У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Реферат на тему:

Практика пластування: сигналізація

СПОСОБИ ТА СИСТЕМИ КОМУНІКАЦІЇ

Системи комунікаці

Мова та інші системи спілкування, передавання інформації, системи позначень понять які далі просто називатимемо системами або способами комунікації- існуюгь (як свідчать факти) паралельно з людиною дуже і дуже давно,аби порозумітись між собою, полегшити обмін інформацією, налагодити контакт чи дати про себе знати.

Людство застосовує : різноманітні системи комунікації для задоволення специфічних потреб. Вибір певної системи комунікації може бути зумовлений сворнними й обставинами і середовищем. Люди використовують або створюють такі системи комунікації, які за даних умов уживати найдоцільніше-

Приклади систем коуиікації.

Найочевиднішим приклад.ом системи комунікації с, звичайно,

людська мова. Дехто застосовує спеціальні системи комунікації, щоб запобігти поширенню інформації. Хтось, можливо, читав оповідання Конан Дойла «Чоловіче які" танцюють» і цікавий спосіб кодування, який повинен був розшифрувати Шсрлок Холмс. Подібними система-ми користувались пірати згадайте «Острів скарбів» Стівенсона, розбійники, можна навести приклад Робін Гуда. У школі ми використовували зрозумілі тільки певній групі мову та письмо, щоб зберегти свої хлопчачі таємниц від дівчат.

Зараз існує багато способів та систем комунікації: телеграф, радіо, телебачення, преса, телсфоонний, телефаксний, супутниковий, комп'ютерний зв'язок, дорожні знаки, торгівсльні штрих-коди, тощо. Кожен читач, може доповнити цей список. Людина завжди хотіла мати моживістгь зв'язатись, при потребі, з іншими і передати їм інформацію. Для цього вона використовувала звук, світло, дотик, навіть запах. Хтось гримав у барабани чи бив у тамтами, інші сурмили в роги. Японці чи китайці дзвонили в дзвони. Козаки вживали тулумбаси, а сигналізуючи про небезпеку, палили фігури. Світло маяків застосовували для того, щоб корабель не збився з курсу

Способи комунікації.

Можна провести таку невелику класифікацію способів комунікації:
* акустичний або звуковий (бубон, свисток, сирена, рація і т.ін.);
* оптичний або зоровий (вогонь, дим, світло і т.і.);
* інші (дотик, запах, тощо).

Кожна серйозна експедиція на випадок надзвичайної ситуації мас рацію та інші засоби аварійної сигналізації: ракети, спеціальні димові шашки, яскравий дим яких видно за багато кілометрів. Але якщо того нема? То тут вам може допомогти дзеркальце чи дно консервної банки. Історія донесла до нас випадок, коли сонячний зайчик від обгортки шоколаду допоміг пілотові рятувального літака знайти екіпаж дирижабля, що зазнав аварії в Центральній А4)риці в 1928 році. Це був дирижабль «Італія» знаменитого генерала Умберто Но-беля. Всьоголише сонячний «зайчик», а в певних умовах його відбите світло може змагатися з променем прожектора. З літака, що летить на висоті 1.5 км, такий спалах видно на відстані до 24 км,

Є інший старий спосіб, яким можна дати про себе знати — вогонь. Для цього використовують «піраміду», складену з сучків та гілок. Така ватра дає велике полум'я, але, на жаль, швидко прогорає.
Вдень привернути до себе увагу можна димом. Щоб дим був густішим чи чорнішим, у вогонь, що розгорівся, додають свіжої трави, зеленого листя, сирого моху. Якщо мало палива, то замість ватри можна використати банки з піском, які просочують мастильним ма теріалом — жиром чи маслом.
Для «кер) >і..шнмі> ватрою при сигналізації вогнем чи димом використовують вогку шматину або ковдру. В обидвох випадках слід пам'ятати, що вогнище потрібно розкладати на відкритих місцях — просіці, галявині, вершині пагорба, де його краще видно.
Чудовим сигнальним апаратом с наше тіло. Лише руками можна подати — подумати б тільки — понад 70000 знаків. Наша рука згинається в трьох місцях, пальці — в п'яти. Зробивши нескладні математичні підрахунки отримаємо таку цифру. Можливо, хтось стикався зі способом передачі букв пальцями. Прикладом того, як можна сигналізувати, використовуючи наше гіло, є знаки англійських загонів особливого доручення (див. розділ 5).

V1.2. ВЖИВАНІ ПЛАСТУНАМИ СИСТЕМИ КОМУНІКАЦІЇ.

Вибір конкретної системи комунікації залежить від вашої кмітливості і фантазії. Але на нього впливають:
* потреба застосування, тобто для розв'язання яких завдань потрібна система
* умови, в яких буде функціонувати дана система комунікації

Очевидно, якщо Ви масте телефон і хочете поговорити зі своїм приятелем, в якого теж с телефон, то Ви, як правило, не будете користуватись поштою. Подібно, зустрівшись із ним на вулиці. Ви не побіжите до телефону, а просто побалакаєте. Хіба би якісь певні обставини, тобто середовище, змусили вибрати інший спосіб комунікації.

На вибір конкретного способу комунікації впливають ще й інші причини, з якими ознайомимося пізніше,

Наведені міркування пояснюють, чому пластуни застосовують такі системи комунікації:*

міжнародні інформаційні знаки;
* теренові знаки та сигнали:
* азбуку Морзе;
* семафор.

Переважно, ці системи вживають тоді, коли безпосередній контакт неможливий, а потрібно передати якусь інформацію.

VІ.З. МІЖНАРОДНІ ІНФОРМАЦІЙНІ ЗНАКИ.

Міжнародні інформаційні знаки.

Наукові, дослідницькі, пошукові експедиції, геологічна розвідка застосовують цей спосіб комунікації, щоб передати інформацію в важкодоступних гористих, лісистих чи болотистих місцевостях супроводжувальним повітряним засобам.

Таким знаками, витоптаними на снігу, на піску, вирубаними в кущах чи викладеними на землі, можна повідомити про свої потреби чи дії членам екіпажу літака чи гелікоптера. Для порівняння, кілька прикладів, як у таких випадках комунікуються англійські військові підрозділи особливого доручення.

Сиг пали англійських загонін особливого доручення.

1) людина підняла дві руки вгору -- заберіть нас;

2> людина розвела руки в сторони — потребусмо механічної допомоги;

3) /іюяина присіла і руки вперед — десантуватись тут;*

4) людина підняла праву руку *- все добре:

5) людина підняла праву руку вбік - скоро зможу продовжувати;

6) людина приклала долоні до вух і розвела лікті — маю радіо;

7) людина двома руками махає вгорі


Сторінки: 1 2 3 4