У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Реферат з фізкультури

Фізичне виховання фармацевта

Фізичне виховання - органічна частина загального вихо-вання і тому воно характеризується всіма загальними ознаками, що притаманні педагогічному процесу, який спрямований на ви-рішення певних конкретних завдань. Головним напрямком фізич-ного виховання є формування здорової, розумове підготовле-ної, соціально-активної, морально стійкої, фізично вдосконале-ної і підготовленої до майбутньої професії людини.

Отже, основними завданнями фізичного виховання є: — підвищення функціональних можливостей організму студентів засобами фізичної культури;

сприяння всебічному гармонійному розвитку, відмова від шкідливих звичок, покращання розумової і фізичної праце-здатності;

формування у студентів думки про систематичні заняття фізич-ними вправами з урахуванням особливостей їх майбутньої про-фесії, фізичне самовдосконалення та здоровий спосіб життя;

отримання студентами необхідних знань, умінь та навиків у галузі фізичної культури з метою профілактики захворювань, відновлення здоров'я та підвищення професійної працездатності;

використання засобів фізичної культури в лікувально-профі-лактичній діяльності;

оволодіння методами визначення фізичного стану та само-контролю;

виховання організаторських навичків, особистої гігієни та загартовування організму;

уміння складати та виконувати вправи з комплексів ранкової гігієнічної гімнастики;

виховання патріотичних, морально-вольових і естетичних якостей;

удосконалення спортивної майстерності студентів, що зай-маються обраними видами спорту.

Для вирішення поставлених завдань використовуються різноманітні засоби фізичного виховання, головними з яких для студентів фармацевтичного факультету є гімнастика (різні її види: загальна, спортивна, гігієнічна, лікувальна тощо), легка атлетика, спортивні та рухові ігри, лижна підготовка, плавання, туризм, походи вихідного дня та інші види спорту. Лише засо-бами фізичної культури фізичне виховання вирішує завдання зміцнення здоров'я, розвитку фізичних і духовних сил, підви-щення фізичної і розумової працездатності, продовження тру-дового довголіття і життя людини тощо.

Згідно з функцією впливу фізичного виховання на люди-ну, розрізняють дві її нерозривно пов'язані сторони: фізичну освіту і фізичне вдосконалення організму, які здійснюються за допомогою розвитку фізичних якостей.

Фізична освіта — це вміння керувати рухами свого тіла і окремими його частинами (голови, тулуба, рук, ніг тощо) як у просторі, так і в часі, виділення окремих рухів з поміж бага-тьох, порівняння їх між собою, керування ними та раціональне їх поєднання з метою найефективнішого використання в умовах життєдіяльності людини. Іншими словами, в основі фізичної осві-ти лежить засвоєння як теоретичних, так і практичних знань з використанням рухових умінь і навичок у різних умовах життє-діяльності.

Фізичне вдосконалення характеризується станом здоро-в'я та всебічним розвитком людини, до якого відносяться стан розвитку фізичних якостей та формування рухових умінь і на-вичок, загальний рівень працездатності, морфофункціональні зміни організму і його окремих систем і органів, засвоєння спеці-альної системи знань тощо. Так, наприклад, під впливом систематичних занять фізичними вправами розвивається швидкість, швидкісно-силові якості, сила, витривалість, гнучкість, спритність тощо; удосконалюється за формою, будовою і функцією тіло людини та його окремі органи і системи (збільшується маса м'язової і кісткової тканин, зростає маса легень, їх дихальний об'єм та життєва ємність, збільшуються м'язова маса та об'єм серця, викид крові з нього тощо). Діапазон можливостей при цьому великий. Однак, слід зазначити, що як розвиток фізич-них якостей, так і вдосконалення форми, будови та функції організму обумовлені природними задатками людини, якими наді-лена вона за спадковістю. А тому вдосконалювати розвиток ру-хових якостей, будову тіла можна до певних показників.

У практиці фізичне виховання дуже часто носить профе-сійно-прикладний характер, тобто спрямоване на певну трудову діяльність. В таких випадках користуються терміном "фізична підготовка". Це відноситься, наприклад, до фізичного вихован-ня пожежника, підводника, космонавта, альпініста тощо.

Фізична освіта у навчальних закладах дає студентам знан-ня про вплив фізичних вправ на організм людини, розвиває фізичні якості (здібності), рухові навички, забезпечує фізичну підготовку молоді до життя, суспільно-громадської діяльності.

Одне із важливих завдань фізичної освіти - навчити сту-дентів користуватися набутими знаннями, щоб засвоєні уміння і навички використовувалися в практичній діяльності. Окрім виконання специфічної функції, фізична освіта сприяє більш ефективному вирішенню функцій освіти, а також її видів: розу-мової, політичної, професійної тощо. Таким чином, фізична освіта як вид освіти - спеціально організований педагогічний процес, спрямований на всесторонній фізичний розвиток студентської молоді, їх специфіку підготовки до виконання соціальних обо-в'язків у суспільстві.

Фізичне виховання на фармацевтичному факультеті вирі-шує такі завдання:

Виховання у студентів свідомості, моральних, вольо-вих і фізичних якостей, підготовка їх до майбутньої професій-ної діяльності.

Професійно-прикладної фізичної підготовки студентів, враховуючи особливості роботи за фахом.

Засвоєння необхідних знань з основ теорії, методики і організації фізичної культури та підготовку до роботи в якості інструктора-методиста з фізичної культури і ЛФК.

Виховання у студентів переконання про необхідність виконання рухового режиму протягом робочого дня.

Важливою умовою, що визначає ефективність процесу фізичного виховання є знання перемін, що відбуваються в організмі внаслідок педагогічних втручань. Чим глибше і об'єк-тивніше проводиться співставлення минулого і досягнутого ста-ну, тим вірнішими виявляються поправки корекції, які будуть використовуватися в процесі фізичного виховання.

Для ефективної організації навчального процесу з фізич-ного виховання студентів необхідне знання чотирьох основних сторін, що характеризують їх рухову активність: фізичний роз-виток, фізичну підготовленість, функціональний стан і адапта-ція організму до м'язової діяльності.

Обов'язковою умовою ефективності та позитивного впли-ву фізичних вправ на організм студентів є самоконтроль. Ці спостереження над станом свого організму, що проводять самі студенти в процесі занять фізичним вихованням - важливе до-повнення до лікарського контролю.

Самоконтроль дозволяє оцінити суб'єктивні відчуття впли-ву фізичних навантажень і дає можливість уникнути негативної дії занять фізичними вправами у випадках, коли обсяг фізичних навантажень не відповідає фізичній підготовленості та функціо-нальному стану організму студентів.

Дані самоконтролю заносяться у щоденник, вони допома-гають викладачу і самим студентам контролювати і регулювати правильність підбору засобів, методику проведення занять


Сторінки: 1 2