У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





На тему: Особливості розробки та впровадження системи пішохідних маршрутів у Карпатському регіоні на базі Державної організації "Резиденція "Синьогора".

Зміст

Вступ 3

Розділ 1. Пішохідний туризм, як основа для розвитку туризму

в Карпатському регіоні. 5

1.1. Потенційні можливості Карпатського регіону в туризмі.

“Польовий” туризм. 5

1.1.1.Пішохідний туризм. 6

1.1.2. Водний туризм. 9

1.1.3.. Гірський туризм. 10

1.1.4. Велосипедний туризм. 11

1.1.5. Лижний туризм. 13

1.1.6. Вплив туризму на екологію Карпат. 15

1.2. Основи пішохідного туризму. 17

1.2.1.Умови для розвиток пішохідного туризму в Карпатах. 17

1.2.2. Особливості розробки пішохідних маршрутів. Маркування

і закування маршрутів. 20

1.2.3. Спорядження. 23

Розділ 2. Розвиток пішохідного туризму на основі ДО

“Резиденція “Синьогора”. 46

2.1. Загальна характеристика ДО “Резиденція “Синьогора”. 46

2.2. Аналіз роботи ДО “Резиденція “Синьогора” в сфері

пішохідного туризму. 52

2.3. Шляхи вдосконалення проведення піших походів у

ДО “Резиденція “Синьогора”. 54

Висновки 72

Список літератури 74

Додатки

Бібліографічна довідка

Вступ

У своїй дипломній роботі я вирішив порушити досить актуальну тему: пішохідний туризм в Карпатському регіоні. Своє дослідження, даного виду туризму, я проводив на основі ДО “Резиденція “Синьогора”.

Державна організація "Резиденція "Синьогора" створена на підставі Розпорядження Керівника Державного управління справами від 15 серпня 2005р.№ 382 і знаходиться в підпорядкуванні Державного управління справами Президента України за адресою Івано-Франківська область, Богородчанський район, с. Гута, вул. Зарічна, 4.

Державна організація "Резиденція "Синьогора" туристам пропонує багато різноманітних послуг, в тому числі і пішохідні походи на сусідні гірські вершини. Зрозуміло, що для організації яка хоче розвиватись потрібно мати значно більшу кількість таких походів.

Але якщо дивитись реально, то пішохідних походів, що проводяться такими організаціями, як ДО “Резиденція “Синьогора” є надзвичайно мало. Левова частка пішохідних походів припадає на самодіяльний туризм.

Щороку кількість людей, що ідуть в турпоходи помітно збільшується. Люди ідуть в Карпати щоб гарно провести час, помилуватись надзвичайно гарними краєвидами чи просто подихати свіжим повітрям. І я просто не розумію, як можна не використовувати такий потенціал регіону, адже правильний маркетинговий підхід може принести організації колосальні прибутки.

Карпатський регіон є надзвичайно привабливим у туристичному плані в першу чергу гарною природою, культурою і історією місцевого населення, різними пам’ятками архітектури, цілющими джерелами і чистим повітрям. Тут є умови для розвитку багатьох видів туризму: водного, лижного, гірського велосипедного та інших. У Карпатах можна прокласти маршрути від найпростіших до III категорії складності. Тут зустрічаються ділянки з великим перепадом висот, скельним рельєфом, складним орієнтуванням, водними перепонами.

Пішохідні походи по Карпатам можуть здійснюватись з травня по жовтень місяць. Найбільш цікаві маршрути у Карпатах йдуть хребтами гір. Так, маршрут ІІІ категорії складності проходить хребтами Чорногора, Горгани та Свідовецькому.

Важливим елементом у поході є підбір якісного спорядження. Спорядження є: особисте і групове. До групового належить: намет, сокира, казанок, карта, компас, ліхтарик. А до особистого відносять: наплічник, карімат, одяг, взуття, засоби гігієни, спальник та інше.

Керівник групи у поході має бути досвідченим, готовим в будь-якій ситуації знайти вихід.

Потрібно також згадати про негативний вплив туризму на Карпати. Підчас проведення різних туристичних заходів засмічуються багато гарних місць для проведення дозвілля, знищується флора і фауна, забруднюються водойми, таким чином втрачається привабливість Карпат. Найбільше шкоди завдають походи вихідного дня, де туристи після гарно проведеного часу не дуже слідкують за наслідками свого відпочинку (сміття, поламані гілки дерев та ін.).

В дипломній роботі дається характеристика діяльності ДО “Резиденція “Синьогора” в області організації пішохідних турів. Також даються зауваження і пропозиції, щодо проведення пішохідних походів.

Розділ 1. Пішохідний туризм, як основа для розвитку туризму в Карпатському регіоні.

1.1. Потенційні можливості Карпатського регіону в туризмі. “Польовий” туризм.

Українські Карпати – це унікальний регіон де клімат, природа, краєвиди, розташування, культурна і історична спадщина надає великі перспективи для розвитку туризму. На даний час можливості Карпат в туристичному плані використовуються нераціонально. Основною причиною, на мою думку, є промислове і комерційне використання природних ресурсів регіону. Але незважаючи на таку ситуацію привабливість Карпат не зменшується, доказом цього є зростання кількості туристів, будівництво нових готелів, турбаз, санаторіїв, гірськолижних комплексів і інших туристичних закладів. Зараз більше уваги у туристичних закладах, починає, приділяється якості послуг і збільшенням їхнього асортименту.

Характеристика потенціалу Карпат була б неповною, якщо б не було сказано про такі види туризму, як пішохідний, водний, лижний, гірський та велосипедний. З ініціативи, керівника моєї дипломної роботи, Кудіна Д. П. я вирішив у своїй дипломній роботі запропонувати новий термін в туризмі – “польовий” туризм, який обєднує в собі пішохідний, водний, лижний, гірський та велосипедний види туризму. Чому саме “польовий” туризм і чим він відрізняється від інших видів туризму? Часто характеризуючи вище названі види туризму вживають термін активний туризм, але ж туризм, в принципі, не активним бути не може, адже туризм – це подорож людини за визначеною ниткою маршруту (тобто пунктами, які турист повинен пройти з попередньо складеним графіком руху) з пізнавальною, відпочинковою, спортивною та іншою метою, за визначеним маршрутом поза постійним місцем проживання. На мою думку це саме та форма відпочинку, що в найбільшій мірі дає можливість побачити всю красу Карпат і відчути всю силу профілактично-реабілітаційних можливостей гірського середовища.

1.1.1. Пішохідний туризм.

Цей вид туризму особливий тим, що подолання туристичного маршруту здійснюється без використання будь-якого виду транспорту, а пішки. До найпростіших перешкод, характерних для пішохідних походів у рівнинних


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21