У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Реферат на тему:

Їзда на велосипеді

При виборі велосипеда існують деякі нюанси, що допоможуть Вам надалі, при експлуатації велосипеда, отримувати максимальне задоволення від катання. Більшість людей, що зібрались придбати велосипед, не знають критеріїв вибору, і за звичай керуються лише вартістю.

Найголовніше при виборі велосипеду – визначитись , що ви чекаєте від придбання. Сучасні велосипеди умовно діляться по призначенню на: гірські, шосейні, кросові, міські та велиспеди для екстрему.

Гірський велосипед (маунтинбайк, МТБ) майже завжди має 26” колесо, широкі покришки та укорочену базу рами. Рама МТБ здатна витримувати значні навантаження. Маунтенбайк, в залежності від моделі пристосований як для швидкісної їзди по бездоріжжю, так і для спуску з гір в екстремальних погодних умовах

Гібрид – велосипед котрий ззовні поєднує в собі особливості як гірського, так і шосейного велосипеда. Гібрид оснащений колесами 28“ та більш вузькими покришками та ободами, аніж у гірського, але у той самий час – ширші а ніж у шосейного. Рама у гібрида за розмір схожа на шосейну, а за формою на рама гірського велосипеда. Гібрид стоверний для поїздок як грунтовою дорогою так і для шосе.

Міський велосипед – це у першу чергу засіб пересування. Міський велосипед це не спортивний агрегат. У Європі до таких велосипедів вже давно відносяться як до одного з видів транспортних засобів, а не як до екзотики. Високий, широкий, та сильно загнуте до гори кермо, широке сідло – все це спрямовано на забезпечення вертикального положення під час катання, котре, як відомо, є найзручнішим.

Екстремальні велосипеди(ВМХ, тріальні) до групи трюкових велосипедів віднесемо гірські велосипеди, тріальні, та ВМХ (bike moto extrem). Тріальні велосипеди, різновид гірського велосипеда, що призначений для подалання перешкод як у горах так і у місті за допомогою стрибків та різноманітних специфічних рухів. Тріальні велосипеди бувають двох типів – stock – це тріальний велосипед, з діаметром колеса 26” та mod – це також тріальний велосипед. Але вже з діаметром 20”. Stock дає можливість стрибнути вижче та далі, більш технічно та видовищно, mod більш маневровий. ВМХ – велосипед з рамою, котра багатократно посилена, котра виробляється як із алюмінієвих сплавів так і з легийованої сталі. ВМХ має колеса діаметром 20”, з дуже великою (до 48) кількістю спиць, для максимальної міцності колес. Також ВМХ може мати виступи з обох боків від осі втулки, котрі звуться пегами, вони несуть додаткові функції для виконання різноманітних трюків. ВМХ не має амортизаторів.

Шосейний велосипед – це легкий швидкісний велосипед, призначений для їзди по гладкій поверхні (асфальту або спеціаьній поверхні). Гоночний шосейний велосипед призначений для їзди виключно по гладкій поверхні.

Наступний етап вибору – вибір ростовки та навісного обладнання. Переглянемо процес вибору велосипеда на прикладі найбільш популярного велосипеда – гірського.

Сучасні велосипеди виготовляються переважно з наступних матеріалів: алюмінієві сплави та сталь. Титанові та скандієві сплави, карбони використовуються рідше та в основному при виготовленні спортивних моделей. Використання при виготовленні рам технічних нововведень та дорогих матеріалів використовується лишень для того, щоб максимально зменшити вагу рами і забезпечити найбільшу міцність. Саме тому, якщо ви не професіональний спортсмен і не збираєтеся надавати екстремальні навантаження на аш велосипед, для Вас не має практичного сенсу купувати рами з карбону, скандію та інших “космічних” матеріалів.

Підбір рами: людина становиться над рамою, тримаючись руками за кермо, не сидячи на сідлі, між верхньою трубою рами (з краю, ближньому до рульової колонки) і проміжністю має залишатися відстань не меньше ніж 4 пальця (5 – 8 см). Це важливий критерій при підборі гірського велосипеда, тому, що, якщо рама буде малою для даної людини, то рама буде мати меньший накат, та може спричиняти незручності через занадто зігнуте положення тіла, але у той самий час ,якщо рама велика, то при різкій зупинці людина, випадково злетівши з сідла, може вдаритися об раму! В загальному випадку, краще обрати меньшу раму, а ніж сильно велику, але якщо людина хоче просто спокійно кататися по дорогам парку, то рама може бути і трошки більшою, в “притик”

Навісне обладнання, що встановлене на велосипеді, у більшій мірі визначає його ціну. Основними виробниками навіски є японські фірми Shimano та Sram. Варто також відмітити, що всі відомі виробники велосипеді укомплектовують свою продукцію саме навіскою цих фірм, і якщо Ви бачите на велосипеді навіску інших виробників - це серйозний привід задуматися, щодо якості велосипеда в цілому. Навіска розподіляється на наступні класи: туристична ((Tourney, Altus, Ascera), експертна (Alivio, Deore), та спортивна (LX, XT, XTR).

Не варто також забувати, що людині, котра придбала велосипед, необхідна велика кількість додаткового обладнання, більшу частину котрого йому доведеться у будь-якому випадку купувати потім. Людині, котра придбала свій перший гірський велосипед необхідно мати: набір інструментів (набір шестигранників та бажано зйомник для ланцюга), запасну камеру, велоапетчку та вело одяг. Також бажано мати: бортовий пристрій, флягу, роги на кермо, крила і т.д.

Десь в середині 90-х років велосипедний ринок України почав оживати. З’явилась велика кількість велосипедів з США, Європи та Азії, у той час як до цього імпортних велосипедів у нашій країні практично не було. Окрім добре відомих раніше типів велосипедів, з’явилося багато нових, що розібратися у всіх відмінностях стало не так то і просто. Більшість людей, котрі погано знайомі з велосипедами, вважають


Сторінки: 1 2 3 4