У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Реферат на тему:

Практика пластування: самозарадність (виживання)

І. САМОЗАРАДНIСТЬ

Щоб вижити без сторонньої допомоги в невідомій чи маловідомій місцевості потрібні певні знання, початий яких ми пропонуємо Вам у цьому розділі Треба знаги, як взяти все можливе від природи як знайти дорогу назад до цивілізації і привернути увагу можливих шукачів Брак інструментів іа приладдя ціпком не означає що Вам слід опускати рукиїч У пригоді сгануть навички і досвід котрі завжди з ВамиНасамперед, не допускайте паніки, бо вона стане джерелом подальших ускладнень Якщо обставини не вимагають негайно шукати захисту чи рятуватися втечею перш за все зорієнтуйтесь в терені Без спеціального приладдя (компаса) сторони свпу найкраще визначити за сонцем При хмарній погоді використовуйте дзеркало воно буде давати найбільше світла напроти сонця Існує також спосіб орієнтування з годинником спрямуйте годинну стрілку на сонце, південь буде посередині між цією стрілкою і 12-ою годиноюВизначте оптимальний напрям руху При цьому памятайте, що села переважно розміщуються в долині річок Якщо стане зрозуміло що довге перебування в лісі неминуче, подумайте про такі речі ВОДА, ВОГОНЬ. ЇЖА. ЗАХИСТ

1.1. ВОДА

Відомо, що головною потребою людського організму є вода. Наш рганізм на 75% складається з води. Приведемо для порівняння: без м Ви можете прожити 3 тижні, без води — .3 дні. В середньому людина за добу витрачає 1 -3 літри води. При захворюванні діабетом витрати зростають.

Щоб зберегти воду в організмі:
— старайтеся уникнути фізичних навантажень. Тільки відпочинок
— не куріть;
— тримайтеся в холодку чи тіні;
— не лягайте на гарячу поверхню;
— не їжте, або їжте мало. Не і'жтс жирної їжі (адже процес травлення забирає багато води);
— не пийте алкоголю;
— не говоріть багато, дихайте через ніс

При пошуках води пам'ятайте, що більшість тварин постійно споживають воду. Велика рогата худоба ніколи не буває далеко від води. Добрим індикатором води с також комахи. Але ніколи не довіряйте водоимам без зеленої рослинності, до яких не ведуть сліди звірів. Такі водойми можуть бути отруйними. Завжди кип'ятіть воду перед вживанням. Необхідну вам воду можна дістати такими способами:

а) Збір роси і дощу.

б) Конденсація. Корені рослин і дерев дістають воду з грунту. Але часто підґрунтові води лежать досить глибоко від поверхні. Нехай дерева помпують Вам воду, а Ви отримаєте її з пластикових торбинок способами, показаними на мал.

с) Сонячний дистилятор. Викопайте яму діаметром їм і 0.5м глибиною. Помістіть збірник води посередині ями. Накрийте яму пластиком і закріпіть пластик каменями. Під дією сонячного проміння температура повітря і грунту під плівкою підвищиться. Волога почне конденсуватися на внутрішній поверхні плівки і зтікати в збірник. Вночі пластик охолоджується швидше ніж повітря, тим самим Ви зможете отримати достатню кількість води. Такий дистилятор протя4 гом доби дас до 0.5л води.
Памятайте! Коли у Вас велика спрага і Ви довго не пили, не пийте все відразу. Спочатку зробіть один маленький ковток, а потім, після паузи, те кілька. Швидке споживання великої кількості води може викликати у Вас рвоту.

1.2. ВОГОНЬ

Якщо сховок дас людині можливість зберегти тепло, то вогонь дає саме тепло,тим самим рятуючи від переохолодження. Крім того, вогонь дас світло, психологічний комфорт і можливість варити їжу. Як же добути вогонь,коли у Вас немає сірників?

Найпростіший спосіб: використання сфокусованих сонячних променів. Такі пучки дають лінзи,які можна витягнути з фотоапарата,бінокля чи ін. Лінзою можуть служити і уламки розбитої пляшки.

Якщо лінзи під руками не виявилось, випробуйте спосіб розпалювання вогню тертям дерева об дерево. Для цього беруть лук (палку з натягнутим шнурком), дошку, в якій роблять дірку, і палку, на яку зверху тиснуть дерсвяним держаком. В дірці вирізають невеличке місце для гнізда. Палку крутять доти, доки не загориться гніздо. Веретено мусить бути з твердого дерева: дуб, каштан, ясень, бук, дошка — з м'якого: сосна, осика, береза. Гострий кінець веретена треба сильно притиснути. Коли вогонь не з'являється, тоді, можливо, гніздо надто вогке, або заслабкий тиск на веретено. Цей спосіб добування вогню потребує практики і терпіння.Інший метод добування вогню тертям: паличку, яка треться об дошку, рухаємо руками.Якщо Вам вже вдалось добути вогонь, киньте на ніч багато дров, щоб зранку на жарі було легше розпалити вогонь знову. Зручно використовувати рефлектор для вогню, який буде відбивати тепло в потрібному напрямку (в сховище або на людину).

1.3. ЗАХИСТ

Всі потуги вижити і вийти до людей стануть марними, якщо не зуміти захистити себе від непогоди. Переохолодження, викликаневітром, дощем, приведе до хвороби або й смерті.Сховища можуть бути при-родніми (печера, дупло) і штучними. Треба пам'ятати, що захист, вогонь, вода, їжа пов'язані між собою, тому треба вибирати місце для сховища так,щоб можна було з найменшими затратами сил готувати їжу та слідкувати за вогнем. Напевне, найбільш відомий вид сховища — юрта. Зв'язують її на землі, вгорі роблять дірку для виходу диму.

Для сховку можна також використовувати повалене дерево.

Для міцності і стійкості сховища добре використовувати каміння.

Для більш ефективного захисту з навітряного боку можна поставити подвійну стінку.

1.4. ЇЖА

1.4.1. Характеристика тварин і їх слідів.

Ведмідь бурий —хижий ссавець, зустрічається в лісах Європи, Північної Америки і Північної Африки та Азії. В Україні зустрічається в Карпатах і на території Сумської області. Довжина тіла — до 2м. маса 250-700кг. Добре лазить по деревах Живиться рослинною і тваринною їжею.


Сторінки: 1 2 3 4