У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Прикарпаття - неповторно-мальовничий куточок України, край високих гір, стрімких потоків і чистого повітря

Горгани, як перспективна рекреаційна зона

 

 

Прикарпаття – неповторний і мальовничий куточок України, край високих гір, стрімких потоків і чистого повітря. В районі зосереджений значний потенціал для розвитку туризму.

Рекреаційні ресурси регіону визначаються наявністю цілющого клімату, широкого спектру мінеральних вод, лікувальних грязей, багатою історією і цікавою етнографією, сукупністю оздоровчих закладів. Усе це приваблює сюди численних відпочиваючих і туристів.

Нині в області налічується понад 120 закладів для розміщення туристів на 12 тисяч місць, що дає можливість нарощувати лікувально-оздоровчі, туристичні, спортивні послуги, зокрема й для іноземних туристів.

Основними напрямками розвитку туристичної галузі є екологічно зорієнтовані сільський зелений туризм, пізнавальний туризм, молодіжний туризм, активні види відпочинку. Зростає інтерес населення щодо заняття туристичною діяльністю, а особливо зеленим туризмом. Тому виникає потреба в дослідженні і організації нових перспективних зон для відпочинку. Такою зоною є Горгани. Звідси і випливає актуальність дослідження даної теми.

Основна мета даної роботи полягає у досліджені туристично-пізнавальних, природних, рекреаційних багатств даної території для розвитку екскурсійного та пізнавального туризму.

Унікальні природні комплекси Горган відомі своєю мальовничістю,

сильно розчленованим рельєфом, конусоподібними вершинами, цікавим і багатим рослинним покривом та тваринним світом, що охороняються тепер у природному заповіднику “Горгани”. Він був створений 12 вересня 1996 року, згідно з Указом Президента України. Площа охоронної зони складає 3852,8 га. Край відвідується туристами, тут проводять дослідження вчені. В Горганах збереглося багато незайманих куточків живої природи. Заповідна територія площею 5344,2 га розташована в басейні ріки Бистриця Надвірнянська. Значна частина території заповідника (84,4%) вкрита смерековими, буково - ялицевими, ялицево – смерековими лісами. Вершини гір, узбіччя та плоскогір’я вкриті камянистими розсипами, на яких ростуть килими гірської сосни – жерепу, переліски – садки із сосни кедрової європейської, виду, занесеного до

Червоної книги України. Дуже цікаво збільшує свій життєвий простір на схилах, вкритих камінням, смерека звичайна. Нижнє гілля її стелиться по камінню вниз і вкриває його густим килимом - ліжником, який може займати площу 20 – 25 квадратних метрів. Нагромадження великих брил з накипними різнокольоровими лишайниками, між якими проростають різні види трав’янистих рослин, утворюють своєрідні та унікальні біогеоценози.

Довбушанські Горгани - найнедоступніша високогірна і кам’яниста частина Горган, тут і розташований природний заповідник „Горгани”, в південно-західній частині Івано-Франківської області.

Довбушанський масив - один із трьох основних масивів Північних Горган. Його вершини та верхні частини схилів вкриті кам’янистими розсипами. Для Довбушанського масиву характерні видовжені хребти з гострими вершинами і стрімко спадаючими північно-східними та більш пологими південно-західними схилами.

Найвищі вершини - Довбушанка (1754м) та Медвежик (1736м). Вони є найбільш привабливими об'єктами для туристів. Тут створено багато пішохідних маршрутів, але, на жаль, вони мають багато недоліків, зокрема, недостатня їх промаркованість.

Останнім часом простежується тенденція до збільшення кількості туристів із сусідніх країн. Особливо багато туристів з Польщі, яких дуже цікавить Перевал Легіонів. Це свідчить про те, що Горгани є привабливою рекреаційною зоною не лише для українського населення, але і для іноземців. Тому, зараз дуже важливим є дослідження даної території та створення нових, більш зручних, стежок та маршрутів, що збільшуватимуть інтерес туристів до цьго об’єкту.

Розвиток туризму в районі не набув ще достатнього рівня і поки що не відповідає вимогам внутрішніх і міжнародних стандартів. Це особливо пов’язано з наступними факторами:

складним доступом до району як місця відпочинку, а саме, відсутністю належної інформації про район як місце відпочинку, місцеві туристичні атракції, умови проживання; поганими умовами пересування, недостатньою забезпеченістю автомобільними дорогами відповідної якості та відповідними транспортними послугами;

недостатньою забезпеченістю туристичною інфраструктурою;

відсутністю матеріально-технічної бази;

низькими стандартами обслуговування;

недосконалістю законодавчої та нормативно-правової бази в галузі туризму;

недостатністю методичної, організаційної, інформаційної та матеріальної підтримки суб’єктів підприємництва туристичної галузі з боку держави.

Для покращення організації туризму в цьому регіоні необхідно:

удосконалити систему державного регулювання туризмом;

забезпечити розвиток матеріально-технічної бази та туристичної інфраструктури;

покращити використання рекреаційних природних ресурсів ;

здійснити рекламно-інформаційну та маркетингову діяльность; забезпечити сприяння розвитку нових перспективних форм організації туризму;

забезпечити організаційні заходи та розробку технічних вимог до безпеки туристів.

Отже, Горгани перспективна рекреаційна зона. На даній території знаходяться пам'ятки природи, що сформувались в результаті взаємодії певних компонентів природи. Цей регіон є унікальним різноманітністю рослинного та тваринного світу. Тому в Горганах створені заповідні території, доступні для відвідування туристами. Тут знаходяться гірські вершини, що використовуються для любителів походів в гори, особливу популярність вони набувають серед іноземців.

Організація туризму в регіоні ще не набула відповідного рівня, так як гальмується різними факторами. Ландшафтні системи Горган мають значний потенціал для рекреаційного використання, які сьогодні експлуатують безсистемно. Для правильної їх експлуатації необхідно розробити план грамотного використання туристичного потенціалу Горган.

 

ю

1. Природно-заповідний фонд Івано-Франківської області: Реєстр-довід.-Івано-Франківськ, 1999. - 74с.

2. Природно-заповідні території та об'єкти Івано-Франківщини. - Івано-Франківськ, 2000. - 272с.

3. Природно-заповідний фонд і рекреаційні ресурси // О.Адаменко, Л.Міщенко. Екологічний аудит територій.- Івано-Франківськ, 2000. - С. 184-186; Адаменко О., Рудько Г. Екологічне картування. - Івано-Франківськ, 2003. - С. 486-488.

Секція готельно-ресторанної справи

Горгани, як перспективна рекреаційна зона

Волочій Мар’яна

ІІІ курс, факультет Готельного господарства

Анотація.

Дана робота досліджує гірський масив Горгани, як перспективний рекреаційний район, його переваги і недоліки, а також можливості покращення організації туризму на цій території.

Section of Hotel and Restaurant Industry

Gorgany as a perspective territory for recreation

 

Maryana Volochiy

The III-rd course, faculty


Сторінки: 1 2