У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Міністерство освіти і науки України

Методична розробка екскурсії

“Чернівці – старовинне місто заходу”

Трохи історії:

Чернівці започатковано від фортеці, зведеної хоробрими ратниками у долині річки Прут на південно-західній околиці Галицького князівства у другій половині ХІІ століття. Назва “Чернівці” походить від старослов’янського слова “черн”, “ чорний город”, оборонні стіни якого із землі та дуба були чорного кольору.

Перша достовірна згадка про Чернівці датується у грамоті молдовського господаря Олександра Доброго, виданій львівським купцям 8 жовтня 1408 р. у середині XIV століття Чернівці потрапляють під владу Угорщини, потім Молдовського князівства, а далі Туреччинию. Завдяки вигідному розташуванню і проходженню через місто важливих торгових шляхів, Чернівці стали великим торговим пунктом.

Після приходу австрійців у 1775 році місто почало бурхливо розвиватися. Саме у цей час започатковується кам’яне будівництво, розвиток якого заохочує австрійська влада.

Чернівці сьогодні – обласний центр України. Місто пролягло уздовж обох берегів звивистого Пруту більш як на 12 кілометрів і займає прощу понад 150 кв. м.

Впродовж віків під впливом історичних подій Чернівці сформувалися як багатонаціональне та багато культурне місто. Своєю історією, природною красою, дивовижним поєднанням архітектурних стилів, неповторним контрастом старого центру і районів новобудов Чернівці сьогодні приваблюють багато туристів.

Віками Чернівці поруч проживали різні народи. Протягом століть формувався дух Чернівців, який можна відчути тільки у цьому місті – дух багато культурності, взаємоповаги представників різних національностей.

Пропонуємо вам огляд таких визначних місць як:

дерев’яний храм Святого Миколая;

вірмено-католицька церква;

ратуша;

національний університет ім..Ю.Федьковича;

а також прогулянка дендрологічним парком при університеті;

музей народної архітектури та побуту;

музей Короля Караля ІІ;

обласний художній музей;

обласний краєзнавчий музей.

Контрольний тест екскурсії

У місті є багато визначних пам’яток поглянемо рис. Огляд з Дерев’яного храму Св. Миколая.

Храм був збудований у 1607 році. Це найстародавніша споруда на території міста.

Огляд ратуші, будівництво якої велося у 1843-1847 рр. споруда вирішена на традиційному для міських ратуш поєднанні двох об’ємів – самої споруди та високої стрункої вежі.

Огляд вірмено-католицької церкви.

Церква була збудована у 1875 році, нині – органний зал Черніецької обласної філармонії.

Екскурсія до національного університету

ім. Ю.Федьковича.

Період розквіту чернівецької архітектури припадає на другу половину ХІХ – поч. ХХ ст.. У цей час на узвишші в центрі міста постають будівлі у різних стилях історизму – неоренесансну, неоготики, необароко. Серед них, насамперед, вартий уваги чудовий комплекс будівель національного університету ім. Ю.Федьковича, споруджений 1864-1882 рр. як резиденція буковинських митрополитів за проектом чеського архітектора Йосифа Главки. Стиль будівельно-еклектичний з домінантою мотивів візантійської та романської архітектури.

Впадають в око високі ступінчасті фронтони та стіни з червоної цегли, кольорові дахи, викладені з глазурованої черепиці, що нагадують буковинські килими.

Композиція цілого ансамблю (головного корпусу та двох бокових) вирізняється структурною чіткістю. У головному корпусі на другому поверсі знаходяться великі мармурові та червоний зали. У лівому корпусі – колишня семінарійська церква, її стіни покриті розписами в академічному дусі авторства К. Йобста, К.Свободи, І.Кляйна та інших художників, зберігся й чудовий іконостас кінця ХІХ ст.. поряд з університетом знаходиться дендрологічний парк, живописно запланований з рідкісними видами рослин.

Відвідання музею народної архітектури та побуту.

Відкриттю музею передувала велика науково-дослідницька робота творчого колективу. Архітектори, етнографи, історики, мистецтвознавці зібрали величезний матеріал з історії сіл та народного будівництва. Вивчали ремесла, записували обряди та звичаї, фольклорні надбання, місцеві говори. Все це дало можливість одержати цінний матеріал про особливості національно-культурного життя буковинців.

Музей відіграє значну роль у відроджені національної культури, духовності, збереженні культурної спадщини, популяризації пам’яток культури, історії, природи. Сьогодні музей народної архітектури представляє просто неба характерні для старого села пам’ятки народної архітектури і побуту. Музейна експозиція демонструє еволюцію житла і побуту буковинців. У фондах музею зібрано значну кількість етнографічних експонатів, більшість з яких є унікальними, серед них оригінальні і цікаві речі домашнього вжитку, колекції чоловічого і жіночого одягу, вишивок, килимів, народних прикрас.

Відвідання Чернівецького обласного краєзнавчого музею

Музей був створений на базі музею Короля Кароля ІІ (1935 р.) та музею церковного мистецтва у 1940 році. Він розгорнув експозицію у колишній резиденції Буковинських митрополитів, а з 1956р. діє у приміщенні на вул.. О.Кобилянської, 28.

Сьогодні обласний краєзнавчий музей – це більше 82 тисяч музейних предметів: колекція стародруків з унікальною острозькою біблією, друкованою Іваном Федоровим в 1581 році, нумізматична колекція, що налічує більше – 12 тисяч монет, цікава колекція зброї, археологічна колекція – 12 тисяч музейних предметів. Гордістю музею є колекція творів образотворчого і декоративно-прикладного мистецтва, основу якої складають ікони XVI – XVIII ст.., роботи видатних буковинських митців: М.Івасюка, Є.Максимовича.

Відвідання художнього музею

Чернівецький обласний художній музей створений у 1988 р. Фонди музею сформовано з творів, які надійшли з обласного краєзнавчого музею, збірки обласного будинку народної творчості, а також з експозицій, здійснених співробітниками музею. Першу експозицію було відкрито 1988 року в будівлі недіючого на той час Святодухівського собору.

З 1990 року музей розташований в унікальній пам’ятці архітектури національного значення, спорудженій для Дирекції ощадних кас 1901 року в стилі модерну. Фасад будинку прикрашають ростові скульптури та майолікова багатофігурна поліхромна композиція, інтер’єри оздоблені живописним плафоном з алегоричними постатями, скульптурою, вітражами. У музеї створено колекцію унікальних буковинських народних образів та ікон на склі другої половини ХІХ століття початку ХХ століття, а також зберігаються рідкісні пам’ятки як композиція “Страшний суд” першої половини XVIIІ – початку ХХ ст. Буковинські ікони XVІІ – ХХ ст.. та стародруки, серед


Сторінки: 1 2