У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Курсова РОБОТА

на тему:

Неспецифічні засоби фізичного виховання школярів

Гіподинамія — термін, яким визначають недостатність руху, все частіше застосовують у наш час педагоги й лі-карі, коли йдеться про руховий режим школярів. І дійсно, більшість з вас дістаються до школи та із школи додому транспортом. Протягом дня ви сидите за партою в класі й групі продовженого дня, в кіно, театрі, біля телевізора, виконуючи домашнє завдання і читаючи, від 5,5 до 8,5 год. Отакий малорухливий спосіб життя, природно, позна-чається негативно на вашому здоров'ї. З давніх давен люди використовували фізичні вправи з метою попере-дження захворювань та активізації життєвих процесів ор-ганізму.

Гімнастика, плавання й обливання водою різної тем-ператури слугують людям як оздоровчі заходи. Давньо-грецький учений Гіппократ вважав гімнастику, свіже повіт-ря і прогулянки важливими чинниками здоров'я й довго-ліття. Ніщо так не виснажує і не руйнує організм людини, як тривала фізична бездіяльність, стверджував Аристотель. А відомий філософ і математик Піфагор назвав фі-зичну культуру і спорт важливими помічниками в розумо-вій діяльності людини. Він мав для цього підставу, адже сам був видатним атлетом і досяг олімпійських висот. Узявши участь в Олімпійських іграх з панкратіону (поєд-нання елементів боротьби з кулачним боєм), Піфагор ви-боров першість.

Існує багато засобів впливу на організм людини. Це - ходьба й біг, стрибки й метання, ігри й плавання, ранкова гімнастика, пересування на лижах катання на ковзанах та ін. Може виникнути запитання: які ж фізичні вправи найкорисніші, які з них краще впливають на організм?

Радянські вчені, лікарі і спортивні педагоги вважають, що тільки різноманітні фізкультурні засоби вправи з багатьох видів спорту можуть сприяти фізичному розвиткові людини, зміцненню її здоров'я.

Найкращим і найдоступнішим засобом є комплекс ГПО. Якби років 25 тому після уроку фізичної культури учні почули від учителя: «Завдання додому...», це б виклика-ло в них посмішку. Та в наш час ставлення до фізичної культури різко змінилося. Тому багато хто, навіть і не одержавши домашніх завдань, самостійно вправляється вдома, для того щоб закріпити навички, набуті в школі, розвинути фізичні якості, Саме тут вам стануть у пригоді поради дорослих і посібники для самостійних занять.

ЯК ВПЛИВАЮТЬ ФІЗИЧНІ ВПРАВИ НА ОРГАНІЗМ ПРО ТВОЄ ФІЗИЧНЕ ВДОСКОНАЛЕННЯ

Кожен з вас, мабуть, хоче знати, як фізичні вправи впливають на розвиток органів і систем організму, як ви-значити фізичний розвиток і контролювати стан свого здо-ров'я, як розвивати силу, спритність, швидкість, гнучкість і витривалість, як вдосконалювати ці фізичні якості. За-няття фізичними вправами позитивно впливають на ваш організм — поліпшують діяльність і узгодженість нервової, серцево-судинної і дихальної систем, змінюють м'язову систему, поліпшують обмін речовин. Внаслідок цього підвищується працездатність організму і його опірність впли-ву зовнішнього середовища.

Оздоровчий вплив фізичних вправ на ваш організм буде значнішим, якщо ви розумно поєднаєте заняття ними, до-тримуючись правильного режиму життя й використовуючи засоби загартовування (водні процедури, сонячні й повітря-ні ванни). Регулярні заняття фізичними вправами і спортом позначаються й на зовнішності: ви станете стрункими, бадьорими, енергійними, зміцнієте фізично. У вас будуть невимушені й плавні рухи, красива постава. Ви станете спритнішими, сильнішими, краще будете орієнтуватися в просторі, вдосконалите відчуття рівноваги й координацію, збільшите швидкість рухів, розів'єте витривалість.

Організм людини являє собою єдине ціле, де всі органи і системи тісно пов'язані між собою, а всі функції регулює центральна нервова система. Вона також здійснює зв'язок організму з мінливими умовами зовнішнього середовища. Під час виконання фізичних вправ у роботі бере участь увесь організм у цілому.

Ви, мабуть, спостерігали, як на початку вивчення нового руху він виходить незграбним. Проте кожне наступне по-вторення стає більш точним, поліпшується координація, зни-кають зайві рухи, з'являється невимушеність і швидкість. Цьому сприяє утворення нових умовних рефлексів. У го-ловному мозку виникають нові зв'язки між нервовими клі-тинами, що керують роботою м'язів, які беруть участь у русі.

Відчуття задоволення й бадьорості, що виникають під час виконання фізичних вправ, покращують діяльність нер-вової системи, а внаслідок цього і всіх інших органів.

Серцево-судинна система виконує важливу роль у діяль-ності організму, постачаючи через кров всім органам і системам необхідні харчові речовини та кисень.

Регулярні заняття фізкультурою сприяють тренуванню серця, воно стає витривалішим, дещо збільшується в роз-мірах, його м'яз поступово стовщується, а порожнини (шлуночки) розширюються, збільшується кількість крові, що виштовхується з кожним скороченням. У спокійному стані кожний шлуночок при скороченні виштовхує при-близно 50-60 мл крові. За хвилину серце виштовхує близько 3,5 л крові. У тренованих людей серце реагує на посилену фізичну роботу збільшенням ударного об'єму, тоб-то більше за рахунок сили, у нетренованих — за рахунок збільшення серцевих скорочень.

Після виконання роботи частота серцевих скорочень у тренованих людей швидко відновлюється, у нетренованих вона тривалий час залишається збільшеною.

Важливим показником діяльності серця є частота сер-цевих скорочень, яку можна визначити по пульсу.

У підлітків 10-14 років у спокійному стані пульс до-рівнює 75-90, в 15-18 років — 65-75 за 1 хв.

Іноді в підлітків спостерігається так звана юнацька гі-пертонія, під час якої максимальний артеріальний тиск замість 14,7—16 кПа досягає 18,7 кПа і більше. Якщо немає гіпертрофії (збільшення) серця, то це явище внаслідок вікових змін механізмів нервової системи є тимчасовим. Але за всіх умов при стійкому підвищенні артеріального тиску треба уникати фізичних перевантажень і перенапру-жень, особливо під час уроків праці, фізкультури, занять фізичними вправами вдома, спортивних змагань.

Інтенсивність фізичних навантажень повинна відповіда-ти вашому вікові, бо перенапруження порушує діяльність серцево-судинної


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7