У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Реферат на тему:

“Використання різних вправ з лікувальною метою”

1. ВПЛИВ ФІЗИЧНОГО НАВАНТАЖЕННЯ НА ЗДОРОВ’Я ЛЮДИНИ

Гармонічне фізичне навантаження є однією з основних умов достатньої активності захисних систем організму. У природності цього методу закладена і його безпека - на відміну від фармпрепаратыв, він не має негативних побічних ефектів.

При правильному виконанні всього комплексу лікувальних вправ забезпечується багаторівнева, можна сказати, тотальна стимуляція захисних систем. Кожна група м'язів через нервову систему зв'язана не тільки з всім організмом у цілому, але і з визначеним органом, частиною якої або системи, наприклад, кровоносної чи ендокринної, у більшій степені (такою же властивістю володіють зв'язування і суглоби). Тому, правильно впливаючи на м'язи, можна вплинути на будь-який орган чисистему.

Для того, щоб вплив був гармонічним, рекомендується почергове включення всіх груп м'язів без винятку, що і передбачено в пропонованих комплексах вправ. Крім того, пропоновані комплекси вправ (і особливо лікувальна хатха-йога) роблять дію, що вирівнює, на органи, інтенсивність життєдіяльності яких знаходиться вище чи нижче фізіологічного коридору.

Причина багатьох хронічних захворювань - неправильна робота “внутрішніх” м'язів, що є в стінках судин, бронхів, шлунково-кишкового тракту, сечовивідних шляхів. Гармонійно впливаючи на кістякову мускулатуру, ми, у першу чергу, відновлюємо нормальну роботу “внутрішніх” м'язів.

Речовини, що утворяться в м'язах, під час фізичних вправ, всмоктуючи в кров, роблять стимулююча дія не тільки на рецептори судин (а судини, як відомо, є в кожнім органі), але і на весь організм у цілому. Вони є необхідним компонентом у кожній клітці, тривала їхня відсутність у крові приводить до порушення обміну речовин, змінам в ендокринній системі, псує сприйнятливість нервової системи.

Регулярне фізичне навантаження збільшує до нормального рівня виділення гормонів радості - ендорфинів і енкефалинів. Ці речовини гасять негативні емоції й охороняють людини від депресій. У більшості дорослих людей унаслідок “цивілізованого” способу життя вироблення цих гормонів знижена, отчого нервова система тупіє, і життя стає сіркою, а в результаті зростає тяга до штучних стимуляторів - тютюну, кава, алкоголю і навіть наркотикам.

У даної лікувальний ситемі передбачається використання різних видів впливу на м'язи, зв'язування і суглоби: що розтягують, разминочних, силових. Кожен вид робить визначений специфічний ефект на організм, тому застосування по можливості всіх трьох видів дає повний спектр лікувального впливу.

Сама головна умова виконання всіх лікувальних вправ - дотримання правильного режиму дозування навантажень. Навантаження дозуються так, щоб вправа робила приємність. Саме в режимі задоволення потік стимулюючих імпульсів несе максимальний лікувальний ефект. Якщо вправа не доставляє задоволення, то або воно виконується технічно неправильно, або навантаження занадто велике чи, навпаки, мала. Часто причиною цього є недотримання фонових умов, особливо дієти.

Починати заняття необхідно з найпростіших, що майже не вимагають зусиль вправ лікувальної хатха-йоги. З поліпшенням самопочуття можна переходити до більш складних вправ, що вимагають зусилля - розминці і силовим вправам. Поступово, у міру адаптації м'язів і зв'язувань і поліпшення самопочуття, колишнє навантаження перестане робити приємність, і для того, щоб його повернути, прийдеться збільшувати навантаження. Такий підхід дозволяє кожному, навіть дуже хвор, незалежно від діагнозу і ваги хронічного захворювання займатися самостійно і поступово нарощувати навантаження, не побоюючись передозування. Звичайно, обмовимося, що серйозне загострення, що вимагає лікування фармпрепаратами, не саме вдалий час для початку занять.

ЛІКУВАЛЬНА ХАТХА-ЙОГА ДЛЯ ДОРОСЛИХ І ДІТЕЙ

Хатха-йога - це лікувальний вплив на організм за допомогою розтяжки м'язів, зв'язувань, суглобів. Через її неправильне висвітлення в нашій літературі в більшості людей склалося помилкове враження про цю дисципліну. Звичайно хатха-йога асоціюється з надскладними для виконання позами , у яких у щоб-те ні стало потрібно до чогось чи дотягтися, наприклад, закинути ногу за голову. Це відбувається тому, що до нас доходить класична хатха-йога вищого рівня, дійсно досить складна. Для того, щоб досягти цього рівня, необхідно багато років цілеспрямованих занять, звичайна людина, а тим більше хворий, до неї не готовий. І така хатха-йога для лікувальних цілей дійсно не годить.

Лікувальна хатха-йога істотно відрізняється від класичної. Володіючи колосальною лікувальною силою, вона в той же час проста для виконання і доступна кожному, навіть важкому постільному хвор. Більш того, як показує практика, правильно виконувана лікувальна хатха-йога по ефективності перевершує всі інші методики, особливо на первісних етапах лікування складних хронічних хворих. Як уже говорилося раніше, для таких хворих ці вправи - найчастіше єдино доступна методика природної стимуляції захисних систем.

Цікаво, що деякі елементи хатха-йоги кожна людина, сам того не усвідомлюючи, виконує щодня і з задоволенням. Коли ми позіхаємо - одержуємо задоволення від розтяжки міжреберних м'язів, м'язів щік, нижньочелюстного суглобу, трахеї і гортані. Коли, уставши з постелі, розводимо руками і потягуємося - від розтяжки грудних м'язів. Навіть коли вночі, відлежавши один бік, ми перевертаємося на іншій, ми одержуємо насолоду просто від нової пози.

Спробуємо на прикладі ранкового потягування розібратися в механізмі виникнення цих рефлекторних рухів. Серце і легені забезпечують рухову активність людини. При виконанні рухів інтенсивність роботи цих органів збільшується і зменшується в спокої. Протягом ночі, поки людина спить, серце і легені відпочивають, інтенсивність їхньої роботи мінімальна. Ранком, коли необхідно починати рухатися, захисні системи як би будять ці органи. При розтяганні грудних м'язів, більше інших зв'язаних із серцем і легенями, у ці органи посилається потік стимулюючих імпульсів. Це природною, передбаченою природою механізм - рефлекторно діючі захисні системи змушують нас виконувати


Сторінки: 1 2 3