкти неподалік від основної нитки маршруту.

За охопленням території маршрути поділяються на місцеві, дальні (міжрегіональні), зарубіжні (виїзні).

Місцеві маршрути, як правило, не передбачають далеких переїздів від місця проживання. До них відносяться походи вихідного дня з насиченою екскурсійною програмою або відпочинком на природі. Шкільні краєзнавчі походи з метою вивчення рідного краю також здебільшого мають місцевий характер.

Дальні маршрути мають значну валість. Під час таких маршрутів туристи мають ознайомитися з різними регіонами країни, що входять до різних географічних зон і відрізняються природними умовами, історичними, культурними і побутовими особливостями.

Закордонні маршрути пролягають


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8