У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Групи Азорських островів

«Нігерія – екзотична перлина Африки»

Нігерія.

Федеративна Республіка Нігерія.

Назва країни походить від річки Нігер, що в перекладі означає “текуча вода” (з туаречського).

Столиця: Абуджа.

Площа: 923 768 км2.

Населення: 110 532 тис. чол..

Розташування. Нігерія – держава в Західній Африці, яка межує на півночі з Нігером, на сході – з Чадом і Камеруном, на заході – з Беніном. На півдні омивається Гвінейською затокою.

Адміністративний поділ. Нігерія – федерація в складі 30 штатів і столичного округу Абуджа.

Форма правління. Республіка.

Глава держави. Президент, який обирається строком на 5 років.

Вищий законодавчий орган. Двопалатний парламент (Палата представників і Сенат).

Вищий виконавчий орган. Уряд.

Великі міста. Лагос, Ібадан, Абуджа.

Державна мова. Англійська.

Релігія. 50% мусульмани, 40% християни, 10% язичники.

Етнічний склад. 21% - хауса, 20% - йоруба, 17% - ібо, 9% - фулани. Крім того, на території Нігерії проживає ще біля 250 етнічних груп.

Валюта. Найра = 100 кобо.

Клімат. На території Нігерії відмічається 2 кліматичних зони. Вздовж побережжя клімат жаркий і дуже вологий протягом всього року. На півночі температура значно змінюється в залежності від пори року, вологість стає меншою. Середньорічні температури перевищують +25С. в дельті Нігера опадів – до 4000 мм в рік. На крайній півночі – не більше 500 мм в рік.

Флора. В південній зоні ростуть густі тропічні ліси, в яких переважає червоне дерево і масляні пальми. В районі саванни ліси змінює густа трава з баобабами і тамариндами. На крайній півночі рослинність півпустель.

Фауна. В болотистій місцевості і тропічних лісах на півдні країни зустрічається величезна кількість змій і крокодилів. На півночі можна зустріти антилоп, верблюдів, гієн.

Ріки, озера. Найбільша річка країни – Нігер з її притоками Бенуе, Кадуна, Сокото. На території країни частково знаходиться озеро Чад.

Цікаві місця. В Лагосі – Національний музей Нігерії, де знаходиться багата колекція предметів мистецтва майже всіх періодів розвитку країни. Цікаві музеї в Банін-Сіті, Ібадані, Джосе, Кадуне.

Вся виконавча влада належить федеральному військовому урядові. Політичні партії розпущено.

Перші згадки про Нігерію

Розташована на крайньому заході Європи Португалія ніби розкинула свої обійми назустріч Атлантичному океанові. Все життя країни було тісно пов’язано з морем. Проте, ще в 14 ст. португальці не дуже виділялися серед інших народів у галузі мореплавства. Але вже в кінці 15 ст. на початку 16 ст. португальські море ходи кинули виклик суровому Атлантичному океанові. Вони дослідили і нанесли на карти величезні території Африки, Азії і Америки.

На початку таких досліджень відзначився невтомний організатор і вдохновитель морських подорожей Енріке Мореплавець (1394 – 1460 рр.). Під його керівництвом і участю були послані групи кораблів вздовж Західного узбережжя Африки, щоб дослідити шлях до Індії. На свої кошти Мореплавець запросив найкращих картографів, навігаторів, здібних першопроходців для цієї експедиції.

Спочатку мореплавцям відкрилися лісисті острови, в тому числі і о.Мадейра. Потім групи Азорських островів. Важчим видався шлях вздовж берегів Африки. Серед моряків існували легенди про страхітливі події в лісах цього континенту, про племена людоїдів і інші страхи земель екваторіальної Африки. Були думки, що там взагалі життя не існує. Проте кораблі вже зайшли у води теперішньої Гвінейської затоки. Вони робили різні розрахунки, помітки, все заносили на карти і зберігали їх у величезній таємниці від майбутніх конкурентів. Точний час про відмітки Нігерії на карті не відомий, а точно зазначено, що це було в межах 1470-1473 р.р., коли португальці були в цьому місці. Краще була підготовлена експедиція Васко да Гами, оснащена продуктами, відмінними кораблями, навіть перекладачами з мов діалектів Західної Африки. Саме головне завдання було у мореплавців не допустити сутичок з місцевими правителями, а що вони там є – це було безумовно. Вони жорстоко поводилися з європейцями, які вже з’являлися в їхніх місцях.

Шлях до Індії був знайдений, а разом з тим і досліджений Західний берег Африки, де знаходяться тепер країни – Нігерія, Нігер, Бенін, Камерун та сусіди.

До 19 ст. Нігерія була протекторатом, з 1914 – колонією Великобританії. В результаті національно-визвольного руху Великобританія була змушена проголосити незалежність Нігерії в 1960 р. В цей час на правах домініону вона увійшла до складу Співдружності, очолюваної Великобританією. З 1960 р. Нігерія – член ООН. В 1960 р. були встановлені дипломатичні відносини з колишнім СРСР.

З 1963 р. Нігерія – федеративна республіка. Протягом 1967-70 рр. в Нігерії тривала громадянська війна, яка завдала великої шкоди країні.

Нігерія – член Організації африканської єдності. В 1975 р. відбувся військовий переворот. До влади прийшов військовий уряд, який проводить політику обмеження іноземних монополій.

Нігерія – аграрна країна з розвинутою гірничо-добувною промисловістю.

43% населення працюють у сільському господарстві, 7% у промисловості. Обробна промисловість нараховує 5%, добувна – 48%. Держава контролює зв’язок, транспорт, енергетику, частково нафтову промисловість. Обробляється 36% площі, під пасовиськами знаходиться 44% землі. Основні с/г культури: на Пд. – коренеплоди, банани, кава, какао-боби, рис. На Пн. – просо, сорго, кукурудза.

Про тваринництво. Тваринництво, яке розвинуто на Півночі країни є основним джерелом постачання країни с/г продуктами. Тут величезні поголів’я великої рогатої худоби, кіз, овець, коней, ослів, антилоп. (Свині не дуже поширені, бо великий процент мусульман в країні не споживають свинину).. Експортне значення в екваторіальній зоні мають какао, продукти олійної пальми, гевеї, в савані – арахіс, бавовна. Країна вивозить арахісову олію, каучук. Вивозиться за кордон нафта, олово, колумбіт, електроенергія з ТЕС та водосховища на Нігері. Нігерія


Сторінки: 1 2