У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Реферат на тему:

Навчання стрибку способом «фосбюрі-флоп»

Навчання стрибку способом «фосбюрі-флоп» необхідно проводити там, де є для приземлення м'які поролонові мати. Для ефективного оволодіння технікою стрибка у висоту з розгону способом «фосбюрі-флоп» ті, що займаються повинні заздалегідь опанувати початковою підготовкою (біговою, швидкісно - силовою і стрибковою). А також бажано, щоб вони пройшли і початковий курс акробатичної підготовки. Тільки після цього можна починати навчання. Нижче приводиться послідовність навчання техніці стрибка у висоту способом «фосбюрі-флоп».

Завдання 1. Ознайомити, тих що займаються з технікою стрибка з розгону способом «фосбюрі-флоп».

Засоби. 1. Демонстрація техніки стрибка. 2. Показ наочної допомоги: кінограм, кінокільцівок і ін. 3.Пояснення основних фаз техніки стрибка.

Завдання 2. Навчити техніці бігу по дузі в умовах дії відцентрової сили

Засоби. 1. Біг по кругу радіусом 12 - 15 м.0 2. Біг по кругу з поступовим зменшенням кривизни дуги від 12—15 до10–8 м. 3. Вільне прискорення по прямій з переходом на дузі повороту в останніх 3—5 кроках розгону. 4. Пробіжка по прямій з поступовим прискоренням на останніх 3—5 кроках, що виконуються по дузі.

Методичні вказівки. Під час бігу по кругу той, спортсмен засвоює правильну техніку бігу з нахилом тулуба в центр круга. Причому викладач повинен стежити, щоб нахил здійснювався не плечима, а всім тулубом. Тут же освоюється техніка бігу з м'яким «складанням» ноги (у гомілці) і в виносом вільної ноги вперед від тазостегнового суглоба залученням до роботи стегна — гомілки — стопи і з активною постановкою ноги на грунт в «захоплення». При виконанні вправ 1 і 2 необхідно правильно навчити працювати руками. Руки виконують перехресний рух — «зовнішня» рука виноситься не тільки вперед, але і упоперек тулуба, а «внутрішня» — при цьому більше відводиться назад. При виконанні 3-ої і 4-ої вправи вищеописані рухи необхідно освоїти при вбіганні і бігу по дузі. Крім того, треба стежити, щоб спортсмени виконали біг по дузі з прискоренням.

Завдання 3. Навчити техніці відштовхування при дугоподібному розгоні.

Засоби. 1. Стоячи біля опори, тримаючись рукою, виконувати мах від стегна зігнутої ноги з крайнього заднього положення в напрямку дещо всередину. 2. Імітація цієї ж вправи, стоячи в крузі на місці. 3. Імітація постановки поштовхової ноги з виконанням махових рухів ногою і руками на місці. 4. Імітація постановки поштовхової ноги і махові рухи ногою і руками в ходьбі. 5. Імітація постановки поштовхової ноги і махових рухів в легкому бігу по кругу, відштовхуючись через кожен крок, а потім через 3—5 бігових кроків (можна із зменшенням радіусу дуги). 6. Навчання відштовхуванню в бігу спочатку по прямій, а потім по дузі. 7. Відштовхування з діставанням підвішеного м'яча плечем, однойменним маховій нозі, з розгону. 8. Стрибки на гімнастичний стіл з початкового положення в бігу по прямо-перехідній в дугу на останніх 3—5 бігових кроках. 9. Відштовхування після дугоподібного розгону біля планки (планка піднятий вище за зростання спортсмена). Імітація положення входу на планку.

Методичні вказівки. При виконанні вправ 1 і слід стежити за тим, щоб стегно махової ноги поверталося декілька всередину, а гомілка прямувала п'ятою убік. Таз також повинен виводитися вперед з деяким переміщенням всередину — це сприятиме при виконанні відштовхування утриманню ОЦМТ на лінії дії поштовху. Тут же відпрацьовується маховий рух руками. У вправах 3 і 4 освоюється постановка поштовхової ноги на місце відштовхування з одночасними маховими рухами руками і ногою. Поштовхова нога біговим рухом ставиться попереду себе в «захват» на всю стопу з швидким прискоренням махових рухів вгору. У вправах 5 і б ці ж рухи освоюються в бігу по дугоподібному розгону, як в стрибках в довжину. Завершуючи відштовхування, необхідно фіксувати положення його закінчення, а приземлення здійснювати на поштовхову ногу. При виконанні вправи 7 необхідно стежити за прискоренням в бігу по дузі, а цільова установка дозволяє краще виконати відштовхування і зафіксувати положення його закінчення. Вправа 8 сприяє кращому освоєнню маху і вертикальному зльоту стрибуна. Відштовхування після дугоподібного розгону у планки виконується з індивідуального розгону. При цьому необхідно стежити за технікою виконання бігу по дузі, контролювати ритм і прискорення темпу на останніх трьох кроках розгону, правильну постановку поштовхової ноги і синхронність виконання махових рухів. При виконанні відштовхування спортсмени не повинні збивати планку або проскакувати під неї. Приземлення після поштовху відбувається на поштовхову ногу з подальшою пробіжкою уздовж планки.

Завдання 4. Навчити техніці переходу через планку.

Засоби. Імітація рухів переходу через планку. 1. Лежачи на матах, на спині, ноги зігнуті в колінних суглобах. Упираючись лопатками і стопами, підняти таз і стегна вгору, прогинаючи тіло (місток). 2. Лежачи упоперек гімнастичного козла, зайняти положення переходу через планку. 3. Виконання моста з положення стоячи. 4. Лежачи на матах на спині, підняти високо ноги і активним рухом під себе, упираючись стопами, прийняти положення переходу через планку. 5. Стоячи спиною до ями приземлення, поштовхом двох ніг виконати рух переходу . через планку. 6. Те ж, але виконати через невисоко підвішену гумку (замість планки), з поступовим підвищенням висоти. 7. Те ж, але відштовхуючись від містка. 8. Виконати стрибок в


Сторінки: 1 2 3