У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Реферат - Туризм
5



Вступ

Туризм

Туризм походить від французького “tourisme” – прогулянка подорож – подорожі у вільний час пов’язані з відїздом за межі постійного проживання ; один з видів активного відпочинку, який поєднує відновлення продуктивних сил людини з оздоровчими , пізнавальними , спортивними та культурними розважальними цілями. В міжнародній практиці до туристів відносять осіб, які тимчасово і добровільно змінили місце проживання з будь – якою метою, крім діяльності, яка винагороджується в місці тимчасового перебування.

Туризм залежно від мети подорожі поділяється на спортивний, пізнавальний ( екскурсійний ), діловий, любитильський ( мисливський , рибальський) , релігійний та інші; залежно від засобів пересування пішоходний , лижний, автобусний, автомобільний, авіаційний, велосипедний, водний, залізничний, комбінований.

Виділяють також внутрішній ( національний ) та іноземний ( міжнародний ) туризм. Туризм з активними (веслові судна, плоти, велосипед та інші ) і пасивний (морські та річкові круїзи, подорожі на автобусах тощо) засобами пересування, організований та самодіяльний.

I.Під туризмом слід розуміти теорію і практику різного роду походів, сходження на гори і подорожування з цілю сортивного змагання, активного відпочинку, науки та виховання. Оздоровча цінність . туристична діяльність повязана зі зміною місця перебування, організовується за любої погоди і вимагає від людини самі різноманітні вимоги. Одночасно діють три важливих фактори: чергування оточуючого середовища, кліматичні умови і види діяльності. Регулярна туристична діяльність і участь в туристичних змаганнях являється ефективним заміннником фізичної праці, пробуджують в людині радість до життя ,служать гарантуванню і підвищують фізичну життєдіяльність організму.

Пізнавальна цінність. Під час своїх мандрівок і походів, як в межах своєї країни і за кордоном знайомляться з країною і її людьми, їх життя, знайомляться з національною культурою. Вони розширюють і поглиблюють свої знання в області ботаніки, зоології, геології, географії, метереології, астрономії, сільського і лісного господарства, історії культури і мистецтва.

Виховна цінність. Тунризм сприяє вивченню історії і формуванню світогляду, веде до зуваження і активного захисту природніх багатств. Оскільки туристична діяльність проводиться в більшій мірі в колективі, коли один залежить від другого і в обовязковому порядку вимагається тактичність, уважне відношення один до одного, I.Під туризмом слід розуміти теорію і практику різного роду походів, сходження на гори і подорожування з цілю сортивного змагання, активного відпочинку, науки та виховання. Оздоровча цінність . туристична діяльність повязана зі зміною місця перебування, організовується за любої погоди і вимагає від людини самі різноманітні вимоги. Одночасно діють три важливих фактори: чергування оточуючого середовища, кліматичні умови і види діяльності. Регулярна туристична діяльність і участь в туристичних змаганнях являється ефективним заміннником фізичної праці, пробуджують в людині радість до життя ,служать гарантуванню і підвищують фізичну життєдіяльність організму.

Пізнавальна цінність. Під час своїх мандрівок і походів, як в межах своєї країни і за кордоном знайомляться з країною і її людьми, їх життя, знайомляться з національною культурою. Вони розширюють і поглиблюють свої знання в області ботаніки, зоології, геології, географії, метереології, астрономії, сільського і лісного господарства, історії культури і мистецтва.

Виховна цінність. Тунризм сприяє вивченню історії і формуванню світогляду, веде до зуваження і активного захисту природніх багатств. Оскільки туристична діяльність проводиться в більшій мірі в колективі, коли один залежить від другого і в обовязковому порядку вимагається тактичність, уважне відношення один до одного, коли власні коли власнідоступністю до транспортування. Якщо потрібно готувати харчі самим , то слід мати при собі кип’ятильники, каністри, посуд і продукти харчування. При підготуванні харчівслід обов’язково врахувати правила протипожежної безпеки. Для запланованої ночівлі потрібно взяти з собою легку палатку та інвентар, а також надувний матрас чи матрас з губчатої ризини, спальний матрас чи одіяло. Ці речі розподіляються між усіма членами групи чи желізною дорогою доставляється на місце ночівлі.

В залежності від цілі, виду і завдання походу командуючий повинен заздалегідь підібрати спорудження, карту маршрутів, компас,перелік туристичних баз, вказівник доріг, туристичну літературу, сигнальний свисток, кишеньковий фанарик.

Для організаціцї відпочинку можна передбачити також спортивний інвентар, пневматичну зброю, музичні інструменти і інше. Для транспортування власного спорудження найкраще підійде рюкзак. Він повинен бути легкий, міцний, водонепроникний, вмістимим, споруджений декількома окремими кішеньками, широкими пасками і лямками, нижня частина якого споруджена шкірою або шкірзамінником. Його слід упакувати так, щоб мягкі ілегкі предмети лежали в низу і з боку рюкзака, тяжкі – зверху. Предмети, котрі повинні бути завжди під рукою ( свідоцтво про належність до групи … ), розташовуються в зовнішніх кишенях рюкзака.